Trap

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Trap (gen muzical).
Călăreț pe un cal la trap

Trapul este o alură a calului, mai rapidă decât pasul și mai lentă decât galopul. La trap calul pășește concomitent cu piciorul drept din față și cu piciorul stâng din spate, respectiv cu piciorul stâng din față și cu piciorul drept din spate, una dintre cele două perechi de picioare fiind într-un moment dat pe pământ. Mișcarea corectă de trap a calului este atunci când piciorul din dreapta spate calcă pe urma piciorului din stânga față și invers.

Trapul așezat se manifestă prin rămânerea călărețului în șa în timpul mersului. În trapul săltat, călărețul se ridică din șa odată cu săltarea calului.[1]

Rasele de cai selecționate anume pentru a excela în trap se numesc trăpași (trăpașul american, trăpașul francez ș.a.). Acești cai se folosesc preponderent pentru cursele de trap.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Trot (în engleză) la Encyclopædia Britannica

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Wikţionar
Caută „trap” în Wikționar, dicționarul liber.

Materiale media legate de trap la Wikimedia Commons

  • Clayton, Hilary M. (mai 1994). „Comparison of the stride kinematics of the collected, working, medium and extended trot in horses”. Equine Veterinary Journal. 26 (3): 230-234. doi:10.1111/j.2042-3306.1994.tb04375.x.