Tvrtko al II-lea al Bosniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tvrtko al II-lea al Bosniei
Date personale
Născutanii 1380[1] Modificați la Wikidata
Decedatnoiembrie 1443 (58 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiTvrtko I al Bosniei
Doroteia Bălgarska[*][[Doroteia Bălgarska (Banness consort and first Queen consort of Bosnia)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriȘtefan Ostoja al Bosniei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGarai Dorottya[*][[Garai Dorottya (Queen consort of Bosnia)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriBan
Familie nobiliarăKotromanić[*]

Ștefan Tvrtko II (în sârbocroată Stjepan/Stefan Tvrtko, Стефан / Стјепан Твртко; n. anii 1380[1] – d. noiembrie 1443), cunoscut și sub numele de Tvrtko Tvrtković (Твртко Твртковић), a fost un membru al Casei Kotromanić care a domnit ca rege al Bosniei din 1404 până în 1409 și din nou din 1420 până la moartea sa.

Tvrtko al II-lea a fost fiul regelui Tvrtko I. Domniile sale au avut loc în timpul unei părți foarte agitate din istoria Bosniei. El a fost pus pe tron pentru prima dată ca rege marionetă de către principalii nobili ai regatului, Hrvoje Vukčić Hrvatinić și Sandalj Hranić Kosača, pentru a-l înlocui pe unchiul său din ce în ce mai independent Ștefan Ostoja. Cinci ani mai târziu, el a pierdut sprijinul nobilimii și, astfel, coroana. A fost cu greu activ din punct de vedere politic în timpul celei de-a doua domnii a lui Ostoja, dar a reușit mai târziu să-i ia coroana fiului lui Ostoja, Ștefan. Cea de-a doua domnie a lui Tvrtko a fost marcată de raiduri turcești repetate, care l-au obligat să accepte suzeranitatea otomană, și de lupta pentru putere cu Radivoj, un alt fiu al lui Ostoja. Tvrtko a fost căsătorit de două ori, dar a murit fără copii. A fost succedat de moștenitorul ales, fratele lui Radivoj, Ștefan Tomaș.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://genealogy.euweb.cz/balkan/balkan2.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ćirković, Sima (). Историја средњовековне босанске државе (în Serbo-Croatian). Srpska književna zadruga. 
  • Fine, John Van Antwerp (). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press. ISBN 0-472-08260-4. 
  • Mandić, Dominik (). Bosna i Hercegovina: Etnička povijest Bosne i Hercegovine (în Serbo-Croatian). Rome: Croatian Historical Institute. ISBN 0-472-08260-4. 
  • Živković, Pavo (). Tvrtko II Tvrtković: Bosna u prvoj polovini xv stoljeća (în Serbo-Croatian). Sarajevo: Institut za istoriju. ISBN 0-472-08260-4. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Titluri regale
Predecesor:
Ștefan Ostoja
Rege al Bosniei
1404–09
Succesor:
Ștefan Ostoja
Predecesor:
Ștefan Ostojić
Rege al Bosniei
1420–43
cu Radivoj ca anti-rege
Succesor:
Ștefan Tomaș