Utilizator:Maria.ioana256

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

YaCy este un motor de căutare gratuit, pe care oricine poate folosi pentru a construi un portal de căutare pentru intranet sau pentru a ajuta la a căuta pe internet. Când contribuind la rețea peer la nivel medial, scara de YaCy este limitată doar de numărul de utilizatori din lume și index poate miliarde de pagini web. Acesta este pe deplin descentralizată, toți utilizatorii rețelei motorului de căutare sunt egali, rețeaua nu a stoca cererile de căutare ale utilizatorilor și nu este posibil pentru oricine să cenzureze conținutul indicelui comun. Ne dorim să obținem libertatea de informare, printr-o căutare gratuit, distribuit web care este alimentat de utilizatori din lume.

Imaginați-vă dacă, mai degrabă decât bazându-se pe software-ul de proprietate a unui operator profesionist mare motor de căutare, motorul de căutare a fost condus de mai multe calculatoare private, care nu se află sub controlul orice companie unul sau individuale. Ei bine, asta e ceea ce face YaCy! Rezultat de căutare web descentralizată are în prezent aproximativ 1,4 miliarde de documente în indexul său (și în creștere - descărcați și instalați YaCy pentru a ajuta!) Și mai mult de 600 operatori la egal la egal contribuie în fiecare lună. Aproximativ 130.000 de interogări de căutare sunt efectuate cu această rețea în fiecare zi.

Avantaje[modificare | modificare sursă]

  • Pentru că nu există un server central, rezultatele nu pot fi cenzurate cu ușurință, și reliabilitatea este (cel puțin teoretic) ridicată, pentru că nu există un singur punct de eșec, iar indexul de căutare este salvat în mod redundant.
  • Pentru că motorul nu este deținut de o companie, nu există un sistem centrat de reclame.

Dezavantaje[modificare | modificare sursă]

  • Pentru că nu există un server central și rețeaua YaCy este deschisă tuturor, persoane rău-intenționate sunt capabile să insereze rezultate contaminate comercial sau greșite.
  • Verificarea rezultatelor este făcută de pe dispozitivul clientului, ceea ce face computerul care rulează YaCy încet și face căutarea mult mai înceată decât pe un motor de căutare al competiției, de exemplu Google.