Tomb Raider (franciză)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tomb Raider (serie))

Tomb Raider este o serie de jocuri și filme a căror protagonistă este personajul Lara Croft, o arheologă foarte atrăgătoare și mereu în căutare de comori pierdute (asemănătoare personajului Indiana Jones). De menționat ca imaginea Larei Croft degradează ideea de arheolog clasic și ea se bazează mai mult pe distrugerea locurilor în care se găsesc obiectele arheologice, deși succesul jocurilor video compensează într-un fel comportamentul distructiv, prin interesul în masă pe care îl atrage asupra seriei.

Jocurile video[modificare | modificare sursă]

Tomb Raider (2012)Tomb Raider: UnderworldTomb Raider: AnniversaryTomb Raider: LegendTomb Raider: The Angel of DarknessTomb Raider ChroniclesTomb Raider: The Last RevelationTomb Raider IIITomb Raider IITomb Raider (joc video din 1996)

Primul joc a fost produs pentru Sony PlayStation, Sega Saturn și PC. A fost unul din jocurile care a ținut Sony PlayStation în topul pieței pe perioada lansării.

Jocul este 3D, prezentând o lume plină de morminte și locații uimitoare, prin care jucătorul trebuie să o ghideze pe Lara, omorând creaturi și animale periculoase, adunând obiecte arheologice și rezolvând puzzle-uri în același timp. În ultimele jocuri, Lara se confruntă mai mult cu oameni, iar acest lucru a determinat apariția unor comentarii din partea fanilor care consideră că jocurile au devenit prea violente.

Jocul este un third-person shooter deoarece Lara este întotdeauna vizibilă. Camera jucătorului o urmărește, din spate sau de peste umărul acesteia. Jocul este caracterizat de o lume cubică în care Lara conviețuiește, fiecare pervaz, perete și tavan din joc se unește într-un unghi de 90 de grade, designerii folosindu-se de efecte grafice pentru a face acest lucru mai puțin evident. Utilizarea acestui sistem de unghiuri drepte poate fi motivată de faptul că cei care au creat jocul au fost nevoiți să treacă de la platforma 2D și să o extindă la cea de 3D, jocul Tomb Raider reamintindu-ne de jocuri 2D mai vechi cum ar fi Prince Of Persia, Out of this World, sau Flashback. Aceste jocuri erau bazate pe curse contra cronometru intercalate cu dueluri cu inamicii.

Fiecare versiune de joc a adăugat primului joc o serie de arme și mișcări noi. Lara poate să stea agățată de o funie de pe care să sară în spate în aer, să se întoarcă și să stea agățată de o scară care se află în spate, toate acestea în timp ce ea trage cu pistoalele. De asemenea poate să sară cap în apă, sau poate să facă un număr acrobatic pe marginea unui pervaz, ridicându-se în două mâini. În Tomb Raider 5 au fost introduse două mișcări noi, Lara putând trece în picioare peste o funie întinsă deasupra unei gropi, iar stând jos pe marginea unui pervaz se poate da peste cap, lucruri ce nu erau posibile în TR 4.

De asemenea în fiecare versiune a jocului Lara poartă altă îmbrăcăminte, având totuși o singură îmbrăcăminte utilizată mai frecvent, cea de pe coperta jocurilor cu numărul 1-5. Înainte de apariția jocului Tomb Raider: The Angel Of Darkness acest costum cu bluză verde mulată, pantaloni scurți bej, ciorapi albi și bocanci a fost scos la licitație în scopuri caritabile, nemaiputând fi utilizat de producători în jocurile Tomb Raider: The Angel Of Darkness sau Tomb Raider: Legend.

Lista jocurilor Tomb Raider[modificare | modificare sursă]

Harta cu locurile vizitate în jocurile video de Lara Croft:

Tabel statisic[modificare | modificare sursă]

Următoarele jocuri au fost lansate până acum, lista este în ordine cronologică:

Jocurile Principale

Alte jocuri[modificare | modificare sursă]

Aceste jocuri nu sunt parte din seria principală de jocuri, ele fiind ori pentru console mobile, telefon mobil sau jocuri derivate.

Anul Titlul Platform a
2000 Tomb Raider (2000 video game) Game Boy Color
2001 Tomb Raider: Curse of the Sword
2002 Tomb Raider: The Prophecy Game Boy Advance
2003 Tomb Raider: The Osiris Codex Java ME
2004 Tomb Raider: Quest for Cinnabar
Tomb Raider: Elixir of Life
2006 Tomb Raider: Puzzle Paradox
2010 Lara Croft and the Guardian of Light PlayStation Network, Xbox Live Arcade, Windows, iOS

Editorul de nivele Tomb Raider[modificare | modificare sursă]

Editorul de nivele Tomb Raider, Room Editor (în traducere Editorul de Încăperi), este un instrument lansat de Eidos împreună cu ultimul joc ce mai folosea încă mootrul grafic al primului joc Tomb Raider, respectiv Tomb Raider Chronicles. Toate acestea se întâmplau în anul 2000 dar mai târziu jocul a devenit disponibil gratuit pe internet. De atunci, fanii și jucătorii din întreaga lume pot să își facă propriile nivele (după nivelele din jocurile originale sau creații noi) în care să joace cu Lara.

Lara Croft Tomb Raider: The Action Adventure[modificare | modificare sursă]

În anul 2006 a fost lansat Un DVD interactiv de către firma Bright Entertainment [1] Arhivat în , la Wayback Machine. sub licență Eidos, el numindu-se Lara Croft Tomb Raider: The Action Adventure. Jocul se folosește pe orice DVD-player normal, beneficiind de calitățile grafice și audio ale acestuia, și nu în ultimul rând de telecomandă. Jocul urmează povestea din The Angel of Darkness, dar conține în plus și anumite puzzle-uri ce trebuie rezolvate.

Muzica[modificare | modificare sursă]

Instrumenația de bază pentru muzica din toate jocurile este de tip orchestrală, deși cu fiecare joc ea suferă mici modificări de stil. Aproape toată muzica din Tomb Raider a fost creată cu ajutorul tehnologiei electronice (instrumente și sintetizatoare electronice), totuși muzica din Tomb Raider: Îngerul Întunericului a fost compusă cu ajutorul unei orchestre adevărate, respectiv Orchestra Simfonică din Londra.

Informații generale
Date/Jocul Tomb Raider (1996) Tomb Raider II Tomb Raider III Tomb Raider: The Last Revelation Tomb Raider Chronicles Tomb Raider: The Angel of Darkness Tomb Raider: Legend Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Underworld Tomb Raider (2012)
Stilul general Muzica clasică,
Mister Antic
Muzica clasică,
Fantezie
Muzica clasică,
Aventură
Antic,
Mitic
Militar,
Frică
Obscur,
Urmărire
World music/Muzica lumii,
Modern
Dramatic, Atmosferic

Călătorie,
Urmărire, Relaxare
Tulburătoare,
încă Familiar
Compozitor principal Nathan McCree Nathan McCree Nathan McCree Peter Connelly Peter Connelly Peter Connelly Troels B. Folmann Troels B. Folmann Colin O'Malley TBA
Colaboratori Martin Iveson n/a Martin Iveson, Peter Connelly și Matthew Kemp n/a n/a Martin Iveson, Peter Wraight (orchestrator) and David Snell (dirijor) n/a n/a Troels B. Folmann (supervizor) TBA,
Aleksandar Dimitrijevic (muzica din trailer)
Durata temei principale 3:15 2:46 2:18 2:17 n/a 3:08 2:20 3:37 3:33 n/a
Întinderea materialului ~17 minute ~19 minute ~35 minute ~18 minute ~16 minute ~51 minute ~180 minute
(segmente repetate în buclă)
~56 minute ~110 minute n/a

Filme[modificare | modificare sursă]

Ideea de Tomb Raider a fost extinsă dincolo de limita unui joc video, aducând în 2001 filmul Lara Croft: Tomb Raider iar în 2003 urmarea acestuia, Lara Croft Tomb Raider: Leagănul Vieții, amândouă având ca protagonistă pe actrița Angelina Jolie. Se zvonește apariția unui nou film Tomb Raider în care Lara va fii interpretată în continuare de Angelina Jolie.

Majoriatea fanilor Tomb Raider consideră că filmul este o adaptare nereușită a jocului, deși Angelina Jolie a fost considerată ca fiind actrița ideală pentru rolul unei britanice ca Lara Croft. A fost planificată o a treia parte care urma să fie lansată spre sfârșitul lui 2004, dar a fost întreruptă datorită profitului mic pe care l-a adus Leagănul Vieții.

GK Films a cumpărat drepturile asupra producerii filmului și pregătesc lansarea unei povești despre originile Larei, undeva în 2013.[1] Mark Fergus și Hawk Ostby au fost angajați ca scenariști pentru film.[2]

În 2018 filmul intitulat simplu "Tomb Raider" a apărut în cinematografe. În rolul principal fiind actrița suedeză Alicia Vikander. Filmul prezintă o reimaginare a evenimentelor din Tomb Raider (2013), dar și din Rise of the Tomb Raider (2015).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 'The Departed' & 'The Town' Producer Plans 'Tomb Raider' Reboot For 2013”. The Film Stage. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Tomb Raider Heroine Lara Croft Gets Movie Makeover From Top Action Writers”. The Film Stage. [nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]