Uniunea Federală a Naționalităților Europene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene
AbreviereUFCE  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Locație  Modificați la Wikidata

Uniunea Federală a Naționalităților Europene sau (în engleză Federal Union of European Nationalities (FUEN) este o organizație neguvernamentală internațională înființată în 1949 în colaborare cu Consiliul Europei. În 2019, existau 103 organizații membre reprezentând minorități etnice, lingvistice și naționale din Europa. FUEN a avut un rol esențial în încurajarea Consiliului Europei să adopte Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare și Convenția-cadru pentru Protecția Minorităților Naționale⁠(en). FUEN a fost organizat pentru a da expresie culturilor și limbilor europene care nu posedă formă de stat-națiune. Unul din șapte europeni este membru al unor astfel de minorități și cincizeci și trei de limbi sunt vorbite în Europa de astfel de minorități.[1]

Predecesorul său a fost Congresul European al Națiunilor de dinainte de război (în germană Europäischer Nationalitätenkongress) fondată de Ewald Ammende. Congresul a publicat o revistă "Nation und Staat" (1927–1944).

Publică revista bilunară Europa etnică, și organizează turneul de fotbal Europeada[2] Are sediul în Flensburg, Germania.

Președintele său este Lóránt Vincze, minoritatea maghiară din România și europarlamentar.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]