Universitatea Pontificală Laterană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pontificia Università Lateranense
Informații
Fondată1773
TipUniversitate privată, catolică
Localizare
ȚaraFlag of Italy.svg Italia
Unitate administrativăRoma  Modificați la Wikidata
OrașRoma
Conducere
Rectorepiscop Enrico dal Covolo
Alte informații
Afiliere[[]]
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Instagram
canal YouTube

Universitatea Pontificală Laterană (în limba italiană: Pontificia Università Lateranense, iar în limba latină: Pontificia Universitas Lateranensis sau pe scurt Lateranum) este o prestigioasă universitate de Drept Pontifical și Civil cu sediul în Roma, în zona extrateritorială a Sfântului Scaun, în Lateran. Facultățile sale sunt: Drept Civil sau Jurisprudență, Drept Canonic, Filosofie și Teologie. Studiile sunt deschise atât laicilor cât și clerului și este prevăzut un examen de admitere.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Universitatea a fost fondată în anul 1773 de către papa Clement al XIV-lea, care, după suprimarea iezuiților, a încredințat facultățile de teologie și de filosofie a Universității Pontificale Gregoriana clerului din Roma. După restabilirea iezuiților, și restituirea Colegiului Roman, papa Leon al XII-lea a mutat sediul facultăților la Palatul Sfântul Apollinariu în 1824. Acolo a dobândit supranumele de „Apollinariu”.

Acolo, în 1853, papa Pius al IX-lea a fondat Facultățile de Drept Canonic și de Drept Civil, precum și Institutul Pontifical Utriusque iuris. Papa Pius al XI-lea i-a dat Institutului din Lateran sediul definitiv, actual, unde papa Pius al XII-lea, în 1958, a instituit Institutul Pontifical Pastoral. Anul următor, papa Ioan al XXIII-lea a numit Institutul Pontifical Universitatea Pontificală Laterană.

În 1981, papa Ioan Paul al II-lea a dat dreptul Institutului Pontifical pentru Studii ale Căsătoriei și Familiei să elibereze diplome universitare.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Universitatea este compusă din patru facultăți: Teologie, Drept Canonic, Drept Civil, Filosofie, patru institute: Institutul « Utriusque Iuris », Institutul Pastoral « Redemporis Hominis », Institutul de Științe Religioase « Ecclesia Mater » și Institutul Ioan Paul al II-lea pentru Studii ale Căsătoriei și Familiei și un Centru Interdisciplinar pentru Formarea Permanentă.

Biblioteca universității are 600 000 de volume, iar universitatea adăpostește o casă de editură, Lateran University Press, care publică patru reviste științifice și o revistă destinată publicului larg, « Nuntium » și colecții de cărți.

Universitatea număra, în 2000, 4.200 de studenți. Universitatea Pontificală Laterană este cea mai italiană dintre universitățile pontificale (80% din efective sunt italieni) și cea mai laică (laicii reprezintă 59% din studenții înscriși). Printre aceștia, femeile sunt numeroase. Decanul Facultății de Filosofie a Universității Pontificale Laterane este o femeie.

Rectori ai Universității Pontificale Laterane[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]