Sari la conținut

Turbăria de la Dersca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Turbăria de la Dersca
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Turbăria de la Dersca
Harta locului unde se află Turbăria de la Dersca
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Botoșani
 România
Cel mai apropiat oraș

Lozna (sat)
Coordonate47°56′03″N 26°15′46″E () / 47.93417°N 26.26278°E
Suprafață10 ha
Înființare1975[1], declarat în 2000

Turbăria de la Dersca (Lozna) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în nordul Moldovei, pe teritoriul județului Botoșani.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea extremitatea nord-vestică a județului Botoșani, pe teritoriul administrativ al comunei Lozna[2], în imediata apropiere de drumul județean (DJ291K) care leagă satul Călinești de DJ291B[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[4] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 10 de kilometri[5] și se suprapune sitului Natura 2000 - Turbăria de la Dersca[6].

Orhidee (Dactylorhiza incarnata)

Aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede; printre care: ligularia (Ligularia sibirica), merișor (Vaccinum oxycoccus), arnică (Arnica montana), brădișor (cu specii de Lycopodium selago și Huperzia selago), orhidee (Dactylorhiza incarnata), bujori (Orchis laxiflora ssp. elegans), darie (Pedicularis sceptrum-carolinum)), omag (Aconitum toxicum), gălbinare (Serratula radiata), plauri cu stuf (Phragmites australis), salcie târâtoare (Salix rosmarinifolia) și răchită (speciile Salix repens și Salix pentandra)[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]