Utilizator:Andrei Stroe/Kate Winslet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Referințe[modificare | modificare sursă]

Kate Elizabeth Winslet, CBE (născut la 5 octombrie 1975) este o actriță engleză. Ea este cunoscută pentru rolurile de femei angoasate, de obicei în drame și tragedii istorice. Winslet a primit mai multe premii, inclusiv trei premii BAFTA, și este printre puținii actori care au câștigat premiile Oscar, Emmy și Grammy.

Nascută in Reading, Berkshire, Winslet a studiat teatrul la Redroofs Theatre School. Prima ei apariție pe ecran, la vârsta de 15 ani, a fost în serialul de televiziune britanic Dark Season (1991). Și-a făcut debutul în film cu rolul unei criminale adolescente în Heavenly Creatures (1994), și a primit primul ei Premiu BAFTA pentru rolul Marianne Dashwood din Sense and Sensibility (1995). Anvergura globală a căpătat-o după rolul principal în povestea de dragoste Titanic (1997). Acesta a fost cel mai bine vândut film din toate timpurile, la acel moment, după care ea a evitat rolurile în filme care vizează succesul la public în favoarea unor filme istorice, lăudate de critici, dar puțin văzute, inclusiv Quills (2000) și Iris (2001).

Cariera[modificare | modificare sursă]

Povestea de dragoste science-fiction Strălucirea eternă a minții neprihănite (2004), în care Winslet a jucat împotriva tipologiei ei într-un cadru contemporan, s-a dovedit a fi un punct de cotitură în cariera ei, și a câștigat recunoașterea în continuare pentru rolurile din Finding Neverland (2004), Little Children (2006), Nonconformiștii (2008), și Cititorul (2008). Pentru rolul unei gardiene de lagăr nazist în ultimul dintre acestea, ea a câștigat Premiul BAFTA și premiul Oscar pentru cel mai bun rol feminin. În 2010, Winslet a jucat rolul unei mame singure în America anilor 1930 în miniserialul Mildred Pierce (2011), s-a alăturat seriei Divergent, și a jucat rolul Joannei Hoffman în Steve Jobs (2015). Ea a câștigat un premiu Primetime Emmy pentru primul și un al treilea premiu BAFTA pentru al doilea.

Pentru nararea unei povestiri în cartea audio Listen to the Storyteller (1999), Winslet a câștigat un premiu Grammy. Ea a interpretat cântecul „What If”, pentru coloana sonoră a filmului Colind de Crăciun: Filmul (2001). Cofondatoare a fundației de caritate Golden Hat, care își propune creșterea nivelului de conștientizare a autismului, ea a scris o carte pe acest subiect, Golden Hat: Talking Back to Autism (2010). Revista Time a numit-o unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume în 2009, iar în 2012, a fost decorată cu Ordinului Imperiului Britanic în grad de comandor (CBE). Divorțată de regizorii Jim Threapleton și Sam Mendes, Kate s-a casatorit cu omul de afaceri Ned Rocknroll din 2012. Ea are câte un copil din fiecare căsătorie.

Kate Winslet s-a născut la 5 octombrie 1975 în Reading, Berkshire, Anglia, în familia lui Sally Anne (născută Bridges) și Roger John Winslet.[1][2] Mama lucra ca bonă și chelneriță, și tatăl ei, actor fără succes, accepta slujbe de muncă fizică pentru a-și întreține familia.[3][4] Bunicii materni erau ambii actori și conduceau de Reading Repertory Theatre Company.[5] Winslet are două surori, Anna și Beth, ambele actrițe, și un frate mai mic, Joss. Familia avea mijloace financiare limitate; ei trăiau cu mese de ajutor social și erau întreținuți de o organizație de caritate numită Actor Charitable Trust. Când Winslet avea 10 ani, tatăl ei, s-a rănit grav la picior într-un accident și i-a fost și mai greu să lucreze, ceea ce a dus la și mai multe greutăți financiare pentru familie. Winslet a spus că părinții ei mereu îi făceau să se simtă îngrijiți și că i-au susținut mereu.

A sign displaying the name of Redroofs Theatre School.
Școala de Teatru Redroofs din Maidenhead, unde a învățat Winslet

Winslet a învățat la școala primară a bisericii anglicane „Sf, Maria” și „Toți Sfinții”.[6] Faptul că a crescut într-o familie de actori a inspirat-o să se îndrepte spre actorie de la o vârstă fragedă. Ea și surorile ei au participat la spectacole  școlare de amatori și, la un teatru local pentru tineret, numit Foundations. La cinci ani, Winslet a apărut pentru prima oară pe o scenă în rolul Fecioarei Maria într-o reprezentație școlară a Nașterii Domnului.[7] Ea se descrie ca un copil supraponderal; era poreclită „blubber” de colegii ei și era agresată verbal pentru felul cum arăta.[8][9] Ea spune că nu s-a lăsat învinsă de aceasta.[10] La 11 ani, Winslet a fost acceptată la Școala de Teatru Redroofs din Maidenhead. Școala funcționa și ca agenție și ducea elevii la Londra pentru a da probe pentru roluri. Ea a apărut într-o reclamă la Sugar Puffs și a dublat filme străine. La școală, ea a fost făcută head girl și a luat parte la producții ale Aventurilor lui Alice în Țara Minunilor și Leul, vrăjitoarea și dulapul, și a jucat rolul lui Wendy Darling în Peter Pan.[11] Ea a lucrat concomitent cu Starmaker Theatre Company din Reading. A participat la peste 20 de producții de scenă ale acestora, dar rareori a fost selectată pentru un rol principal din cauza greutății ei. Cu toate acestea, ea a jucat roluri-cheie cum ar fi domnișoara Agatha Hannigan în Annie, Mama Lup în Cartea Junglei, și Lena Marelli în Bugsy Malone.[12][13]

În 1991, la două săptămâni după ce și-a luat examenul GCSE, Winslet a debutat pe ecran ca unul dintre principalii membri ai echipei serialului science-fiction BBC Dark Season.[14][15] Rolul ei a fost al lui Reet, o școlăriță care își ajută colegii în lupta împotriva unui om sinistru care distribuia calculatoare gratuite la școala ei.[16][17] Nu a câștigat mult din acest rol, și la 16 ani, lipsa banilor a forțat-o pe Winslet să plece de la Redroofs. Pentru a se întreține, a lucrat la un magazin de delicatese. În 1992, a avut un rol mic în filmul de televiziune Anglo-Saxon Attitudes, o adaptare a romanului satiric de Angus Wilson.[18][19] Winslet, care cântărea 13 stone 3 pounzi (84 kg; 185 lb) la acea dată, a jucat rolul unei femei obeze. În timp ce filma, un comentariu făcut în treacăt de regizorul Diarmuid Lawrence despre asemănarea dintre ea și actrita care juca rolul mamei ei a determinat-o Winslet să depună eforturi pentru a pierde din greutate.[20] Apoi, a primit rolul tinerei fete a unui bărbat falit de vârstă mijlocie (jucat de Ray Winstone) în sitcomul de televiziune Get Back (1992-93).[21][22] Ea a avut și un rol episodic în serialul-dramă medicală Casualty în 1993.[23]

Peter Jackson looks away from the camera and has a garland over his neck.
Peter Jackson i-a dat lui Winslet primul ei rol de film, al adolescentei criminale din Heavenly Creatures (1994)

Winslet a fost printre cele 175 de fete care au dat probă pentru drama psihologică a lui Peter Jackson Heavenly Creatures (1994), și a fost distribuită după ce l-a impresionat pe Jackson cu intensitatea pe care o aducea rolului.[24] În producția desfășurată în Noua Zeelandă, după cazul de crimă Parker–Hulme din 1954, în care Winslet a jucat rolul lui Juliet Hulme, o adolescentă care își ajută prietena, Pauline Parker (jucată de Melanie Lynskey), să o ucită pe mama lui Pauline. Ea s-a pregătit pentru rol citind stenogramele procesului de crimă al fetelor, scrisorile și jurnalele lor, și a interacționat cu cunoscuții lor.[25] Ea a spus că a învățat foarte mult de acolo. Jackson a filmat în locurile reale ale crimelor, și experiența a traumatizat-o pe Winslet.[26] I-a fost greu după aceea să se detașeze de personajul ei, și a spus că, după întoarcerea acasă, plângea frecvent. Filmul a fost un succes la critici pentru Winslet;[27][28] autorul din Washington Post Desson Thomson a numit-o „o minge de foc cu ochi luminoși, luminând fiecare scenă în care apare”.[29] Winslet a înregistrat „Aria Julietei” pentru coloana sonoră a filmului.[30] În acel an, ea a apărut în rolul lui Geraldine Barclay, o potențială secretară, în producția Royal Exchange Theatre a farsei de Joe Orton What the Butler Saw.[31]

În timp ce promova Heavenly Creatures în Los Angeles, Winslet a dat o probă pentru rol minor al lui Lucy Steele pentru adaptarea cinematografică din 1995 a romanului de Jane Austen Sense and Sensibility, într-un scenariu de Emma Thompson. Impresionată de prestația sa la lecturarea replicilor, Thompson a distribuit-o în rolul mult mai important al nesăbuitei adolescente romantice Marianne Dashwood.[32] Regizorul Ang Lee a vrut ca Winslet să joace rolul cu grație și reținereDening, Penelope (). „Winslet ways”. Irish Times. Accesat în . aspecte care el credea că au lipsit la prestația sa din Heavenly CreaturesMillea, Holly (noiembrie 1999). „The New Passions of Kate Winslet”: 127–140. Mentenanță CS1: Formatul datelor (link)

și, astfel, i-a cerut să practice tai chi, să citească literatură gotică, și să învețe să cânte la pian. David Parkinson de la Radio Times a remarcat-o pe Winslet din toată distribuția, și Mick LaSalle de la San Francisco Chronicle a observat cât de bine a ilustrat ea creșterea și maturitatea personajului ei.[33][34] Filmul a avut încasări de peste 134 milioane dolari în întreaga lume.[35] A câștigat Premiul Sindicatului Actorilor de Film și Premiul Academiei Britanice de Film (BAFTA) pentru cel mai bun rol feminin, și a primit nominalizări pentru Premiul Oscar și Premiul Globul de Aur la aceeași categorie.[36] De asemenea, în 1995, Winslet a apărut în filmul Disney A Kid in King Arthur's Court, care nu a avut succes.[37]

 1. ^ „Kate Winslet Biography: Film Actress, Television Actress (1975–)”. Biography.com (FYI/A&E Networks). Arhivat din originalul de la . Accesat în .  Parametru necunoscut |df= ignorat (ajutor)
 2. ^ Barratt, Nick (). „Family detective: Kate Winslet”. The Daily Telegraph. London. Arhivat din original la . 
 3. ^ Fox, Chloe (). „Kate Winslet: 'I don't do theatre because I'm not prepared to miss my children's bedtime'. The Daily Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Benson, Richard (). „Kate Winslet: girl interrupted”. The Daily Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ Feinberg, Scott (). 'Labor Day' Star Kate Winslet on Defying Expectations, Onscreen and Off (Q&A)”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „Titanic star in low-key wedding”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Hiscock, John (). „Kate Winslet: 'I still absolutely believe in true love'. The Daily Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ Real, Evan (). „Kate Winslet Opens Up About Being Bullied as a Kid: "I Was Teased for How I Looked". Marie Claire. Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ Berrington, Katie (). „Kate Winslet's "Sweet" Revenge”. Vogue. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „Kate Winslet, who is from Reading, took part in the WE Day arena tour”. The Reading Chronicle. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Foster, Patrick; Ward, Victoria (). „Kate Winslet's school denies claims that teacher told her to settle for 'fat girl parts'. The Daily Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ „Kate Winslet passed over for being too fat”. The Daily Telegraph. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Midgley, Emma (). „Reading charity celebrates birthday with Winslet film”. BBC News. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
 14. ^ Vallely, Paul (). „Kate Winslet: The golden girl”. The Independent. Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ „Profile: Kate Winslet”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ Cornell, Paul; Day, Martin; Topping, Keith (). The Classic British Telefantasy Guide. Orion. p. 28. ISBN 978-0-575-13352-5. 
 17. ^ Docherty, Mark J.; McGown, Alistair D. (). The Hill and Beyond: Children's Television Drama – An Encyclopedia. British Film Institute. pp. 237–238. ISBN 978-0-85170-878-2. 
 18. ^ Roberts, Jerry (). Encyclopedia of Television Film Directors. Scarecrow Press. p. 327. ISBN 978-0-8108-6378-1. 
 19. ^ Wiegand, David (). „DVD review: 'Anglo-Saxon Attitudes'. San Francisco Chronicle. Arhivat din original la . Accesat în . 
 20. ^ Lipsky, David (). „The Unsinkable Kate Winslet”. Rolling Stone. Arhivat din original la . Accesat în . 
 21. ^ Leith, William (). „It's a funny business”. The Independent. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
 22. ^ Chagollan, Steve (). „Walk of Fame Honoree Kate Winslet Keeps Raising the Bar”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
 23. ^ „Casualty's Oscar links”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 24. ^ Sibley, Brian (). Peter Jackson: A Film-maker's Journey. HarperCollins Entertainment. p. 243. ISBN 978-0-00-717558-1. 
 25. ^ Dening, Penelope (). „Winslet ways”. Irish Times. Accesat în . 
 26. ^ Millea, Holly (noiembrie 1999). „The New Passions of Kate Winslet”. Premiere: 127–140. 
 27. ^ „Heavenly Creatures”. Rotten Tomatoes. Arhivat din original la . Accesat în . 
 28. ^ Masters, Tim (). „Kate Winslet: 'I wish I'd had help dealing with fame'. BBC News. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
 29. ^ Howe, Desson (). „Heavenly Creatures”. The Washington Post. Arhivat din original la . Accesat în . 
 30. ^ „Heavenly Creatures (Original Soundtrack)”. BMG Rights Management. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 31. ^ „Venice Preserved”. Plays and Players. Hansom Books: 32. . Arhivat din original la . 
 32. ^ Elias, Justine (). „Kate Winslet: No 'Period Babe'. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 33. ^ Parkinson, David. „Sense and Sensibility”. Radio Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 34. ^ LaSalle, Mick (). „A fine 'Sensibility', Emma Thompson adapts Jane Austen's classic story”. San Francisco Chronicle. Arhivat din original la . Accesat în . 
 35. ^ „Sense and Sensibility (1995)”. Box Office Mojo. Arhivat din original la . Accesat în . 
 36. ^ Macdonald, Marianne (). „Emma Thompson adds Bafta to Oscar trophies”. The Independent. UK. Arhivat din original la . Accesat în . 
  „The 2nd Annual Screen Actors Guild Awards”. Screen Actors Guild. Arhivat din original la . Accesat în . 
  „HFPA – Awards Search”. Hollywood Foreign Press Association. Arhivat din original la . Accesat în . 
  „Nominees & Winners for the 68th Academy Awards”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arhivat din original la . Accesat în . 
 37. ^ Nashawaty, Chris (). „24 Stars' Worst Movies”. Accesat în . 

Winslet a avut roluri în două drame istorice în 1996 —Jude și Hamlet. Ca și cu rolul ei din Heavenly Creatures, rolurile lui Winslet erau de femei „la limita nebuniei”. În filmul Jude de Michael Winterbottom, după romanul Jude the Obscure de Thomas Hardy, ea a jucat rolul lui Sue Bridehead, o tânără cu tendințe de sufragetă care se îndrăgostește de vărul ei, Jude (interpretat de Christopher Eccleston). Roger Ebert credea că rolul i-a permis lui Winslet să-și etaleze întreg spectrul de calități de actriță, și a lăudat-o pentru atitudinea sfidătoare pe care a adus-o rolului.[1] După ce nu a fost angajată în urma audiției pentru filmul din 1994 al lui Kenneth Branagh Mary Shelley's Frankenstein, Winslet a fost distribută în rolul Ofeliei, iubita cu destin tragic a personajului principal din adaptarea lui Branagh după tragedia lui William Shakespeare Hamlet. Winslet, la 20 de ani, a fost intimidată de experiența de a juca Shakespeare alături de actori cu experiență precum Branagh și Julie Christie, spunând că acel rol avea nevoie de un nivel de intelect pe care ea credea că nu-l posedă. Mike Jeffries de la Empire credea că ea a jucat rolul „mult peste vârsta ei”.[2] În ciuda aprecierilor, Jude și Hamlet au avut câștiguri mici la box-office.[3][4]

1994-1996: Succesul în film[modificare | modificare sursă]

Începutul vieții și primele roluri de teatru și televiziune[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Ebert, Roger (). „Jude Movie Review”. Chicago Sun-Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ Jeffries, Mike. „Hamlet Review”. Empire. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „Kate Winslet Movie Box Office Results”. Box Office Mojo. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „Kate Winslet”. Rotten Tomatoes. Arhivat din original la . Accesat în . 

[[Categorie:Nașteri în 1975]] [[Categorie:Actrițe engleze ale secolului al XX-lea]] [[Categorie:Actrițe engleze ale secolului al XXI-lea]] [[Categorie:Câștigători ai premiilor BAFTA]] [[Categorie:Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță]] [[Categorie:Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță]] [[Categorie:Commanders of the Order of the British Empire]] [[Categorie:Englezi expatriați în Statele Unite]] [[Categorie:Actrițe de film engleze]] [[Categorie:Actrițe de scenă engleze]] [[Categorie:Actrițe de televiziune engleze]] [[Categorie:Câștigătorii premiilor Grammy]] [[Categorie:Oameni în viață]]