Tudor Stavru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tudor Stavru
Date personale
Născut1939 Modificați la Wikidata
Cernavodă, Constanța, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (38 de ani)[2] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecascador
sportiv Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Tudor Stavru (n. 1939, Cernavodă, Constanța, România – d. , București, România) a fost un sportiv și cascador român, fost campion de kaiac canoe. Este înmormântat la Cernavodă, localitatea lui de origine.

Tudor Stavru a fost sportiv de performanță, practicând kaiac canoe la clubul Dinamo București. S-a aflat printre primii sportivi care au format o grupă de cascadori pentru filme, constituită în anii 1965-1966 la inițiativa regizorului Sergiu Nicolaescu.[3] În calitate de cascador, Tudor Stavru a jucat în peste 22 filme, majoritatea acestora fiind regizate de Sergiu Nicolaescu. În șase filme a fost cascador-șef, iar în celelalte a deținut roluri secundare.

Împreună cu alți sportivi-cascadori, s-a aflat printre primii oameni care au intervenit pentru salvarea victimelor inundațiilor catastrofale din 1970 și a oamenilor prinși sub ruine după cutremurul din 4 martie 1977. Tudor Stavru a murit în timpul unei intervenții la blocul „Nestor” (viitorul Hotel București); a urcat într-un apartament care nu se dărâmase, pentru a căuta supraviețuitori, iar la coborâre una dintre grinzi a cedat, îngropându-l sub dărâmături.[4] A căzut de la etajul opt, murind ulterior la spitalul de urgență.

Cronicile timpului, publicate după moartea sa, l-au gratulat cu epitete sugestive. Ecaterina Oproiu l-a numit „Omul fără moarte”, Radu Georgescu i-a zis „Ultimul Icar”. În necrologul „A căzut un vultur”, Sergiu Nicolaescu scria că „Stavru Teodor pătrundea în sufletul omului nu prin vorbă, ci prin faptă. A fost cel mai bun cascador, cu greu va putea fi înlocuit”, în timp ce Corneliu Vadim Tudor scria: „sublim amestec de bărbăție și candoare, lui Stavru Tudor cel puțin zece supraviețuitori îi pot spune după datina Dunării, ca niște oameni scăpați de la înec, TATĂ”.

A fost înmormântat la Cernavodă, sicriul său fiind condus spre locul de veci de regizorii Sergiu Nicolaescu și Doru Năstase, precum și de alți cascadori.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ DOCUMENTAR: In Memoriam Tudor Stavru - 40 de ani de la moartea cascadorului căruia i se spunea nemuritorro 
  2. ^ a b BUCUREŞTI – LOCURI ŞI OAMENI –DUPĂ CUTREMURĂTOAREA NOAPTEDIN 4 MARTIE 1977 (PDF) 
  3. ^ Cristian Luis Vasilescu - „Până la capăt! Contribuții ale lui Sergiu Nicolaescu la cinematografia națională” (Ed. Universitară, București, 2011), p. 39.
  4. ^ *** - „Sportivii-cascadori au debutat în filmul «Dacii»”, în „Adevărul”, 18 august 2011.