Tuia gigantică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Thuja plicata
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Cupressoideae
Clasă: Coniferopsida
Ordin: Coniferales
Familie: Cupressaceae
Gen: Thuja
Specie: Arborele vieții gigant
Nume binomial
Thuja plicata
Donn ex D.Don

Tuia gigantică (Thuja plicata DONN ex D.DON, sinonim: Thuja gigantea NUTT.), este un conifer din familia Cupressaceae, genul Tuia (Arborele vieții), care poate atinge o înălțime apreciabilă, de aceea fiind denumită și tuia gigantică. Are coroană deasă, de formă conică și cu frunze mici, solzoase, de un verde lucitor și plăcut mirositoare; trunchiul are ritidom (scoarță) de culoare maro-roșcat. Exemplarele tinere au o creștere rapidă.

Tuia gigantică are nevoie de loc însorit până la semiumbros și un sol reavăn. Crește bine atât izolat cât și în desiș (gard viu), fiind foarte estetic. În țara sa de baștină America de Nord, poate atinge o înălțime de 50-70 metri și un diametru de 3-4 metri, fiind cunoscut și sub numele de Pacific redcedar (cedru roșu de Pacific)..


Galerie de poze[modificare | modificare sursă]

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Aria de răspândire a tuiei gigantice în America de Nord se întinde din nordul Californiei (39° L.N.) până în Alasca (57° L.N.), unde crește împreună cu Pseudotsuga menziesii, Picea sitchensis, bradul uriaș (Abies grandis) și Tsuga heterophylla. Spre est ajunge până în Idaho și Montana.

În Europa tuia gigantică este rezistent la frigurile iernii, chiar și de durată. Însă este sensibil la seceta din timpul verilor cu temperaturi mai ridicate de lungă durată.

Este plantat în parcuri ca arbore ornamental cu coroana până la nivelul solului și ca gard viu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Thuja plicata