Tramvaiul din Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tramvaiul din Botoșani
Tram-Botosani3.jpg
Tram map of Botosani.png
Harta rețelei
Informații generale
Tip tramvai
Localități deservite Botoșani
Site http://www.eltransbt.ro
Operare
Operator SC Eltrans SA
Proprietar Primăria Botoșani
Dată de deschidere 6 septembrie 1991
Informații tehnice
Număr linii 2
Număr stații 15
Lungimea rețelei 8 km[1]
Depouri 1
Număr de vehicule 26 tramvaie tip Tatra T4D
Electrificare 600 V
Ecartament 1435 mm

Tramvaiul din Botoșani este o rețea de transport public local administrată de societatea comercială Eltrans S.A., aflată în subordinea primăriei. Rețeaua a fost inaugurată în septembrie 1991, fiind astfel cel mai nou sistem din România.

În prezent rețeaua este deservită de către tramvaie de tip Tatra T4D, care au început să fie aduse din Germania (fosta Republică Democrată Germană), începând cu sfârșitul anului 1997. Inițial, sistemul a fost deservit cu 16 tramvaie de tip V3A, primele 10 tramvaie fiind noi primite de la RATB URAC, ultimele 6 fiind primite de la Cluj, după ce RATUC le-a scos din uz. Acestea au fost transformate începând cu anul 1999 în V2A prin îndepărtarea segmentului central și a unui boghiu purtător, datorită defecțiunilor frecvente ale acestor tramvaie. Ultimul V2A a circulat în jurul anului 2002.

Primul traseu dat în folosință a fost 101, cu traseul Fabrica de mobilă - Calea Națională - Gara - Luceafărul, acesta fiind deschis în data de 6 septembrie 1991, urmând ca în data de 10 noiembrie 1993 să fie deschis și traseul 102 cu traseul Fabrica de mobilă - Calea Națională - Gara - Cartier Primăverii. Linia este de tip șină în dală de beton (longrine) și pe alocuri în asfalt (fără dale). S-a dorit și lansarea unui al treilea traseu de tramvai, proiectul a fost parțial făcut însă neterminat, dalele și parțial linia au fost montate însă niciodată dat în funcționare. S-a modernizat însă capătul liniei Luceafărul. Linia este cu ecartament standard de 1435 mm, iar tensiunea de alimentare este de 600 V deși în vremea operării tramvaielor V3A era de 750 V. Primăria dorește să acceseze fonduri europene pentru modernizarea rețelei de tramvai precum și pentru achiziția de tramvaie noi.

Linii actuale[modificare | modificare sursă]

Linii Trasee Lungime
101 Fabrică de mobilă ↔ Gară ↔ Luceafărul 5,7 km
102 Fabrică de mobilă ↔ Gară ↔ Primăverii 4,6 km

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tramvaiul din Botoșani