Utilizator:Memo18/Portal:Europa/Noutăţi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lech Kaczyński Format:Image source

Preşedintele polonez Lech Kaczynski, care călătorea cu alte 95 de persoane, a murit când avionul său s-a prăbuşit în Smolensk, Rusia. Oficialităţile spun că accidentul a avut loc din cauza ceţei dense şi că nu sunt supravieţuitori.

Guvernatorul băncii centrale poloneze Slawomir Skrzypek şi alţi membri ai guvernului polonez se aflau în acelaşi avion. Accidentul a avut loc aproape de aeroportul din Smolensk, vestul Rusiei. Soţia lui Kaczynski se afla şi ea în avion cu el când avionul Tupolev Tu-154 a început să piardă altitudine; drumul spre Rusia era pentru a comemora a 70-a aniversare de la Masacrul de la Katyn, când mii de prizonieri de război şi civili erau ucişi de sovietici.

Guvernatorul oblastului Smolensk a declarat că nicio persoană nu a supraveţuit catastrofei aeriene. Această declaraţie a fost susţinută şi de agenţiile poloneze de ştiri el declarând: „Conform rapoartelor preliminare, acesta a fost prins în vârfurile copacilor, a căzut la pământ şi s-a rupt în bucăţi. Nu există supravieţuitori în acest accident. Acum clarificăm câţi oameni erau în delegaţia poloneză. După rapoartele preliminare 85 de membri ai delegaţiei şi ai echipei”, a adăugat el. Numărul exact de pasageri nu este cunoscut, dar Poliţia Rusă a declarat că ar fi 134.

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a fost imediat numit de către Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei ca şef al Comisiei care analizează accidentul. La locul accidentului a ajuns de asemenea, Serghei Shoigu, ministrul de situaţii de urgenţă din Rusia.