Utilizator:Macreanu Iulian/Sistemul de control al calității/Articol Complet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Definiție[modificare | modificare sursă]

Un articol cu statutul de „Articol Corespunzător” sau „Articol Bun” care a fost îmbunătățit substanțial poate fi propus în vederea unei evaluări formală pentru obținerea statutului de „Articol Complet”. Un astfel de articol:

  • oferă o tratare exhaustivă și enciclopedică a subiectului, de regulă este scris de un expert în domeniu
  • are ca singure deficiențe admisibile probleme minore de stil sau de exprimare.

Statutul se obține printr-o procedură formală de evaluare specifică. Statutul de Articol Complet este cel mai înalt nivel pe care îl poate acorda comunitatea unui WikiProiect.

Evaluare Articol Complet[modificare | modificare sursă]

Procedura[modificare | modificare sursă]

Numai articolele care au statutul de Articol Corespunzător sau Articol Bun pot fi propuse pentru a fi evaluate la acest nivel.

Solicitare de evaluare se poate face de către:

  • unul dintre editorii cu contribuție semnificativă la scrierea articolului
  • unul dintre experții în domeniu
  • unul dintre recenzorii de calitate
  • unul dintre autorii care au scris cel puțin un articol în domeniu, clasificat ca Bun, Complet sau de Calitate (în acest caz trebuie menționat articolul)
  • unul dintre administratori sau birocrați

Solicitarea de evaluare se adresează unuia dintre recenzorii de calitate, care va deveni și responsabil de proces, și trebuie să conțină:

  • denumirea articolului și numele editorilor principali
  • data când a primit statutul de Articol Corespunzător
  • principalele recomandări primite la acordarea statului de Articol Corespunzător și modul de implementare a acestora
  • data când a primit statutul de Articol Bun
  • principalele recomandări primite la acordarea statului de Articol Bun și modul de implementare a acestora
  • aspectele relevante noi apărute care îndreptățesc solicitarea de revizuire a statutului articolului

Procedura implică evaluarea independentă de către un număr de minim trei experți neimplicați în scrierea articoluluii, care să certifice fiecare că articolul îndeplinește toate cele cinci criterii din Categoria A. Statutul este acordat de către responsabilul de proces în urma constatării consensului sau lipsei divergențelor semnificative între cei trei experți.

Cei trei experți sunt desemnați de responsabilul de proces, pe baza acceptului acestora de a participa la evaluarea articoluluii. În situația în care nu pot fi identificați decât doi experți dispuși să participe la evaluare, atunci se poate solicita cea de-a treia opinie unui recenzor de calitate. Procesul nu poate fi desfășurat în situația existenței unui singur expert dispus să participe.

Rezultatul procesului de evaluare este anunțat pe pagina corespunzătore și supus dezbaterii publice, prin procedura tăcerii, timp de 15 zile. Dacă la sfârșitul acestei perioade nu se constată obiecții de fond din partea comunității, responsabilul de proces confirmă acordarea statutului de Articol Complet și face mențiunea corespunzătore în cadrul articolului.

Criterii pentru Categoria A[modificare | modificare sursă]

A1.

  • Articolul este referențiat corect, conform normelor românești de introducere a referințelor bibiliografice.
  • Toate afirmațiile din articol:
    • sunt verificabile și susținute de surse credibile și semnificative pentru subiectul articolului
    • prezintă cu acuratețe aspectele relevante ale cunoașterii publice despre subiect
    • sunt susținute cu probe specifice și/sau legături externe, după caz.

A2.

  • articolull este cuprinzător, scris cu acuratețe și precizie, neutru și focalizat pe subiectul principal
  • nu este neglijat nici un element sau detaliu semnificativ
  • prezintă diferitele puncte de vedere într-o manieră corectă și cinstită, fără omisiuni și fără a intra în detalii care nu sunt necesare.

A3.

  • Articolul are:
  • o structură corespunzătore și ierarhizată a secțiunilor,
  • o introducere care să prezinte în mod concis conținutul articolului și pregătește cititorul pentru abordarea detaliată din cadrul articolului
  • o casetă cuprinzătoare, dar nu foarte detaliată cu cuprinsul articolului

A4.

  • Articolul este scris concis și corect din punct de vedere stilistic și gramatical, în limba română literară.
  • Articolul este scris respectând normele academice de redactare a materialelor științifice sau necesită ajustări minore pentru acest lucru.

A5.

  • Articolul conține materiale vizuale ajutătoare (imagini, grafice, diagrame, etc.) și/sau alte tipuri de fișiere media, după caz.
  • Toate materialele ajutătoare trebuie să fie relevante pentru subiectul articolului.

Întrebări[modificare | modificare sursă]

Care este diferența dintre un Articol Complet și un Articol Bun?
Diferența esențială dintre un Articol Complet și un Articol Bun este accentul, focalizarea -„CONȚINUT” vs. „STIL”. Un Articol Complet trebuie să fie finalizat și comprehensiv în materie de conținut, putându-i-se trece cu vederea unele imperfecțiuni stilistice, în timp ce un Articol Bun nu a fost încă evaluat de un expert în domeniu, deci poate fi incomplet, dar, în cele mai multe cazuri, îndeplinește cele mai înalte standarde, din punct de vedere stilistic.
Cum trebuie înțelese semnificațiile definițiilor criteriilor din Categoria A?
A1. Articolul este referențiat corect, conform normelor românești de introducere a referințelor bibiliografice. Toate afirmațiile din articol sunt verificabile și susținute de surse credibile și semnificative pentru subiectul articolului, prezintă cu acuratețe aspectele relevante ale cunoașterii publice despre subiect și sunt susținute cu probe specifice și/sau legături externe, după caz.
Toate elementele de conținut care ar putea fi puse sub semnul întrebării de o persoană rațională trebuie să fie referențiate, ceea ce ar putea ppresupune, probabil, cel puțin o citare pentru fiecare paragraf. În mod particular, orice cifră, dată statistică și orice citare directă trebuie să conțină o referință bibliografică spre o sursă de încredere.
A2. Articolul este cuprinzător, scris cu acuratețe și precizie, neutru și focalizat pe subiectul principal, fără a neglija nici un element sau detaliu semnificativ. Sunt prezentate diferitele puncte de vedere într-o manieră corectă și cinstită, fără omisiuni și fără a intra în detalii care nu sunt necesare.
Articolul reflectă toate curentele majore de opinie despre subiect, prezintă cât mai egal și echilibrat toate părțile implicate într-un conflict sau controversă și conține o cantitate suficientă de informații contextuale pentru a-l face inteligibil și folositor pentru un cititor avizat.
În același timp, articolul nu trebuie să devină extrem de lung și încărcat cu detalii excesive. Detaliați, dar în mod concis.
A3. Articolul are o structură corespunzătore și ierarhizată a secțiunilor, o introducere care să prezinte în mod concis conținutul articolului și pregătește cititorul pentru abordarea detaliată din cadrul articolului, precum și o casetă cuprinzătoare, dar nu foarte detaliată cu cuprinsul articolului.
Combinația Introducere - Cuprins trebuie să ajute cititorul să își facă o imagine generală logică a conținutului articolului și, în același timp, să faciliteze navigarea pentru persoanele care nu doresc să citească întreg articolul.
A4. Articolul este scris concis și corect din punct de vedere stilistic și gramatical, în limba română literară. În același timp, acesta este scris respectând normele academice de redactare a materialelor științifice sau necesită ajustări minore pentru acest lucru.
Acest criteriu urmărește respectarea standardelor literare ale exprimării în scris, în limba română, cu accent pe conciziune și claritate. Pentru acest nivel nu se urmărește respectarea obligatorie în procent 100% a regulilor de scriere, acesta fiind unul din obiectivele revizuirii pentru nivelul următor, acela de Articol de Calitate. Totuși, pentru obținerea statutului este obligatoriu ca articolul să aibă, la acest moment dat, puse în formele corecte legăturile, formatele, casetele, referințele, citările, măsurătorile și datele.
A5. Articolul conține materiale vizuale ajutătoare (imagini, grafice, diagrame, etc.) și/sau alte tipuri de fișiere media, după caz. Toate materialele ajutătoare trebuie să fie relevante pentru subiectul articolului.
Aici este vorba despre echilibru. Ideea este de a ne asigura că articolele nu sânt nici blocuri compacte de text nici cărți de colorat. O abordare echilibrată ar fi aceea de a folosi cel puțin 2-3 imagini pentru un articol scurt și până la 15 imagini pentru un articol lung.