Utilizator:MariusM

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Turnul Babel
Acest utilizator locuiește în România.
ro Acest utilizator este un vorbitor nativ al limbii române.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
fr-2 Cet utilisateur peut contribuer avec un niveau moyen en français.
î Acest utilizator preferă grafia cu î și sînt.
Caută utilizatori
după diverse criterii
Acest utilizator este un eurosceptic.

/Adminita /cutie de nisip

Notiță despre posibil conflict de interese[modificare | modificare sursă]

În 2006 am remarcat la Wikipedia românească articolul Revoluția română din 1989, care avea statut de articol de calitate, dar era mai mult o compunere școlărească de slabă calitate, care se bizuia pe surse securiste, nici măcar de primă mînă (de pildă un oarecare securist Burlan, care a fost în garda lui Ceaușescu, dar a cărui implicare în revoluție e cel mult marginală, era prezentat ca dezvăluitorul adevărurilor). Am criticat articolul „de calitate” numindu-l „prostesc” [1]. Lumea nu s-a simțit jignită, nici nu am fost luat la întrebări despre interesele mele ascunse pentru care critic acel articol, ci mi s-a spus de către adminul Radufan: MariusM, esti Wikipedist cu drepturi depline asa ca nimic nu trebuie sa te impiedice sa te implici.

Am urmat sfatul, m-am implicat în scrierea mai multor articole Wikipedia, inclusiv unele legate de tematica revoluției din 1989. La sfîrșitul lui 2007 fondatorul secției românești a wikipediei, Gutza, susținut de AdiJapan, m-a acuzat de conflict de interese și a cerut interdicție permanentă pentru mine de a mai contribui la rowiki. La dezbaterea care a urmat acelei propuneri majoritatea celor care au discutat mi-au luat apărarea și nu s-a stabilit nici o pedeapsă pentru mine. Au urmat însă permanente hărțuiri pentru mine, la indiferent ce discuție mă amestecam pe rowiki, motiv pentru care din 2008 mi-am redus foarte mult activitatea, foarte rar am mai avut contribuții la articole. Nu numai eu, dar toți cei care îmi luaseră partea la conflictul din 2007 au ajuns să devină inactivi la wikipedia.

În 2015, după 8 ani de cvasi-absență la rowiki, observ că majoritatea contribuțiilor mele la rowiki au rezistat la proba timpului. Deși nu am fost activ aici să le „apăr”, ele rămîn incluse în articole. Nimeni n-a considerat timp de 8 ani că ar încălca politicile rowiki. De fapt, în general mi s-au adus doar acuzații generale, fără exemplificări concrete cu privire la editările mele care ar dăuna articolelor. O excepție notabilă o reprezintă 2 filmări din revoluția din 1989 de la Timișoara pentru care stăruiam să fie incluse în articolul Lista filmelor despre revoluția română din 1989 - articol creat de mine și care în concepția mea inițială trebuia să cuprindă nu numai filme artistice și documentare despre revoluția din 1989 făcute după revoluție, ci și o secțiune în care să se prezinte filmări făcute chiar în timpul revoluției. În conformitate cu politica Wikipedia legată de conflictul de interese, fără a face afirmații despre identitatea mea reală, prezint aceste filmări:

Filmările au fost puse inițial pe youtube de Asociația Altermedia (legături spre saitul acelei asociații voiam să includ). Între timp, contul youtube altermedia a fost desființat în urma unor reclamații (este parte din hărțuirea la care sînt supuse unele surse de informare alternative, și care nu se limitează la Wikipedia), de aceea nu mai puteți urmări filmările pe saitul Altermedia. Aceleași filmări au fost însă puse iar pe internet de alt utilizator youtube. Iată-le și judecați singuri dacă își aveau rostul la Wikipedia pentru a ilustra revoluția din 1989: Filmare din 22 decembrie 1989 din centrul Timișorii, Filmare din 20 decembrie 1989 de la Consiliul Județean PCR Timiș. Destui wikipediști, independent de mine, au spus că filmările sînt valoroase și merită incluse în articole, dar anume legat de aceste filmări am fost acuzat de conflict de interese. (a se vedea și Discuție:Lista filmelor despre revoluția română din 1989).

În 2015 după ce am revenit la rowiki pentru a mă împotrivi la ștergerea unui articol despre un conducător al revoluției din 1989 de la Timișoara [2], am fost iar acuzat de conflict de interese. Persoana respectivă nu îmi este nici rudă, nici prieten personal, nu am relații comerciale cu el, dar acuzația de conflict de interese se bizuia pe faptul că aș fi participat și eu la revoluția din 1989, motiv pentru care se insinuează că părerile exprimate de mine nu sînt legitime. Abordarea de la rowiki este că securiștii, comuniștii, simpatizanții lui Ceaușescu, pot edita nestingherit articolele despre revoluția din 1989, la ei nu există conflict de interese, dar dacă cineva care în 1989 a luptat contra lui Ceaușescu editează astfel de articole înseamnă conflict de interese. Această acuzație de conflict de interese apare chiar dacă nu se poate dovedi deloc că prin editările celui acuzat s-a încălcat în vreun fel neutralitatea.

Nu doresc să dezvălui identitatea mea reală și încercările altora de a o dezvălui împotriva voinței mele reprezintă o formă de hărțuire, conform politicii oficiale a Fundației Wikimedia dezvăluirea de date personale. Nu confirm și nici nu infirm bănuielile care s-au ivit legat de persoana mea. Am prezentat însă mai sus acuzațiile care mi s-au adus, pe care comunitatea deja le-a considerat neîntemeiate în 2007, findcă văd că sînt repetate și în 2015, după aproape 8 ani de aproape-inactivitate a mea la rowiki, cînd motive de a se discuta presupusul meu conflict de interese sînt încă mai mici decît în 2007.

Activitate Top rowiki