Sari la conținut

Universitatea Pontificală Laterană

41°53′56″N 12°29′5″E (Universitatea Pontificală Laterană) / 41.89889°N 12.48472°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pontificia Università Lateranense
FondatorPapa Clement al XIV-lea  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată1773
Localizare
Țara Italia
OrașRoma  Modificați la Wikidata
Coordonate41°53′07″N 12°30′13″E ({{PAGENAME}}) / 41.8853°N 12.5036°E
Conducere
Rectorepiscop Enrico dal Covolo
Cifre cheie
Alte informații
Afiliere[[]]
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Universitatea Pontificală Laterană (în limba italiană: Pontificia Università Lateranense, iar în limba latină: Pontificia Universitas Lateranensis sau pe scurt Lateranum) este o prestigioasă universitate de Drept Pontifical și Civil cu sediul în Roma, în zona extrateritorială a Sfântului Scaun, în Lateran. Facultățile sale sunt: Drept Civil sau Jurisprudență, Drept Canonic, Filosofie și Teologie. Studiile sunt deschise atât laicilor cât și clerului și este prevăzut un examen de admitere.

Universitatea a fost fondată în anul 1773 de către papa Clement al XIV-lea, care, după suprimarea iezuiților, a încredințat facultățile de teologie și de filosofie a Universității Pontificale Gregoriana clerului din Roma. După restabilirea iezuiților, și restituirea Colegiului Roman, papa Leon al XII-lea a mutat sediul facultăților la Palatul Sfântul Apollinariu în 1824. Acolo a dobândit supranumele de „Apollinariu”.

Acolo, în 1853, papa Pius al IX-lea a fondat Facultățile de Drept Canonic și de Drept Civil, precum și Institutul Pontifical Utriusque iuris. Papa Pius al XI-lea i-a dat Institutului din Lateran sediul definitiv, actual, unde papa Pius al XII-lea, în 1958, a instituit Institutul Pontifical Pastoral. Anul următor, papa Ioan al XXIII-lea a numit Institutul Pontifical Universitatea Pontificală Laterană.

În 1981, papa Ioan Paul al II-lea a dat dreptul Institutului Pontifical pentru Studii ale Căsătoriei și Familiei să elibereze diplome universitare.

Universitatea este compusă din patru facultăți: Teologie, Drept Canonic, Drept Civil, Filosofie, patru institute: Institutul « Utriusque Iuris », Institutul Pastoral « Redemporis Hominis », Institutul de Științe Religioase « Ecclesia Mater » și Institutul Ioan Paul al II-lea pentru Studii ale Căsătoriei și Familiei și un Centru Interdisciplinar pentru Formarea Permanentă.

Biblioteca universității are 600 000 de volume, iar universitatea adăpostește o casă de editură, Lateran University Press, care publică patru reviste științifice și o revistă destinată publicului larg, « Nuntium » și colecții de cărți.

Universitatea număra, în 2000, 4.200 de studenți. Universitatea Pontificală Laterană este cea mai italiană dintre universitățile pontificale (80% din efective sunt italieni) și cea mai laică (laicii reprezintă 59% din studenții înscriși). Printre aceștia, femeile sunt numeroase. Decanul Facultății de Filosofie a Universității Pontificale Laterane este o femeie.

Rectori ai Universității Pontificale Laterane

[modificare | modificare sursă]

Referințe și note

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]