Tuna Luso

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tuna Luso
Informații generale
Nume completTuna Luso Brasileira
PoreclăÁguia do Souza (Vulturul lui Souza)
Águia Guerreira (Vultur Războinic)
Elite do Norte (Elita Nordică)
Data fondării1 Ianuarie 1903
Culori 
StadionEstádio Francisco Vasques
(6.000 de locuri)
CampionatSérie D
PreședinteGraciete Maués
Prezență online
www.tunalusobrasileira.com.br
Echipament
Acasă
Deplasare

Tuna Luso este un club de fotbal profesionist din Brazilia, cu sediul în Belém, capitala statului Pará, fondat la 1 ianuarie 1903. În prezent echipa concurează în Campionatul Braziliei Série D, al patrulea nivel al fotbalului brazilian, precum și în Campeonato Paraense, clasa de vârf a ligii de fotbal de stat din Pará.

Istoria clubului[modificare | modificare sursă]

Tuna Luso a fost fondată inițial ca o formație muzicală. S-a întâmplat pentru că crucișătorul portughez Dom Carlos urma să viziteze portul Belém pe 12 noiembrie 1902. Unii tineri portughezi, cu reședința în oraș, au decis să înființeze o formație muzicală pentru a-și primi compatrioții. Numele pe care l-au ales trupei a fost Tuna Luso Caixeiral. Tuna înseamnă orchestră populară, Luso înseamnă portugheză, iar Caixeiral înseamnă angajat în comerț. Ulterior, clubul și-a schimbat numele în Tuna Luso Comercial, iar ani mai târziu și-a schimbat din nou numele, de data aceasta în Tuna Luso Brasileira. Clubul a început să intre în sport în 1906, când a deschis un departament de canotaj. Fotbalul a fost introdus în 1915, dar echipa a intrat pentru prima dată în campionatul de stat abia în 1933.

În 1937, Tuna Luso a câștigat primul său campionat de stat. În 1985, Tuna Luso a câștigat divizia a doua a campionatului național brazilian. În 1992, Tuna Luso a câștigat a treia divizie a campionatului național brazilian. Cei mai mari rivali ai Tuna Luso sunt Paysandu și Remo. Mascota clubului este un vultur.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Palmaresul echipei în competițiile braziliene
Brazilia Campionatele Naționale Brazilia Regionale

Legături externe[modificare | modificare sursă]