Utilizator:Eneamihaiovidiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alexandru Satmari a fost un fotoreporter si cineast roman nascut in judetul Salaj la 30 iunie 1932. Activitatea sa de fotoreporter a inceput in 1964, la ziarul "Munca". Activitatea sa cineastica a fost legata timp de 20 de ani din cei 40 dedicati filmului documentar, de Televiziunea Nationala Publica din Romania, pentru care a realizat peste 250 de filme documentare.

Acestea au fost difuzate atat inainte de 1989 cat si dupa aces an, in doua cicluri mari de emisiuni: "Din cartea naturii" si "Din frumusetile patriei". La acea vreme, peste jumatate din filmele realizate pentru Televiziunea Romana de Alexandru Satmari, au facut obiectul exportului fiind preluate de catre televiziuni nationale din Germania Federala, Anglia, Elvetia, Austria, un indicator relevant al valorii acestora fiind oferit chiar de autorul lor intr-un raport de activitate redactat in 1 februarie 1990, prin mentionarea ca :"...in anul 1984 au fost incasati 9000 de dolari SUA din vanzarea pe relatia vest a filmelor pe care le-am realizat. Subliniez ca prin difuzarea acestor filme, care au fost pe micul ecran si achizitionate in cadrul schimburilor cu alte tari - am facut cunoscuta maretia si frumusetea plaiurilor romanesti, atat pe plan national cat si pe plan international".

Alexandru Satmari a avut o contributie semnificativa la structurarea programelor realizate de Tudor Vornicu, personalitate emblematica si foarte influenta in viata publica si in mass-media perioadei premergatoare anului 1989, in Romania. 

Tudor Vornicu, de care Alexandru Satmari era legat printr-o puternica relatie de colegialitate, spunea despre opera lui Alexandru Satmari ca: "...Aceste filme sunt frumoase doar de privit, ca de facut sunt cele mai dificile". Intr-adevar, cautand sa arate publicului cat mai multe dintre comportamentele animalelor din padurile Romaniei, Alexandru Satmari isi petrecea cu rabdare nemasurata timpul in pande, care sa ofere prilejul imortalizarii pe pelicula a catorva secunde de viata autentic salbatica, nealterata de prezenta omului. Dealtfel, in 2013, odata cu reluarea la TVR a productiei "De la A la Infinit" - initiata la vremea ei de chiar Tudor Vornicu - productie care a fost moderata de fiica celebrului realizator de televiziune, Smaranda Vornicu, Televiziunea Romana i-a solicitat cineastului Alexandru Satmari re-editarea intr-o forma innoita a ciclului "Romania vazuta la pas, de Alexandru Satmari". Raspunsul a fost, ca de fiecare data dealtfel, unul pozitiv, contributia lui Alexandru Satmari sub forma a 12 episoade ale rubricii de film documentar "Romania vazuta la pas, de Alexandru Satmari", devenind una decisiva la castigarea audientei intregului program.


Ulterior anului 1989, Alexandru Satmari si-a continuat activitatea ca cineast independent in cadrul casei de productie "ALSA Widlife Film", precursoarea casei de productie "Wildlife Film Production Romania". Activitatea sa s-a  materializat in peste alte  750 de filme documentare, care au valorizat potentialul de imagine pe care il au pe de o parte vestigiile de spiritualitate si nucleele de cultura, in special populara din Romania, iar pe de alta parte inepuizabila lume a naturii si a vietuitoarelor ei de pe tot cuprisul Romaniei, din apele linistite ale Deltei Dunarii si pana in salbaticia crestelor Carpatilor.