Ucigașul ABC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ucigașul ABC
The ABC Murders First Edition Cover 1936.jpg
Informații generale
Autor Agatha Christie
Subiect crimă
Gen roman polițist
Serie Hercule Poirot
Ediția originală
Titlu original
Limba limba engleză
Editură Collins Crime Club
Țara primei apariții Marea Britanie
Data primei apariții 1936
ISBN 978-1-57912-624-7
OCLC 416232276
Cronologie
Moarte în nori {{{text}}}
Moarte în nori
Crimă în Mesopotamia

Ucigașul ABC este o altă capodoperă a scriitoarei britanice Agatha Christie , carte publicată prima oară în Marea Britanie de către Collins Crime Club pe 6 ianuarie, anul 1936, iar în Statele Unite Ale Americii de către Dodd, Mean and Company pe 14 februarie în același an. Cartea îl înfățișează pe faimosul personaj Hercule Poirot, urmat de Arthur Hastings și Inspectorul-șef Japp. Relatarea romanului este extraordinară, combinând nararea la persoana I și III. Această abordare a fost concepută faimos de Charles Dickens în opera sa Casa Umbrelor și a fost încercată de către autoare în cartea Omul în costum maro . În scrierea Ucigașului ABC , relatarea la persoana I este făcută din perspectiva vechiului prieten al lui Poirot , Arthur Hastings.

Introducere[modificare | modificare sursă]

Romanul dezvăluie într-o manieră atentă crimele și investigațiile ce se țin lanț, relatate din perspectiva unuia dintre personajele secundare. Poirot primește scrisori misterioase semnate sub un pseudonim ABC. În fiecare scrisoare se precizează data și locul următoarei crime. Crimele succed în mod alfabetic (datorită acestui mod de operare ,firul acțiunii devine și mai captivant) : Alice Asher era proprietara unui magazin de tutun ,omorâtă în propria-i tutungerie din ''Andover'', din cauza unei lovituri puternice în cap ; Betty Barnard era o simplă chelneriță , strangulată la ''Bexhill'', iar Sir Carmichael Clarke era un om bogat, ucis în casa sa din ''Churston''. Când poliția ajunge la locul faptelor, descoperă lângă cadavre un ghid feroviar ABC, deschis la pagina localității unde va avea loc următoarea crimă.

Domnul Hercule Poirot anchetează, însă întâmpină două gânduri pe care nu şi le poate explica : a),,De ce i-ar scrie ucigaşul ABC lui, sau altei instituții cum e Scotland Yard ?" b) ,,De ce un om meticulous precum acest ABC a scris greşit adresa detectivului din Churston?" Între timp, marele detectivul belgian formează o ,,legiune" a rudelor celor decedați, în speranța de a mai căpăta noi informații.

Fiecare capitol narat de Hastings este urmat de descrierea unui moment din viața domnului Alexander Bonaparte Cust, un om de afaceri ce călătoreşte şi un epileptic ce a servit în război, care este incapabil de a îşi aminti unele lucruri, conştientizând deseori că el a săvârşit un omor. În adevăr, nu este el cel care a ticluit acest plan macabru.

Inspector Crome, care nu se încrede în abilitățile detectivului Poirot, şi doctorul Thompson fac parte din poliție.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

După întâlnirea cu soția celei de-a treia victimi, Lady Clarke, Poirot descoperă un lucru comun celor trei crime săvârşite până acum : un om ce vindea ciorapi de mătase a asistat la toate crimele comise în tot acest timp. A vândut o pereche de şosete doamnei Asher şi domnişoarei Barnard, în timp ce a fost trimis departe fără să vândă la casa familiei Clarke. ABC tocmai a trimis o nouă scrisoare, ce direcționa poliția către Doncaster. Acolo urma o a patra crimă. Cum în aceeaşi zi avea să fie o cursă de cai la ,,St. Leger" , Poirot spera să-l prindă pe ucigaş. Dar ABC a dat lovitura într-un cinema, omorând din neatenție pe un anume domn George Earsfield, în loc să păstreze modul alfabetic şi să-l asasineze pe Roger Emmanuels Downes, care se aşezase la două locuri distanță. Cu toate acestea, Cust, asistând la această scenă, alergă din sala de cinema în urma unei pene de curent. Mai târziu, Alexander Bonaparte descoperă arma crimei în buzunarul paltonului său şi urmele de sânge lăsate pe cămaşă, crezând că el a săvârşit omorul.

Lilly, fiica domnului Cust, îşi sfătuieşte tatăl să se ferească de poliție. Acesta încercă să fugă din oraş, dar leşină în urma unei crize de epilepsie la secția de poliție din Andover. Tom Hartigan, prieten al lui Lilly, se confesează inspectorului Crome; mărturiseşte suspiciunile cu privire la domnul Cust. În acest timp Alexander Bonaparte Cust este sub arest, neamintindu-şi faptul crimei, dar este convins de vinovăția sa. Casa îi este anchetată, iar în una dintre camere se găsesc ciorapi de mătase, liste de clienți, hârtie fină de scrisori (ce semăna cu corespondența primită de la misteriosul ABC), o cutie nedeschisă cu ghiduri feroviare ABC, iar în salon cuțitul pătat cu sânge, arma crimei. Poliția a găsit că "vinovatul" nu a fost niciodată angajat de către o firmă de stocare. S-a descoperit de asemenea că domnul Alexander nu beneficia de o maşină de scris. Poirot face o vizită acuzatului, dar se îndoieşte de vina acestuia ascultându-i povestea, mai ales că acest domn a avut un alibi solid în ceea ce priveşte crima din Bexhill; protagonistul nu îşi aminteşte deloc momentul în care a ucis. Poirot anunță o nouă întâlnire cu ,,legiunea", ținând un discurs în care susține nevinovăția lui Cust.