Uniunea Federală a Naționalităților Europene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uniunea Federală a Naționalităților Europene
AbreviereUFCE  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
LocațieSchleswig-Holstein, Germania
site web oficial
cont Twitter
canal YouTube

Uniunea Federală a Naționalităților Europene sau (în engleză Federal Union of European Nationalities (FUEN) este o organizație neguvernamentală internațională înființată în 1949 în colaborare cu Consiliul Europei. În 2019, existau 103 organizații membre reprezentând minorități etnice, lingvistice și naționale din Europa. FUEN a avut un rol esențial în încurajarea Consiliului Europei să adopte Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare și Convenția-cadru pentru Protecția Minorităților Naționale⁠(en)[traduceți]. FUEN a fost organizat pentru a da expresie culturilor și limbilor europene care nu posedă formă de stat-națiune. Unul din șapte europeni este membru al unor astfel de minorități și cincizeci și trei de limbi sunt vorbite în Europa de astfel de minorități.[1]

Predecesorul său a fost Congresul European al Națiunilor de dinainte de război (în germană Europäischer Nationalitätenkongress) fondată de Ewald Ammende. Congresul a publicat o revistă Nation und Staat (1927–1944).

Publică revista bilunară Europa etnică, și organizează turneul de fotbal Europeada.[2] Are sediul în Flensburg, Germania.

Președintele său este Lóránt Vincze, maghiar din România și europarlamentar.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]