Jetix

 Acest articol este semiprotejat pe termen nelimitat pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Toon Disney)

Jetix
Data lansării14 februarie 2004 (Statele Unite, ca bloc de programe pe Toon Disney)[1]
28 august 2004 (Franța)
Octombrie 2004 (Scandinavia)
Ianuarie 2005 (Marea Britanie, Spania, Europa Centrală și de Est, Polonia, Turcia, Grecia, Ungaria, Cehia și Slovacia)
Februarie 2005 (Olanda)
Martie 2005 (Italia, ca bloc de programe pe Toon Disney Italia, și în Israel ca și post)
Iunie 2005 (Germania) [2]
Data închiderii13 februarie 2009 (blocul de programe din Statele Unite de pe Toon Disney)[3]
Iunie 2009 (Italia)
3 iulie 2009 (America Latină)[4]
9 august 2009 (Japonia)[5]
19 septembrie 2009 (Europa Centrală și de Est)
Octombrie 2009 (Germania, Orientul Mijlociu și Nordul Africii)[6][7]
14 noiembrie 2009 (India)[8]
1 ianuarie 2010 (Olanda)[9]
10 august 2010 (Rusia)[10]
Rețea-părinteThe Walt Disney Company  Modificați la Wikidata
ProprietarJetix Europe (deținut 73,7% de către Disney, procent ulterior crescut la 96% – în Europa și Orientul Mijlociu)
Jetix Latin America (în America Centrală și de Sud)
ABC Cable Networks Group (în Statele Unite)
Numit în trecutFox Kids
Înlocuit deDisney Channel România

Jetix a fost un brand folosit pentru un grup de canale de televiziune și blocuri de programe axate copiilor între 4–14 ani, deținut de către Jetix Europe (în Europa și Orientul Mijlociu), Jetix Latin America (în America Centrală și de Sud) și de către ABC Television Group (în Statele Unite), toate fiind deținute de către Disney. În Statele Unite, Jetix a fost disponibil ca un bloc de programe difuzat pe Toon Disney, ce s-a lansat pe data de 14 februarie 2004, iar internațional, acesta era în general disponibil ca un canal de televiziune.

Scurt istoric

Jetix a fost un canal de desene animate (în general pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani) și seriale pentru adolescenți. Canalul de televiziune Jetix a fost lansat în România pe data de 1 ianuarie 2005.[11] A fost al doilea post în limba română dedicat copiilor. Jetix România și Bulgaria emiteau cu aceeași imagine, dar cu platforme audio diferite fiind disponibile mai multe limbi (chiar și engleză) pentru cei care aveau acces la televiziunea digitală. Reclamele erau în limba română și bulgară, fiecare țară auzind doar sunetul reclamelor care îi aparțin, celelalte reclame dacă erau în format digital aveau doar sunetele și melodia de fundal fără a se auzi vocea, iar dacă reclama nu era în format digital și nu putea reda sunet deloc intra o melodie folosită în trecut de Fox Kids sau o melodie mai recentă apărută în timpul postului Jetix. Mai demult Jetix România și Rusia emiteau în același timp.

Postul de televiziune Fox Kids a fost apoi cumpărat și este deținut la ora actuală de Disney-ABC Television Group. În aprilie 2004, pe Fox Kids a fost lansat blocul de programe Jetix[12].

La 1 ianuarie 2005, Fox Kids a fost înlocuit de Jetix. Pe data de 11 august 2008, Jetix a început difuzarea unui bloc de programe Disney, numit Starurile Disney. Acesta a transmis serialele Kim Possible, Phineas și Ferb, Dragonul American și Hannah Montana. Filmul High School Musical a debutat pe 22 august 2008, iar High School Musical 2 pe 1 noiembrie 2008. Blocul Disney a fost valabil doar pentru România și Bulgaria.

Pe data de 8 iulie 2009, în România, Jetix a început să difuzeze clipuri promoționale care anunțau lansarea canalului Disney Channel în România. Acestea anunțau difuzarea sezonului 3 din Hannah Montana, a serialului Phineas și Ferb, precum și lansarea serialelor "Zack și Cody, ce viață minunată, Magicienii din Waverly Place, JONAS L.A. și a filmului Programul de protecție al prințeselor.

La data de 19 septembrie 2009, Jetix a fost închis, iar toate serialele au fost scoase din grilă. Disney Channel a început să emită cu propria sa grilă de seriale.

Motivul schimbării numelui a fost acela că Disney a achizitionat portofoliul de canale Jetix, compania hotărând să extindă canalele Disney Channel înlocuind canalele Jetix.

Ultimul canal Jetix rămas, cel din Rusia, a fost înlocuit de Disney Channel Rusia la 10 august 2010.[10]

Seriale

Note

  1. ^ Haugsted, Linda (). „Disney XD Unwraps on Friday the 13th (Archive). MultiChannel News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Wayback Machine (PDF), web.archive.org, Arhivat din original în , accesat în  
  3. ^ Haugsted, Linda (). „Disney XD Unwraps on Friday the 13th (Archive). MultiChannel News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Disney XD arrives and bring you all programming”. anmtv (în spaniolă). iunie 2009. Accesat în .  Translation
  5. ^ Schilling, Mark (). „Disney XD to launch in Japan”. Variety. Accesat în . 
  6. ^ Briel, Robert (). „October launch for German Disney XD”. broadbandtvnews.com. Accesat în . 
  7. ^ „TV Channel: Disney XD (version in Turkish)”. MAVISE. European Audiovisual Observatory. Accesat în . 
  8. ^ „Jetix rebrands to Disney XD in India”. Indiantelevision.com. . Accesat în . 
  9. ^ Briel, Robert (). „January launch for Dutch Disney XD”. Broadband TV News. Accesat în . 
  10. ^ a b ru „Disney going to start”. ComNews. 
  11. ^ „ABC Cable Networks Group, Fox Kids Europe And Fox Kids Latin America Launch Jetix As New Global Action-adventure Kids Programming Business”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „ABC Cable Networks Group, Fox Kids Europe And Fox Kids Latin America Launch Jetix As New Global Action-adventure Kids Programming Business”. Arhivat din original la .