Uniunea Scriitorilor Sovietici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uniunea Scriitorilor Sovietici
AbreviereСП СРСР  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Desființare  Modificați la Wikidata

Uniunea Scriitorilor Sovietici, Uniunea Scriitorilor din URSS sau Uniunea Sovietică a Scriitorilor (în rusă Союз писателей СССР) a fost o uniune de creație a scriitorilor profesioniști din Uniunea Sovietică.[1] Ea a fost fondată în 1932, la inițiativa Comitetului Central al Partidului Comunist, după desființarea mai multor organizații ale scriitorilor: RAPP, Proletkult și VOAPP.

Scopul Uniunii era de a realiza controlul de partid și de stat în domeniul literaturii. Pentru scriitorii profesioniști calitatea de membru al Uniunii a devenit efectiv obligatorie, iar cei care nu erau membri aveau oportunități de publicare mult mai limitate. Rezultatul a fost că excluderea din Uniune însemna o virtuală interdicție de publicare. În ciuda acestui fapt, istoria Uniunii Scriitorilor a cunoscut, de asemenea, cazuri de auto-excludere voluntară din rândurile ei. Astfel, Vasili Aksionov, Simeon Lipkin și Inna Lisnianskaia au părăsit Uniunea Scriitorilor într-un gest de solidaritate cu scriitorii Victor Ierofeev și Evgheni Popov, excluși ca pedeapsă pentru auto-publicare.

După căderea Uniunii Sovietice, Uniunea Scriitorilor Sovietici s-a divizat în organizații separate pentru fiecare dintre statele post-sovietice. Secția rusă a fost transformată în Uniunea Scriitorilor Ruși.

Postul de președinte al Uniunii Scriitorilor a fost deținut de:

Publicație[modificare | modificare sursă]

Din ianuarie 1946 până în decembrie 1990 Uniunea Scriitorilor Sovietici a publicat un jurnal intitulat Literatura sovietică. Jurnalul a publicat traduceri din literatura sovietică. El a avut ediții în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, maghiară, poloneză, cehă și slovacă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Garrard, John; Carol Garrard (). Inside the Soviet Writers' Union. London: Tauris. p. xv. ISBN 9781850432609.  Mai multe valori specificate pentru |autor2= și |nume2= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]