Universitatea din Nottingham

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la University of Nottingham)
Universitatea din Nottingham
Informații
Fondată[1]  Modificați la Wikidata
Localizare
Țara Regatul Unit
Unitate administrativăCity of Nottingham[*][[City of Nottingham (district in Nottinghamshire, England)|​]]  Modificați la Wikidata
OrașNottingham
Nottinghamshire[*][[Nottinghamshire (non-metropolitan county (doesn't include Nottingham))|​]]  Modificați la Wikidata
AdresaUniversity of Nottingham, University Park, Nottingham, Nottinghamshire, NG7 2RD  Modificați la Wikidata
Coordonate52°56′20″N 1°11′49″W ({{PAGENAME}}) / 52.9389°N 1.1969°V
Conducere
RectorAndrew Witty[*][[Andrew Witty (British pharmaceutical executive)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Alte informații
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter

Universitatea din Nottingham (în engleză University of Nottingham) este o universitate de cercetare publică din Nottingham, Regatul Unit. A fost fondată ca University College Nottingham în 1881 și a primit o cartă regală în 1948. Universitatea din Nottingham face parte din elita de cercetare intensivă Grupul Russell.

Principalul campus din Nottingham (University Park), alături de Campusul Jubilee și spitalul universitar (Queen's Medical Centre) sunt situate în orașul Nottingham, iar câteva campusuri mai mici se află în altă parte în Nottinghamshire și Derbyshire. În afara UK, universitatea are campusuri în Semenyih, Malaezia și Ningbo, China. Nottingham este organizată în cinci facultăți, în care există peste 50 de școli, departamente, institute și centre de cercetare. Nottingham are aproximativ 45.500 studenți și 7.000 de angajați și a avut un venit de 656,5 milioane de lire în anul 2017/18, din care 120,1 milioane de lire au fost din granturile și contractele de cercetare[3].

În 2010, Nottingham a fost clasată pe locul 13 în lume în ceea ce privește numărul de absolvenți enumerați printre Directorii din Fortune Global 500, alături de Tohoku (Japonia) și Universitatea Stanford (SUA)[4]. De asemenea, este clasată pe locul al doilea (la egalitate cu Oxford) în tabelul medaliilor câștigate de britanici la Jocurile Olimpice de Vară 2012[5]. În GreenMetric World University Rankings din 2011 și 2014, campusul University Park a fost clasat ca fiind cel mai sustenabil campus[6][7]. Absolvenții instituției au primit o varietate de premii prestigioase, printre care 3 Premii Nobel, o Medalie Fields, un Premiu Turner și un Premiu și o Medalie Gabor. Nottingham a fost clasată pe locul 11 în Marea Britanie de către 2019 QS Graduate Employability Rankings[8]. QS Graduate Employability Rankings măsoară rata de succes a studenților în a obține un loc de muncă de top după absolvirea universității. În plus, un sondaj High Fliers din 2017 a declarat Nottingham drept a șaptea cea mai vizată universitate de către angajatorii de top din Marea Britanie între 2016-17[9].

Campusuri[modificare | modificare sursă]

Campusuri în Marea Britanie[modificare | modificare sursă]

Campusul University Park[modificare | modificare sursă]

Campusul University Park, pentru care Nottingham este singura universitate care a câștigat Premoul Green Flag for Parkland Greeneyr, în fiecare an consecutiv în ultimul deceniu

Campusul University Park, la vest de centrul orașului Nottingham, ocupă o suprafață de 330 acri (1,3 km2) și este principalul campus al Universității din Nottingham. Dispus în jurul lacului și turnului cu ceas, cu un parc mare cu verdeață[10][11], University Park a câștigat numeroase premii pentru arhitectură și amenajare și a fost numit cel mai verde campus din țară[12].

Campusul Jubilee[modificare | modificare sursă]

Campusul Jubilee, proiectat de Sir Michael Hopkins, a fost deschis de Regina Elisabeta a II-a în 1999 și este la aproximativ 1,5 km de la University Park. Investiții suplimentare de 9,2 milioane de lire în Jubilee Campus au dus la inaugurarea în 2004 a unei a doua clădiri de către Lord Sainsbury[13].

Portland Building, în care se află birourile servciilor studențești și Uniunii Studenților.

Un incendiu care s-a petrecut în septembrie 2014 a distrus clădirea GlaxoSmithKline care era în construcție[14][15], dar aceasta a fost reconstruită și inaugurată oficial în 2017.

Campusuri internaționale[modificare | modificare sursă]

Universitatea din Nottingham, campusul din Malaezia

Ca parte a strategiei de dezvoltare, Nottingham a creat campusuri internaționale. Prima etapă în această strategie a fost înființarea în anul 1999 a unui campus în Semenyih, Selangor, Malaezia, la o distanță scurtă de la Kuala Lumpur. Acesta a fost urmat în 2004 de un campus în Ningbo, Provincia Zhejiang, China.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Pe 14 mai 2008, Hicham Yezza, membru al universității, și Rizwaan Sabir, student la doctorat, au fost arestați la Universitatea din Nottingham și au fost reținuți timp de șase zile în temeiul Terrorism Act 2000. Universitatea a anunțat poliția după ce a găsit o versiune editată a manualului de formare al-Qaeda care era folosită de student pentru cercetările sale. Amândoi au fost eliberați ulterior fără acuzații de terorism[16][17]. În septembrie 2011, Rizwaan Sabir a primit 20.000 de lire sterline ca despăgubire pentru sechestrarea de către Nottinghamshire Police.

Universitatea a fost criticată după ce singurul profesor implicat în studii ale terorismului din cadrul instituției, Rod Thornton, a decis că, din cauza lipsei de îndrumare din partea universității în ceea ce privește poziția instituției privind posesia de publicații teroriste, el nu mai este dispus să riște posibila arestare doar pentru că predă cursuri de studii ale terorismului la universitate, deși va continua în alte responsabilități. Ca urmare, studii ale terorismului nu mai sunt predate la Universitatea din Nottingham[18].

Persoane notabile[modificare | modificare sursă]

Universitatea a fost asociată cu mai mulți absolvenți și membri ai personalului în diferite discipline.

Câștigători ai Premiului Nobel sau Medaliei Fields:

Academicieni:

În arte:

În afaceri:

În politică și servicii publice:

Note și referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ROR release v1.19[*][[ROR release v1.19 (Research Organization Registry data dump from 2023-02-16)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ http://www.nottingham.ac.uk/about/structure/management/chancellor.aspx  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Financial Statements for the Year to 31 July 2017” (PDF). University of Nottingham. p. 34. Accesat în . 
  4. ^ „Professional Ranking of World Universities” (PDF) (în engleză și franceză). Arhivat din original (PDF) la . 
  5. ^ „Edinburgh tops British University Olympics Table”. The National Student. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „UI GreenMetric World University Ranking”. Greenmetric.ui.ac.id. Accesat în . 
  7. ^ „UI GreenMetric World University Ranking 2014”. Greenmetric.ui.ac.id. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Graduate Employability Rankings 2019”. Top Universities (în engleză). . Accesat în . 
  9. ^ „The Graduate Market in 2017” (PDF). High Fliers Researchers. 
  10. ^ „360° tour – The University of Nottingham – University Park campus”. BBC. Accesat în . 
  11. ^ „University profiles: University of Nottingham”. The Guardian. London. . Accesat în . 
  12. ^ „University Park is England's greenest campus”. Su.nottingham.ac.uk. . Accesat în . 
  13. ^ „Jubilee Campus – The University of Nottingham”. Ukcorr.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „University of Nottingham blaze: Sixty firefighters at scene”. BBC News. Accesat în . 
  15. ^ „Nottingham university fire destroys new multimillion-pound chemistry building”. The Guardian. 
  16. ^ Polly Curtis; Anthea Lipsett (). 'This is not the way I should have been treated in a country I love' | Education”. The Guardian. London. Accesat în . 
  17. ^ Polly Curtis; Martin Hodgson (). „Student researching al-Qaida tactics held for six days | Education”. The Guardian. London. Accesat în . 
  18. ^ Sabir, Rizwaan (). „Terror and academic freedom”. The Guardian. 
  19. ^ 'LAWRANCE, Prof. Jeremy Norcliffe Haslehurst', in Who's Who 2014 (London: A. & C. Black), online edition by Oxford University Press, December 2013. Retrieved 3 May 2014 (subscription site)
  20. ^ McCarthy, James (). „Wales' 4th richest man makes another £170m after selling stake in price comparison website”. walesonline. Accesat în .