Trap (gen muzical)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Trapper)
Trap
Origini stilisticeSouthern hip hop, crunk, hardcore hip hop, muzică electronică, hip-hop, rap
Origini culturaleÎnceputul anilor 2000, in SUA, la Snuk productions Studio
Instrumente tipiceSequencer, sintetizator de ritm, sintetizator, clape, digital audio workstation
Subgenuri
Drill (gen muzical)

Trap este o nouă direcție muzicală care combină beat-ul de bază trap, muzica electronică, muzica hip-hop, muzica rap. Nu este limitată de încadrări oficiale și nu are o denumire bine-stabilită, de aceea mai poate fi denumită Club Trap, EDM Trap sau Trapstyle.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pentru o perioadă mare de timp cultura trap s-a dezvoltat numai în partea sudica a SUA. O nouă direcție muzicală se asociază exclusiv cu hip-hop, iar artiștii, care lucrează cu acest gen, în textele sale ne povesteau avantajele vieții de stradă a Atlantei și despre vânzări de droguri. Din traducere din engleză trap semnifică ”capcană” sau ”prinsoare”. În limbajul slang ”trap” – este locul unde se răspândesc droguri. Istoria Trap a început în anul 2003, când T.I. a lansat un album cu denumirea ”Trap Muzik”. În anul 2005 Young Jeezy și Gucci Mane au creat un trap-release propriu și o direcție muzicală a început să se dezvolte. Anul 2009 a fost unul de trecere: trap a fost conceput de artiști, care nu erau implicați în afacerile cu droguri. Waka Flocka și Lex Luger au lansat un număr mare de track-uri, care s-au transformat în muzica trap tipică. În anul 2012 trap a devenit o parte din muzica de club și astfel a apărut trap de club, printre artiști numărându-se Gucci Mane, French Montana etc. În 2013, muzica trap a contribuit la consacrarea unor celebrități.

Direcțiile de bază[modificare | modificare sursă]

  1. Există mai multe direcții de bază a muzicii trap:
    1. Artiștii, care se ocupă cu trap profesionist (cum ar fi: Lex Luger, Zaytoven, Drumma Boy, TM88, DJ Mustard, Metro Boomin, etc.)
    2. Trap de club, care combină în sine tobele din trap-beaturi și muzica de club.
    3. Compozitori ai muzicii trap ar fi Bro Safari, Gawtbass, Fabian Mazur, KRNE, Flosstradamus, MYRNE, graves, alasen, DNMO, it's different (Jakoban X Damned), Y2K, Ekali, Vanic, BROKN, Ramzoid, Mr. Carmack, Kivnon, Inkyz.

Direcții secundare[modificare | modificare sursă]

Mob Trapul apare în anul 2015 și este una dintre direcțiile secundare ale trapului (genului muzical), devine cunoscut mai târziu ca gen muzical nonconformist. Acesta este promovat și produs pentru prima dată la casa de discuri din România, Seek Music.

În România[modificare | modificare sursă]

Cântăreți sau trupe cunoscute de trap în România sunt Gheboasă, Nane, Killa Fonic, Solomon, RAVA, Șatra B.E.N.Z., Albert Nbn, Amuly, Azteca, Ian,[1][2] Lino Golden[3] și YNY Sebi.[4] Și 5GANG a abordat trapul.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Cântăreții români de trap sar în apărarea lui Gheboasă: "Nu e ok, e penal rău, ne întoarcem la comunism, smrio". Stirileprotv.ro. Accesat în . 
  2. ^ „CNA reacţionează după ce mai mulţi cântăreţi de trap s-au plâns că sunt cenzuraţi în contextul scandalului cu Gheboasă”. Paginademedia.ro. . Accesat în . 
  3. ^ a b „Fenomenul Trap face furori pe Youtube şi a cucerit noua generaţie”. Mediafax.ro. Accesat în . 
  4. ^ „Cine este YNY Sebi, trapper-ul care e locul 1 în trending. Cum a devenit celebru și de ce este atât de viral pe TikTok”. A1.RO. Accesat în .