Troleibuzele din Potsdam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Troleibuzul din Potsdam a fost o rețea de troleibuze din capitala statului Brandenburg, Potsdam. Acesta a circulat între anii 1949-1995 și a suplimentat tramvaiul care circula înca din 1880. El a circulat numai între districtele Babelsberg și Drewitz, cu 2 linii operate electric. Compania responsabilă a fost VEB Potsdam și dupa 1990 a fost ViP Potsdam GmbH.

Harta troleibuzului, 1971-1995

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pentru a îmbunătăți transportul în zonele de est ale orașului s-a decis în 1941 că o rețea de troleibuz să fie construită în Babelsberg. În ciuda războiului, Suficiente materiale au fost obținute, respectiv vehicule. La 1 octombrie 1949 linia A (Babelsberg Goethestraße-Drewitz Ort) a fost inaugurată, cu o lungime de 5.8 KM. A doua linie, linia B (Babelsberg Nord-Bergstücken Steinstraße) a fost inaugurată in 1956-1957.

O a treia linie, C (Gara Drewitz-Gara Babelsberg) a fost înfințată și două bucle au fost construite. Astfel au existat 4 bucle: Strada Karl Liebknecht, Strada Rudolf Breitscheid, Strada Dalmier și Piața Luther. Înfințarea acestei linii a avut un fundal politic: Din cauza tensiuniilor ridicate dintre forțele de ocupație ale Germaniei, unele trenuri au fest nevoite să îsi finalizeze călatoriile la gara Berlin-Blankenheim în Drewitz și de la gara Babelsberg. Odată cu extinderea serviciului S-Bahn Berlin această linie a fost desființată iar capătul de linie Gara Babelsberg a fost demolat.

O altă linie, linia D (Holzmarktstraße-Menzelstraße) a fost planificată, pentru înlocuirea travaiului, care fusese scos din circulație din cauza stării proaste a liniei. Aceste troleibuze ar fi avut un depou nou dar insa din cauza situației de achiziții foarte bune a Republicii Democratice Germane, aceste planuri au fost sistate.

La data de 30 august 1971 linia Gara Drewitz-Drewitz centru a fost desființata în urma unor lucrari de construire a orașului, rețeaua fiind dezafectată. Până in 1995 au existat următoarele linii:

A, După Mai 1991 690: Babelsberg Goethestraße – Bahnhof Babelsberg – Bahnhof Drewitz – Bergstücken Steinstraße
B, După Mai 1991 691: Babelsberg Nord – Bahnhof Babelsberg – Bahnhof Drewitz – Bergstücken Steinstraße
Troleibuzul 980 pe linia 691

Depoul de troleibuze de pe strada Sthephenson a fost realizat și a inclus o rută de retragere de la halta de troleibuz Am Findling. începând u anii '80, au existat planuri de extindere a rețelei către Waldstadt și Schlaatz. Aceste planuri au eșuat insă, cauzate de capacitatea lmimitată de cumparare a RDG repectiv din cuza venimentelor politice de din perioada aniilor 80-90. Planul linei D (Gara Rehbrücke – Schlaatz – Babelsberg – Waldstadt I – Eichhorst) a mai fost discuta în 1990, dar făra succes. Electrificarea căii ferate prin oraș a mai însemnat demontarea unei parța linei de contat, deoarece nu s-a putut realiza trecerea peste calea ferată din motive tehnice. Deasemenea linia ferată a fost pregătită pentru traficul de ICE.Asta a însemnat aducerea unor duobuze din Germania de Vest, de tip Mercedes-Benz O405GTD, această "comandă" fiind făcută de magistratul din Potsdam la data de 26 Noiembrie 1992.

După 1991 troleibuzele au intrat într-o stare de declin. Din cauza stării precare a troleibuzelor din era DDR, discuții au fost inițiate. Din cauza constrângerilor financiare, orașul Potsdam nu și-a permis să achiziționeze vehicule noi. Pe 16 ianuarie 1995, DEKRA a cerut desființarea completă a troleibuzului, mai ales din faptul ca troleibzelor erau groaznic menținute.

Ultima zie de circulație a troleibuzului, 18 ianuarie 1995

Ultima zi de circulație a fost Pe 18 Ianuarie 1995 cand troleibuzul 14Tr 976 a circulat alături cu un duobuz. Cele două duobuze au continuat să circula până pe 2 februarie 1995 când o furtună a distrus cablurile. Rețeaua a fost îndepărtată iar garajul servește azi ca o parcare.

Vehicule[modificare | modificare sursă]

Primele vehicule care au cirulat pe străzi au fost LOWA W602a. Acestea includeau și remorci. Ele au fost înlocuite cu troleibuzele Škoda 8Tr, și Škoda 9Tr. Ulterior au fost înlocuite cu Škoda 14Tr și Ikarus 280T. În 1992 duobuze Mercedes-Benz O405GTD au sosit în oraș

Troleibuzul 976 in 1992 fusese revopsit în schema de vopsire ViP Potsdam iar restul înfășurate în reclame. Dupa sistarea a transportului electric aceste troleibuze au fost vîndute în alte orașe. 976 este astăzi conservat și este un vehicul muzeu în Eberswalde. Troleibuzele Ikarus au ajuns la Timișoara iar unul a făcut parte din rețeaua de troleibuze din Hoyerswerda.

Duobuzele au ajuns la Kapfenberg, Austria și după închiderea troleibuzului de acolo ele au fost transformate în autobuze.

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

972 pe linia B, 1990
2 troleibuze în depou
978
976 Astazi la Eberswalde.
Duobuzul 994


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Troleibuze în Potsdam