Undertale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Undertale
Undertale logo.jpg
Dezvoltator(i)Toby Fox[*]
8-4[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)8-4[*]
Fangamer[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Steam
GOG.com[1]
Humble Store[*][2][3]
PlayStation Store[4]
Nintendo eShop[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i)Toby Fox
Compozitor(i)Toby Fox[*]  Modificați la Wikidata
Motor graficGameMaker Studio[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăMicrosoft Windows
macOS
Linux
PlayStation 4
PlayStation Vita
Nintendo Switch  Modificați la Wikidata
Dată lansare15 septembrie 2015
Genurijoc video de rol pentru calculator
puzzle[*]
LGBTI+ related video game[*]
video game with LGBT character[*]  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
Mediadistribuire digitală
digital download[*]  Modificați la Wikidata
ControlTastatură
gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Twitter
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 12[*][5]  Modificați la Wikidata
USKUSK 6[*]  Modificați la Wikidata
ESRBEveryone 10+[*][6]  Modificați la Wikidata

Undertale este un joc RPG creat de Toby Fox pentru Windows, Mac, PS4 și Linux. Jocul ne pune în pielea unui copilaș ce a căzut în lumea subterană, o lume neobișnuită, izolată de cea pe care o cunoaștem noi printr-o barieră magică. Jucătorul face cunoștință cu o mulțime de monștri în drumul său spre casă, întâlniri ce ajung să devină bătălii; sistemul de combat este de tip „bullet hell”, ceea ce implică evitarea atacurilor inamicilor, provocare ce necesită rapiditate și concentrare. Una dintre caracteristicile prin care jocul se deosebește de majoritatea RPG-urilor este prezența opțiunilor ce pot fi făcute în cadrul luptei, monștrii putând fi cruțați sau uciși, decizii ce vor influența cum se desfășoară povestea într-un mod cu totul inedit pentru acest tip de jocuri.

Toby a dezvoltat singur întregul joc, inclusiv melodiile folosite, colaborând cu un număr minim de artiști ce au adus contribuții minore. Jocul a fost inspirat din seriile de RPG-uri Mother și Mario & Luigi, de seria de jocuri bullet hell Touhou Project și de show-ul britanic de comedie Mr. Bean. Inițial, Fox plănuise ca jocul să aibă o durată de două ore și să fie lansat în 2014, proiectul fiind însă amânat pentru încă trei ani.

Undertale a fost lansat pentru Microsoft Windows și pentru OS X în septembrie 2015, și, mai târziu, pentru Linux în iulie 2016. Versiunea pentru Playstation 4 și Playstation Vita a apărut în august 2017, iar cea pentru Nintendo Switch în septembrie 2018.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personajele jocului Undertale sunt :

 • Frisk, personajul principal
 • Flowey, personajul negativ în finalul pacifist și în cele neutre. Mai târziu este aflat faptul că este Asriel Dreemurr, fiul lui Toriel și al lui Asgore. Acesta a avut o ființă adoptivă, pe Chara, care este și cunoscut drept „primul om”. Îmbolnăvindu-se, ultima dorință a acestuia era să vadă florile din satul său. Asriel, care încorporase și sufletul Charei, a putut să treacă de barieră, îndeplinind ultima dorință a prietenului său, dar, când oamenii l-au văzut, aceștia au crezut că el l-a ucis, rănindu-l de moarte. Întorcându-se în grădina castelului părinților lui, acesta murise. Mulți ani mai târziu, datorită unui experiment făcut de Dr. Alphys de a introduce „determinare” în monștri, Asriel s-a reîncarnat în Flowey.
 • Toriel, sau „Mama Capră”, cum este cunoscută de către fani. Este cea care te învață cum funcționează jocul, însăși numele ei fiind referire la cuvântul „Tutorial”. Ea este fosta regină, care l-a părăsit pe Asgore după ce a aflat că vrea să-i omoare pe toți oamenii care ar ajunge în Underworld, ca să poată să distrugă bariera și să-l răzbune pe Asriel.
 • Sans, un schelet. În ciuda faptului că are doar 1 DEF și 1 ATK, este cel mai puternic monstru, luând aprox. 4 ore să-l înfrângi. Te atacă numai dacă ataci toate celelalte personaje pe care le întâlnești. Este frate cu Papyrus.
 • Papyrus, fratele lui Sans. El își dorește să ajungă în Garda Regală. Are o mică obsesie legată de spaghete, sperând că peste câțiva ani va fi să facă ceva comestibil.
 • Monster Kid, un personaj minor care îl însoțește pe Frisk pentru un scurt timp în joc. Idolul lui este Undyne.
 • Undyne, la început, ea dorește să te omoare, dar, dacă mergi pe calea pacifistă, începe să te ajute. Dacă mergi pe calea genocidului, după ce o omori, devine „Adevărata Eroină”, forma sa finală.
 • Alphys, un personaj important care îl ajută pe Frisk să treacă de Hotland și The Core. Ea este omul de știință regal, cea care a creat amalgamatele și a creat un corp pentru Mettaton.
 • Mettaton, o fantomă care a primit un corp robotic. Este obsedat de atenție.
 • Muffet, este singurul personaj principal care nu te atacă deoarece lucrează pentru rege sau deoarece vrea să-i salveze pe ceilalți.
 • Asgore, regele, în ciuda faptului că îți vrea sufletul, nu este un personaj negativ.
 • Asriel Dreemurr, Fiul lui Asgore și al lui Toriel. El vrea să-l omoare pe protagonist și pe prietenii săi. Protagonistul reușește să-l oprească (fără violență) și îl face să fie bun din nou. El este de asemenea Flowey de la începutul jocului.
 • Chara, considerat primul om care a căzut în ruine. Ea apare numai într-unul dintre cele 3 sfârșituri principale ale jocului, și îi dă jucătorului posibilitatea de a șterge lumea sau nu. La sfârșitul căii genocide, afli că ea te-a posedat și primești un jumpscare de neuitat.

Alte personaje[modificare | modificare sursă]

 • Royal Guard 01 și 02, doi cavaleri homosexuali a căror relație depinde de ale tale decizii.
 • Mad Dummy, o fantomă care a intrat într-un dummy.Orice ai face,tot te lupți el.Acesta folosește un atac magic cu care se poate lovi singur.În versiunea jocului de pe Nintendo Switch există Mad Mew Mew,o păpușă pisică cu mecanică diferită față de Mad Dummy.
 • Amalgamates, niște creaturi ciudate, care au apărut din cauza unor experimente eșuate de-ale lui Alphys. Sunt combinații dintre diverși monștri.
 • W. D. Gaster, Omul de Știință Regal înaintea lui Alphys. Este un personaj nefolosit, nu are un desen oficial și este considerat ultimul și cel mai mare mister al Undertale-ului. Dar este unul din cele mai interesante personaje din joc. În codul jocului lansat în 2015 și nu în update-urile mai noi, poți sa găsești un tabel cu numele de Fun Value. Dacă iei un anumit Fun Value, poți să intri într-o cameră specială unde îl vei găsi pe Gaster. Însă acesta nu îți vorbește sau nu te provoacă la o luptă. Dacă te apropii de el și încerci să vorbești cu el, acesta dispare și nu îl mai vezi niciodată în joc. Gaster vorbește într-o limbă ciudată. El vorbește în mâini și diferite semne. Fontul pe care îl folosește este Wingdings și poate fi găsit în Microsoft Office Word 2007.
 • Mai multi câini, care sunt întâlniți în pasajul dintre ruine și Snowdin.
 • Napstablook: o fantomă timidă căreia îi place muzica. Este vărul lui Mettaton.
 • Personajele fantomă: La fel ca și Gaster, acestea au nevoie de un anumit Fun Value pentru a intra în joc. Aceștia dau ponturi în legătură cu dispariția lui Gaster. Și te cam și sperie...
 • The Boat-keeper: E un personaj minor care te duce din anumite locuri în alte locuri (ex: din Hotland în Snowdin). Acesta îți dă un pont în legătura cu Gaster:

"Tra-la-la! Beware of the man who speaks in hands." (Tra-la-la! Ai grija la omul care vorbește în mâini.)

Frisk este ultimul copil căzut în Ruine. El vrea să salveze pe toți monștri dar „Demonul Chara” dorește să îi omoare. Undyne și Asgore vor să îi răpească sufletul lui „Frisk” omul ca apoi să spargă bariera și să se asigure că umanitatea va dispărea.

Sistem de atac + Povestea[modificare | modificare sursă]

- sistemul de atac este de stil RPG+ Turnbased sau gen Pokemon. Fiecare personaj are o tură să atace pentru a merge pe calea genocidă sau să se apere pentru a merge pe calea pacifistă.După ce ataci,atacul bullet hell reprezintă sufletul tău (o inimă) care se ferește de atacul adversarului. Fiecare adversar are un atac diferit.

POVESTEA :

Mult timp in urmă, două rase conduceau Pământul,Oamenii și Monștrii.

Dar, Oamenii, din dorința de a domina, au început un război.

După o luptă lungă, oameni au ieșit învingători. Ei iau izolat pe Monștrii in Subteran cu o barieră.


mulți ani mai târziu


Cei ce se plimbau pe muntele Ebbot nu se mai întorceau. Un copil numit Chara a avut această soartă.

A fost găsit de o familie de monștrii numiți Dreemurr și adoptat. A devenit cel mai bun prieten a fratelui său vitreg Asriel și o speranță pentru Subteran de a face pace cu Oamenii.

Dar, intr-o zi, Chara se înbolnāvește grav de la niște florii de aur și moare. Asriel îi i-a sufletul, trece de barieră și ajunge la Suprafață pentru a îndeplinii dorința prietenului său, de a vedea florile din orașul ei. Oamenii, crezând că Asriel l-a ucis pe Chara. L-au ucis.

Monștrii au decis ca fiecare om ce cade In Subteran trebuie ucis pentru a distruge bariera și de a-și răzbuna fiul. Alți 6 oameni au căzut in Subteran, ajungând uciși.

Chara se reîncarneazā in Frisk, care cade la rândul lui. De aici povestea ta începe.

Vei cruța pe toți? Sau îi vei transforma in praf?

Sfârșiturile[modificare | modificare sursă]

1. Neutru: Frisk (Jucătorul) poate să îi cruțe pe toți dar fără să interacționeze cu ei după sau să omoare tot ce găsește pe drumul lui. La sfârșit Flowey îl ucide pe Asgore, luând sufletele și transformându-se în Omega Flowey (sau Photoshop Flowey), o creatură oribilă oprită doar de cele 6 suflete, decise să te ajute după ce strigi după ajutor. După ce îl învingi, poți să îl cruți sau omori pe Flowey. Dacă îl ucizi se va transforma într-o floare obișnuită iar dacă îl cruți de multe ori el va pleca. Orice ai face, după aceea vei putea pleca.

2. Pacifist: Exact Neutrul, doar că nu ucizi pe nimeni.

3. Adevăratul Pacifist: Pentru al obține NU trebuie să ucizi pe nimeni și să iesi la întâlnire cu toate caracterele principale. În adevăratul pacifist te vei duce în Adevăratul Laborator (după întâlnirea cu Alphys). Acolo te vei întâlni cu Amalgamates. Tot acolo vei găsii casetele lui Asriel cu Chara și Extratorul de Determinare, creat de Gaster, distrus tot de ea. După ce repornești sistemele vei primi un apel cu vocea lui Asriel Dreemur care îți spune că o să vă întâlniți curând. După ce ieși din Adevăratul Laborator nu mai te poți întoarce de acolo. La sfârșit, toți prietenii tăi se vor aduna și Flowey îi va ucide pe toți, le va lua sufletele, și se va transforma în Asriel Dreemur. Lupta cu el necesită să visezi în prima fază și să salvezi Sufletele Pierdute în a doua. După ce îl salvezi și pe el se va transforma în forma copil, o să te recunoască sub adevăratul tău nume, Frisk și va sparge bariera. Apoi tu și toți ceilalți monștrii veți putea merge la suprafată.

4. Post Pacifist: Exact Adevăratul Pacifist, doar că după Genocid. Aici, amintirile tale sunt înlocuite cu cele ale lui Chara.

5. Genocid: Pentru al obține trebuie să UCIZI PE TOATĂ LUMEA! Unele caractere principale se vor transforma în versiuni mai grele. În această rută va trebui să te bați cu Sans, cel mai greu inamic din joc, care îți va da un TIMP RĂU! La sfârșit, te vei întâlni cu Chara, un demon care îți dă puterea să stergi lumea. Dacă accepți, vei fii dus în void și va trebui să îți dai sufletul ca să ieși; dacă refuzi, vei avea aceeași soartă, dar cu un jumpscare de neuitat.

 1. ^ GOG.com 
 2. ^ https://www.humblebundle.com/store/undertale  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ Humble Store 
 4. ^ https://store.playstation.com/en-us/product/UP3893-CUSA08801_00-TFSHVCUTPS400084  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ https://www.kijkwijzer.nl/undertale/page26-0-280716.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ http://www.esrb.org/ratings/Synopsis.aspx?Certificate=35767&Title=Undertale http://www.esrb.org/ratings/Synopsis.aspx?Certificate=10033336&Title=Undertale, http://www.esrb.org/ratings/Synopsis.aspx?Certificate=35767&Title=Undertale Verificați valoarea |url= (ajutor)  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)