Utilizator:Macreanu Iulian/Sistemul de control al calității/Articol Corespunzător

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Definiție[modificare | modificare sursă]

Un articol care este clasificat la nivelul de „Articol Corespunzător” :

  • este suficient de complet din punct de vedere conținut și structură
  • este suficient referențiat bibliografic
  • include o cantitate rezonabilă de materiale ajutătoare;
În linii generale un astfel de articol oferă o prezentare enciclopedică satisfăcătoare a subiectului pentru un cititor mediu, deși poate el nu este scris la standardul la care se așteaptă un expert.

Evaluare Articol Corespunzător[modificare | modificare sursă]

Procedura[modificare | modificare sursă]

Articolele obțin acest statut în urma unei sesiuni de discuții și propuneri de îmbunătățire în cadrul comunității. Procedura are o durată limitată la 15 zile, iar statutul poate fi acordat de unul din experții în domeniu. „Articol Corespunzător” este nivelul maxim care poate fi obținut fără a parcurge o procedură formală de evaluare, și atingerea sa poate fi un obiectiv rezonabil pentru editorii noi.

Criterii pentru Categoria B[modificare | modificare sursă]

B1.

  • Articolul respectă regulile de referențiere și toate aspectele principale au referințe bibliografice corespunzătoare.

B2.

  • Articolul acoperă suficient subiectul și nu conține omisiuni evidente sau inadvertențe.

B3.

  • Articolul are o structură bine definită, incluzând o secțiune de introducere și una sau mai multe secțiuni de conținut.

B4.

  • Articolul nu are greșeli de ortografie sau gramaticale majore.

B5.

  • Articolul conține un număr minim de materiale ajutătoare (imagini, grafice, diagrame, casete, etc.)

Întrebări[modificare | modificare sursă]

Cum trebuie înțelese semnificațiile definițiilor criteriilor din Categoria B?
B1 – Articolul respectă regulile de referențiere și toate aspectele principale au referințe bibliografice corespunzătoare.
Î. Cât de multe și care referințe sunt suficiente?
R. Ca regulă generală, trebuie citat și referențiat orice aspect care ar putea fi pus în discuție de cineva. Acesta fiind totuși un Articol Corespunzător, criteriile din Categoria B oferă o marjă mai mare de toleranță pentru aceste aspecte. Pentru Categoria B cel puțin o referință la o sursă relevantă, pentru fiecare secțiune, precum și referențierea bibliografică a tuturor citărilor directe este suficient.
B2 – Articolul acoperă suficient subiectul și nu conține omisiuni evidente sau inadvertențe.
Î. Cât de cuprinzător trebuie să fie articolul?
R. Trebuie să verificați dacă nu există lipsuri evidente în structura articolului, precum și dacă articolul va răspunde în mod rezonabil la orice întrebare pe care un cititor obișnuit (nu un specialist) ar putea să o aibă.
B3 – Articolul are o structură bine definită, incluzând o secțiune de introducere și una sau mai multe secțiuni de conținut.
Î. Care este standardul minim pentru a considera strucutra articolului ca fiind bine definită? Dacă suntem foarte stricți în respectarea modelelelor pentru respectivul articol și introducem toate secțiunile prevăzute, chiar dacă acestea, în cazul concret, sunt ridicol de mici sau nesemnificative, este bine?
R. Ca și conduită generală este bine să urmăm cât mai aproape modelele stabilite pentru diferite tipuri de articole. Totuși dacă unele secțiuni sunt foarte mici sau nu au mare relevanță pentru înțelegerea articolului, nu este nici o problemă dacă le omiteți. Categoria B are ștacheta ridicată la o înălțime medie.
Î. Cât de lungă trebuie să fie introducerea?
R. Lungimea introducerii nu contează foarte mult, atâta timp cât oferă o înțelegere corectă și concisă a conținutului articolului, Aceasta, de regulă, înseamnă existența a cel puțin unui paragraf lung.
B4 – Articolul nu are greșeli de ortografie sau gramaticale majore.
Î. Ce înseamnă greșeli de ortografie sau gramaticale majore? .
R. Nu trebuie să ne îngrijorăm și nici să ne cramponăm de greșelile gramaticale și de ortografie minore, atâta timp cât logica articolului și sensul afirmațiilor nu sunt denaturate sau deformate. În această categorie intră:
  • litere lipsă, litere inversate, lipsa unor diacritice, etc.
  • dezacorduri gramaticale, neconcordanțe ale timpurilor, etc.
  • topică schimbată față de cea normală
  • arhaisme sau neologisme folosite nepotrivit în context, etc.
B5 – Articolul conține un număr minim de materiale ajutătoare (imagini, grafice, diagrame, casete, etc.)
Î. Dacă o pagină are imagini bune dar nu are formatele sau casetele informative, poate fi considerat Articol Corespunzător.
R. Da. Trebuie avut în vedere că ceea ce primează este cantitatea și calitatea informațiilor conținute. Formatele și casetele informative nu sunt obligatorii, fiind necesare doar pentru articolele care vizează standarde mai înalte (Articol Bun, Complet sau de Calitate). Ceea ce va pica articolul la evaluare va fi lipsa totală a elementelor ajutătoare. Trebuie evitate blocurile de text fără nici un element care să spargă monototnia cititului sau să atragă atenția.
Î. În vederea îndeplinirii criteriului B5, necesită un articol mai lung un număr mai mare de materiale ajutătoare decât unul mai scurt?
R. Sigur că da. Doar o casetă informativă sau o imagine nu sunt suficiente pentru un articol lung. Ca regulă generală este bine să vă propuneți să inserați o imagine reprezentativă pentru fiecare secțiune a textului.