Transdisciplinaritate
Transdisciplinaritatea privește - așa cum indică prefixul trans - ceea ce se află în același timp și între discipline, și înăuntrul diverselor discipline, și dincolo de orice disciplină. Finalitatea ei este înțelegerea lumii prezente, unul din imperativele sale fiind unitatea cunoașterii.
În prezența mai multor niveluri de Realitate, spațiul dintre discipline și de dincolo de discipline este plin de informație.
Cercetarea disciplinară se referă cel mult la unul și același nivel de Realitate; de altfel, cel mai ades, ea se referă doar la fragmente ale unuia și aceluiași nivel de Realitate. În schimb, transdisciplinaritatea se preocupă de dinamica provocată de acțiunea simultană a mai multor niveluri de Realitate. Descoperirea acestei dinamici trece în mod necesar prin cunoașterea disciplinară. Transdisciplinaritatea, fără a fi o nouă disciplină ori o nouă super-disciplină, se nutrește din cercetarea disciplinară care, la rândul său, este limpezită într-o manieră nouă și fertilă de cunoașterea transdisciplinară. În acest sens, cercetările disciplinare și transdisciplinare nu sunt antagoniste ci complementare.
Basarab Nicolescu definește transdisciplinaritatea prin trei postulate metodologice: nivelurile de Realitate, logica terțului inclus și complexitatea .
Transdisciplinaritatea este radical deosebită de multidisciplinaritate și interdisciplinaritate prin finalitatea sa - înțelegerea lumii prezente -, finalitate ce nu se poate înscrie în cercetarea disciplinară. Finalitatea multidisciplinarității și interdisciplinarității este întotdeauna cercetarea disciplinară. Dacă transdisciplinaritatea este atât de frecvent confundată cu interdisciplinaritatea și multidisciplinaritatea (cum de altfel și interdisciplinaritatea este deseori confundată cu multidisciplinaritatea), aceasta se explică în cea mai mare parte prin faptul că toate trei debordează limitele disciplinelor. Această confuzie este foarte nocivă în măsura în care ea ocultează finalitățile diferite ale acestor trei moduri de abordare a cunoașterii.
Bibliografie[modificare | modificare sursă]
Basarab Nicolescu, Transdisciplinaritatea (manifest), Editura Polirom, Iași, 1999, traducere din franceză de Horia Vasilescu, revizuită de Magda Cârneci.
- Mokiy, Vladimir. Methodology of transdisciplinarity-4 (solution of complicated multi-factor problems of nature and society)[nefuncțională] Nalchik, ANOITT Publ. 2013.
- Mokiy, Vladimir. Transdisciplinary research of the Big Bang potency transformation in regards to Earth and human beings Nalchik, ANOITT Publ. 2013.
Legături externe[modificare | modificare sursă]
- Centrul Internațional de Cercetări Transdisciplinare
- Gerhard Medicus. „Mapping Transdisciplinarity in Human Sciences” (PDF). Arhivat din original (pdf) la . Accesat în .
- Gerhard Medicus. „Ethological Theory of Transdisciplinarity”. Arhivat din original (ppt) la . Accesat în .
- Сoncept Russian school of Transdistsiplinarity
- Article of the Russian School of Transdistsiplinarity, 2000-2018
- Books of the Russian School of Transdistsiplinarity, 2000-2018