Un an de cumpănă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un an de cumpănă
Rating
Titlu originalThe Year of Living Dangerously
Gendramă[1][2][3]
film de război[1][2][3]
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorPeter Weir[4][1][5][6]  Modificați la Wikidata
ScenaristDavid Williamson[*]
Peter Weir
Christopher Koch[*][[Christopher Koch (romancier australian)|​]]  Modificați la Wikidata
Bazat pe The Year of Living Dangerously[*][[The Year of Living Dangerously (book by Christopher Koch)|​]][7]  Modificați la Wikidata
Producător Hal and Jim McElroy[*][[Hal and Jim McElroy (Australian film and television producers)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioMetro-Goldwyn-Mayer  Modificați la Wikidata
Distribuitor Cinema International Corporation[*][[Cinema International Corporation (film distributor)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagine Russell Boyd[*][[Russell Boyd (Australian cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
Montaj William Anderson[*][[William Anderson (Welsh soldier and engineer)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaMaurice Jarre  Modificați la Wikidata
DistribuțieMel Gibson[4][5][6][2]
Sigourney Weaver[4][6][2][1]
Linda Hunt[4][6][1]
Michael Murphy[*][6][1]
Bill Kerr[5][6][1]
Noel Ferrier[*][[Noel Ferrier (actor australian)|​]][6][1]
Bembol Roco[*][[Bembol Roco (actor filipinez)|​]][5][6][1]
Paul Sonkkila[*][[Paul Sonkkila (actor australian)|​]][6][1]
Joel Lamangan[*][[Joel Lamangan (Filipino film and television director)|​]][8]
Kuh Ledesma[*][[Kuh Ledesma (muziciană filipineză)|​]]
Mike Emperio[*][[Mike Emperio (actor)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera
[9]  Modificați la Wikidata
Durata117 min.  Modificați la Wikidata
ȚaraAustralia  Modificați la Wikidata
Filmat înFilipine  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiAsia  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar
AACTA Award for Best Actress in a Supporting Role[*][[AACTA Award for Best Actress in a Supporting Role |​]][10]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar
AACTA Award for Best Film[*][[AACTA Award for Best Film |​]][10]
AACTA Award for Best Adapted Screenplay[*][[AACTA Award for Best Adapted Screenplay |​]][10]
AACTA Award for Best Actress in a Supporting Role[*][[AACTA Award for Best Actress in a Supporting Role |​]][10]
AACTA Award for Best Actor in a Leading Role[*][[AACTA Award for Best Actor in a Leading Role (Australian film and television award)|​]][10]
AACTA Award for Best Cinematography[*][[AACTA Award for Best Cinematography (award presented by the Australian Academy of Cinema and Television Arts)|​]][10]
AACTA Award for Best Costume Design[*][[AACTA Award for Best Costume Design |​]][10]
AACTA Award for Best Direction[*][[AACTA Award for Best Direction |​]][10]
AACTA Award for Best Editing[*][[AACTA Award for Best Editing |​]][10]
AACTA Award for Best Original Music Score[*][[AACTA Award for Best Original Music Score |​]][10]
...încă 2  Modificați la Wikidata
Încasări2.393.000 de dolar australiani[11]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
Scope
Česko-Slovenská filmová databáze
Kinopoisk
The Movie Database
TV.com
Cineplex
elFilm
Cine.gr
PORT.hu

Un an de cumpănă (în engleză The Year of Living Dangerously) este un film dramatic și romantic australian din 1982 regizat de Peter Weir în baza unui scenariu de Weir și David Williamson⁠(d). Scenariul reprezintă o adaptare a romanului lui Christopher Koch⁠(d) publicat sub același nume⁠(d) în 1978. Aceasta prezintă o poveste de dragoste înIndonezia în timpul răsturnării regimului Sukarno și urmărește un grup de jurnaliști străini din Jakarta în ajunul unei lovituri de stat puse la cale de Mișcarea 30 septembrie⁠(d) în 1965.

Filmul îi are în rolurile principale pe Mel Gibson - jurnalistului australian Guy Hamilton - și Sigourney Weaver - asistenta ambasadei britanice Jill Bryant. De asemenea, Linda Hunt interpretează rolul unui bărbat cu nanism pe nume Billy Kwan, fotograful local al lui Guy. Aceasta a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar în 1983.[12] Filmul a fost turnat În Australia și Filipine. Bill Kerr și Noel Ferrier⁠(d) au interpretat roluri secundare.

Difuzarea filmului a fost permisă în Indonezia doar din 2000, odată cu demisia forțată⁠(d) a liderului loviturii de stat Suharto în 1998.[13] Titlul The Year of Living Dangerously este un citat care se referă la o celebră expresie italiană utilizată de Sukarno - vivere pericolosamente⁠(d), adică „a trăi periculos”. Sukarno a folosit-o ca titlu pentru discursului său din 1964 de ziua independenței⁠(d).

Intriga[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Guy Hamilton, jurnalist străin⁠(d) novice al unei televiziuni australiene, este trimis în Jakarta. Acesta se întâlnește cu alți membri ai comunității de corespondenți străini, printre care jurnaliști din Marea Britanie, Statele Unite și Noua Zeelandă, diplomați și Billy Kwan, un chino-australian⁠(d) cu nanism. Hamilton nu reușește inițial să obțină informații deoarece predecesorul său, sătul de viața din Indonezia, a plecat fără să-i prezinte persoanele sale de legătură. Este în mare parte ignorat de jurnaliștii cu experiență care concurează pentru fragmente de informații despre regimul lui Sukarno, Partidul Comunist din Indonezia⁠(d) (PKI) și armata musulmană indoneziană⁠(d). Cu toate acestea, Billy îl place pe Guy și îi aranjează interviuri cu personalități politice importante.

Billy îi face cunoștință acestuia cu Jill Bryant, o tânără asistentă de la ambasada Marii Britanii⁠(d). Billy și Jill sunt prieteni apropiați, dar Billy îi controlează subtil întâlnirile cu Guy. Deși la început tinde să-l evite pe motiv că urmează să se întoarcă în Marea Britanie, Jill se îndrăgostește de acesta. Când descoperă că comuniștii chinezi înarmează PKI, Jill îi transmite informațiile lui Guy în încercarea de a-i salva viața. Acesta însă decide să investigheze revolta comunistă care va avea loc odată cu sosirea armamentului în Jakarta. Șocați, Billy și Jill rup legăturile cu el, iar singurul sprijin pe care-l primește vine din partea jurnalistului american Pete Curtis și a asistentul său Kumar, acesta din urmă membru secret al PKI. În ciuda convingerilor ideologice, Kumar îi rămâne loial lui Guy și încearcă să înțeleagă schimbările care au loc în țară.

Billy, revoltat de faptul că Sukarno ignoră nevoile indonezienilor de rând, atârnă un banner pe care scrie „Sukarno hrănește-ți poporul” de la geamul hotelului Indonezia⁠(d). Este împins de paznici și moarte în brațele lui Guy. Încă în căutarea unei „știri importante”, acesta vizitează palatul prezidențial după ce generalii armatei - aflând de armamentul trimis de comuniști - preiau puterea și efectuează numeroase execuții⁠(d). Lovit puternic de un ofițer al armatei, Guy suferă o dezlipire de retină⁠(d). Sigur în bungalow-ul lui Billy, Guy își amintește de un pasaj din Bhagavad Gita - „totul este întunecat de dorință”. Kumar îl vizitează și îi spune despre lovitură de stat eșuată. Conștient că riscă să-și piardă vederea, Guy îl imploră pe Kumar să-l ducă la aeroport. Acolo se îmbarcă în ultimul avion care părăsește Jakarta și se reunește cu Jill.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e f g h i j http://www.imdb.com/title/tt0086617/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c d http://www.metacritic.com/movie/the-year-of-living-dangerously, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b http://www.filmaffinity.com/en/film829080.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/rok-niebezpiecznego-zycia, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b c d http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=30720.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b c d e f g h i http://bbfc.co.uk/releases/year-living-dangerously-1970-3, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ „Un an de cumpănă”, Svensk Filmdatabas[*][[Svensk Filmdatabas (Internet database of the Swedish Film Institute)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 8. ^ Česko-Slovenská filmová databáze 
 9. ^ Lexiconul german al filmelor internaționale 
 10. ^ a b c d e f g h i j https://www.aacta.org/aacta-awards/awards-history/1983/loadwinners/feature-film  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ (PDF) https://web.archive.org/web/20110218045303/http://film.vic.gov.au/resources/documents/AA4_Aust_Box_office_report.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ Worrell, Denise; Clarke, Gerald (). „The Night off the Great Prom”. Time. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Paddock, Richard C. (). 'Year' at Last Gets Its Day in Indonesia”. The Los Angeles Times. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]