Utilizator:Geaninagri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Peninsula Iamal[modificare | modificare sursă]

De la Wikipedia , enciclopedia liberă

Peninsula Iamal ( rusă: полуостров Ямал ), situată în Districtul Autonom Iamalo-Neneț din nord-vestul Siberiei ( Rusia ) se întinde pe aproximativ 700 km și este marginită de Marea Kara la nord, Golful Baydaratskaya în vest și de Golful Obi in est. În limba populației localnice, numită neneț, Iamal înseamnă „capătul lumii”.

Peninsula este situată în regiunea subpolară a emisferei nordice și prin urmare este o zonă cu sol inghețat numit permafrost , iar din punct de vedere geologic este un teritoriu foarte tânar - are mai puțin de 10 000 ani. În cadrul Federației Ruse , Peninsula Iamal reprezintă locul unde in mod tradițional creșterea nomadă a renilor este cel mai bine păstrată.

Pe teritoriul peninsulei ,câteva mii de păstori neneți și hanti dețin circa 500 000 de reni domestici. În acelasi timp Peninsula Iamal este populată de o multitudine de specii de păsări migratoare. Tot aici se află și cel mai mare zăcământ de gaz natural al Rusiei. Se presupune că zăcământul Bovanenkovskoye va fi valorificat de colosul energetic rus Gazprom pâna în 2011-2012, fapt ce pune în real pericol viitorul păstoritului nomadic al renilor .

În mai 2007 rămășițele foarte bine păstrate ale unui pui de mamut vechi de 10 000 de ani au fost descoperite de un crescător de reni. Se presupune că exemplarul descoperit congelat în permafrost avea aproximativ șase luni la data morții.