Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Logo
Sediul Rectoratului
Rectoratul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.jpg
Informații
MottoMens agitat molem
Fondată5 martie 1990
TipUniversitate de stat
Dotare
 • 9 facultăți [1]
 • centre de cercetare
 • bibliotecă
Localizare
ȚaraFlag of Romania.svg România
Unitate administrativăSibiu  Modificați la Wikidata
OrașSibiu
Campus
 • 8 cămine studențești (1980 locuri)
 • 2 cantine studențești
 • 4 cafetării[2]
 • Conducere
  RectorProf. univ. dr. habil. Sorin Radu[3]
  Cifre cheie
  Corp didacticcirca 650
  Studențicirca 14000
  Alte informații
  Culorialb-albastru
  Prezență web
  https://www.ulbsibiu.ro

  Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) este o instituție de învățământ superior de stat din Sibiu. Are în componența sa 9 facultăți și mai multe centre ale învățământului la distanță, în diferite orașe ale țării. Numărul total al studenților ULBS, a fost, în 2017, de 14 740. Studenții ULBS provin din toate județele țării, dar și din țări străine.

  ULBS a încheiat acorduri de colaborare cu 108 universități, dintre care 4 consorții, 33 de acorduri de cooperare și 61 de parteneriate Erasmus, cu universități precum: Universitatea de Medicină din Viena (Austria), Universitatea Hull (Anglia), Universitatea Centrală din Lancashire (Anglia), Institutul de Tehnologie Sligo (Irlanda), Universitatea Leon (Spania), Universitatea de Științe Aplicate din München (Germania), Universitatea Inholland din Haarlem (Olanda), Institutul Național Politehnic din Toulouse (Franța), Academia di Belle Arti Abadir din Palermo (Italia) etc.

  În 2011 a fost clasificată în a doua categorie din România, cea a universităților de educație și cercetare științifică.[4][5]

  Istoric[modificare | modificare sursă]

  Originile[modificare | modificare sursă]

  Una din primele instituții de învățămînt superior pedagogic din Ardeal a fost înființată în anul 1786, o dată cu înființarea Cursului Preparandial de învățători din Sibiu. Acesta își modifică profilul în anul 1850, devenind Institutul Teologico-Pedagogic de Grad Superior.

  În anul 1844, minoritatea germană a inaugurat la Sibiu o Academie de Drept. Cursurile au fost predate în limba germană pînă în anul 1865, cu toate că studenții înmatriculați nu erau exclusiv etnici germani. După acest an, ca rezultat al politicii de asimilare impusă de Imperiul Austro-Ungar, limba maghiară a devenit limba de predare oficială în toate instituțiile de învățământ, inclusiv la Academia din Sibiu. De atunci, cursurile au fost predate în limba maghiară timp de 19 ani, când Academia a fost desființată.

  O mare parte din cei aproape 1400 de absolvenți ai acestei Academii de Drept aveau să devină militanți activi ai mișcării culturale românești din Transilvania. Aceștia s-au implicat în organizarea Marii Uniri de la 1918, care fusese pregătită tocmain în clădirea care adăpostește astăzi Rectoratul Universității “Lucian Blaga”.

  Expansiunea din secolul XX[modificare | modificare sursă]

  În perioada celui de-al doilea război mondial, ca urmare a Dictatului de la Viena (1940), Universitatea Românească din Cluj se mută în Sibiu. Acest lucru a determinat creșterea numărului studenților la 3386 în anul 1943. Și mai importantă a fost activitatea profesorilor și studenților aflați la Sibiu în exil. Ei au publicat peste 2000 de lucrări de cercetare și au organizat peste 300 de conferințe în 25 de orașe, s-a inițiat un Cerc literar , toate în timpul celor patru ani de exil.

  Facultatea de Istorie din Sibiu a fost înființată ca filială a Universității Babeș-Bolyai în anul 1969, iar în 1971 facultatea a fost transformată în Facultatea de Filologie și Istorie, ce includea secții de Română, Engleză și Germană. În același an a fost înființată Facultatea de Tehnologia Prelucrării Lemnului, sub sprijinul Universității Transilvania din Brașov, precum și Facultatea de Administrație Publică .

  Cinci ani mai târziu, se înființează primul institut autonom de învățământ superior din Sibiu, care cuprindea facultățile de Filologie și Istorie, Drept Economic și Administrativ, și Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Aceasta din urmă și-a continuat activitatea ca parte a Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, restul facultăților încetându-și existența.

  După Revoluție Ministerul Educației a decretat la 5 martie 1990, înființarea unei universități în componența căreia intrau facultățile de : Medicina, Inginerie, Litere, Tehnologia Prelucrării Lemnului și Produselor Alimentare, Istorie și Drept, Știinte.

  În anul următor, Institutul Teologic de Studii Superioare devine Facultatea de Teologie, iar în 1992 se înființează Facultatea de Jurnalistică.

  Din 12 mai 1995 - Universitatea din Sibiu a primit numele ilustrului scriitor și filozof român, Lucian Blaga

  Campusul ULBS[modificare | modificare sursă]

  Campusul ULBS este format din - sedii ale facultăților, clădirea rectoratului, 8 cămine, 2 cantine, Biblioteca Centrală Universitară, Centru de Pregatire Academică și Centrul de Reuniune Academică. Clădirile care alcătuiesc campusul ULBS sunt situate în centrul orașului Sibiu, iar căminele studențești în imediata apropiere a Parcului Sub Arini, cel mai mare parc din Sibiu, și la 5 minute de centrul orașului.

  Capacitatea totală de cazare în campusul ULBS este de 1850 locuri. Complexul Studențesc “Parc”, care găzduiește căminele 1, 2 și 3, se află la 5 minute de centrul orașului, și în imediata vecinătate a Parcului Sub Arini, cel mai mare parc din Sibiu. Tot aici se află și un bazin de înot, precum și terenuri de sport.

  Căminele sunt modernizate, studenții beneficiind de facilități precum sală de fitness, săli de lectură dotate cu calculatoare conectate la internet, oficii moderne, cabinet medical. Fiecare cameră are 4 paturi, grup sanitar propriu, modernizat, frigider și conexiune la Internet.

  Cele 2 cantine au o capacitate de 230 persoane/serie. Rețeaua de biblioteci a Universității „Lucian Blaga” Sibiu este formată din Biblioteca Centrală Universitară și încă 12 biblioteci filiale.

  Biblioteca Centrală Universitară oferă informații bibliografice și referințe științifice, acces la Internet și pune la dispoziția utilizatorilor publicații seriale și periodice și un fond de carte de peste 600.000 de unități documentare, reprezentând 320.620 de titluri care constituie catalogul informatizat.

  Centrele Culturale (Centrul de Cercetare Ecumenică, Centrul de Limbi Străine, Centrul Confucius, Centrul de Cercetări Filologice și Culturale, Centrul “Peter Magrath”), care oferă și servicii de bibliotecă, s-au născut din dorința de a oferi comunității sibiene șansa de a intra într-un dialog autentic cu alte culturi, având un rol activ în viața comunității academice prin implicarea în organizarea de evenimente culturale.

  Facultățile ULBS[modificare | modificare sursă]

  Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu are în componența sa 9 facultăți[6].

  Admitere[modificare | modificare sursă]

  Admiterea la facultatile din cadrul ULBS se face prin concurs. În funcție de facultate, concursul poate consta într-un examen scris, concurs de dosare sau probă practică de aptitudini.

  Activități studențești[modificare | modificare sursă]

  Centrul universitar oferă studenților cele mai diverse forme de manifestare a creativității atât în cadrul activităților educaționale, cât și în afara acestora. Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu este preocupată în permanență de garantarea celor mai calitative servicii sociale, iar la dispoziția studenților stă o largă paletă de posibilități pentru care să opteze în vederea consolidării relațiilor cu mediul academic.

  La ULBS studenții găsesc un mediu prolific în care să își pună în aplicare proiectele, activitatea studențească fiind foarte bine evidențiată în spațiul vieții academice. Studenții sibieni s-au remarcat în permanență în cadrul unor evenimente cultural-știintifice naționale și internaționale, asociațiile studențești au dobândit recunoașterea provenienței lor dintr-un centru academic puternic.

  Ca un segment important al vieții universitare, studenții au contribuit dintotdeauna la completarea performanțelor la nivel de universitate, iar cooptarea lor în programe de studiu și cercetare a venit ca o recunoaștere a calității învățământului sibian.

  Studenții din ULBS întodeuana au avut prilejul de a se înscrie în cadrul asociațiilor studențești, care să le reprezinte mai bine și mai ferm interesele. Legarea de noi prietenii, dezvoltarea de noi abilitati si competente, munca in echipa sunt doar cateva dintre avantajele evidente ale organizațiilor studențești.

  Organizațiile studențești din cadrul ULBS:

  • Asociația studențească AIESEC Sibiu
  • Asociația studențească SOLIDUS
  • Asociația studențeasca CSD Sibiu
  • Societatea studenților mediciniști "Hipocrates" Sibiu
  • Liga Studenților din Facultatea de Litere și Arte LSFLA
  • Asociația studenților europeni AEGEE
  • Clubul Studenților Economiști
  • ELSA Sibiu - Asociația Europeană a Studenților în Drept
  • ASDSB – Asociatia Studentilor Facultatii de Drept “Simion Barnutiu”
  • Asociația Studenților în Psihologie Sibiu (ASPS)
  • Asociația Studenților la Sociologie din Sibiu (ASSS)
  • Liga Absolvenților și Studenților de la Știinte Politice și Relații Internaționale (LASSPRI)
  • OSD SIBIU Organizația Studenților Dentiști Sibiu

  În fiecare an, la începutul verii, asociațiile studențești din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu organizează Festivalului UNIverSTUDENT Fest, o manifestare de anvergură în derularea și implementarea căreia sunt implicați studenți din toate facultățile din cadrul ULBS, fiecare facultate ocupându-se de realizarea unei activități specifice. Proiectul reprezintă o modalitate de încurajare a inițiativei tinerilor de a se implica activ în viața social- culturală a comunității.

  Cele 3 noțiuni caracteristice acestui festival studentesc: „UNIȚI! NONCONFORMIȘTI! INDEPENDENȚI!” sunt reprezentate prin spectacole de teatru, concerte, expoziții, workshop-uri, conferințe și activități sportive. Toate aceste activități sunt create de studenți pentru studenți, din dorința de a încuraja inițiativa tinerilor în artă, cultură, mediu, sănătate și societate.

  Casa de Cultură a Studenților din Sibiu s-a înființat ca o necesitate de a aduna energiile studențești și de a crea un liant între studenții din țară și întreaga lume. În ultimii ani, ca urmare a dezvoltării centrului universitar sibian, Casa de Cultură a Studenților a devenit un partener viabil și un prieten apropiat al studenților, fiind implicată în forme de cooperare și parteneriat cu mai mult de 30 de organizații similare din întreaga lume. Instituția funcționează ca un organism viu, deschis ofertelor și inițiativelor studențești. Aceste inițiative devin programe, care sunt analizate și puse în practică de către solicitanți sub îndrumarea referenților instituției.

  Asigurarea condițiilor optime ca studenții să se poată exprima liber și complex în inițiativele lor, să dea în tot ceea ce întreprind dimensiunea gândirii și forța energiei studențești este principala preocupare a Casei de Cultură a Studenților. Membrii clubului de Jazz al Casei de Cultură a Studenților din Sibiu au fost cei care au dat tonul Festivalului Internațional de Jazz Sibiu, iar rădăcinile Festivalului Internațional de Teatru se găsesc tot la Casa de Cultură a Studenților. Programe desfasurate in 2008: Galele Studențești de Jazz, Conexiuni- concurs național de creație literară, Sibiu Dans Festival, International Photographic Salon. Pentru a fi și mai aproape de studenți, Casa de Cultură a Studenților a demarat colaborarea cu Facultatea de Inginerie, din cadrul ULBS- primul proiectul “Toamna Digitala”. Domenii de activitate: Dans, Folclor, Muzică, Fotoclub, Training-uri, Yoga, Tae-Bo, Aerobic, Karate, Teatru, Cenaclu, Modeling.

  Rectori[modificare | modificare sursă]

  1977-1984: Prof. univ. dr. ing. Grațian Ștețiu
  1990: Prof. univ. dr. Mircea Tomuș
  1990-1991: Prof. univ. dr. ing. Valeriu Deac
  1991-1992: Prof. univ. dr. ing. ec. Moise Țuțurea
  1992-2004: Prof. univ. dr. Dumitru Ciocoi Pop
  2004-2012: Prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean
  2012-2020: Prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea
  2020-prezent: Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu

  Imagini[modificare | modificare sursă]

  Orasul Sibiu, Piata Mare
  Cladirea rectoratului Universitatii Lucian Blaga din Sibiu  
  Facultatea de Inginerie  
  Facultatea de Litere  
  Studenti la Facultatea de Jurnalistica  
  Studenti la Facultatea de Medicina  
  Studenti ULBS  
  Podul Minciunilor  
  Orasul Sibiu, Piata Mare  

  Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Facultățile ULBS”. 
  2. ^ „Direcția Generală Administrativă a ULBS”. 
  3. ^ „Rectorul ULBS”. 
  4. ^ „Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior”. mediafax.ro. Accesat în . 
  5. ^ Cele mai bune și cele mai slabe universități din România „Consiliul de administratie al ULBS” Verificați valoarea |url= (ajutor). realitatea.net. Accesat în . 
  6. ^ http://www.ulbsibiu.ro/ro/facultati/
  7. ^ http://teologie.ulbsibiu.ro/
  8. ^ http://drept.ulbsibiu.ro/
  9. ^ http://litere.ulbsibiu.ro/
  10. ^ http://socioumane.ulbsibiu.ro/ro/
  11. ^ http://inginerie.ulbsibiu.ro/
  12. ^ http://medicina.ulbsibiu.ro/ro/
  13. ^ http://stiinte.ulbsibiu.ro/
  14. ^ http://saiapm.ulbsibiu.ro/
  15. ^ http://economice.ulbsibiu.ro/index.php/ro/

  Legături externe[modificare | modificare sursă]