Tom Moore (militar)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tom Moore

Sir Tom Moore, circa 1940
Date personale
PoreclăCaptain Tom Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Keighley, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[1] Modificați la Wikidata
Decedat (100 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Bedford, Anglia, Regatul Unit[3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipandemia de coronaviroză COVID-19[3] (COVID-19[3]) Modificați la Wikidata
Număr de copii2[4] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar[*]
fundraiser[*][[fundraiser (occupation raising funds)|​]]
general manager[*][[general manager (oversees a firm's day-to-day business operations)|​]]
tankman[*][[tankman (member of the crew of the tank)|​]]
manager[*]
filantrop[*]
ofițer
antreprenor
motociclist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[17] Modificați la Wikidata
Studii Oakbank School, Keighley[*][[Oakbank School, Keighley (foundation school in Keighley, West Yorkshire, England)|​]][5][6]  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraArmata Britanică[10][11]  Modificați la Wikidata
Gradulcăpitan[8]
colonel ()[12]  Modificați la Wikidata
Unitatea Duke of Wellington's Regiment[*][[Duke of Wellington's Regiment (infantry regiment of the British Army)|​]][9]
145th Regiment Royal Armoured Corps[*][[145th Regiment Royal Armoured Corps (military unit)|​]][8]
146th Regiment Royal Armoured Corps[*][[146th Regiment Royal Armoured Corps (military unit)|​]]  Modificați la Wikidata
Bătălii / Războaiebătălia de la Insula Ramree[*][7]
campania din Birmania (1944–1945)[*][8]
Al Doilea Război Mondial[9]  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiSteaua 1939-1945[*][13]
Steaua Birmaniei[*][13]
Medalia de Război 1939-1945[*][13]
Defence Medal[*][[Defence Medal (UK campaign medal for WWII)|​]] ()[14]
Pride of Britain Awards[*][[Pride of Britain Awards (British award ceremony for acts of bravery)|​]] ()[15]
Yorkshire Regiment Medal[*][[Yorkshire Regiment Medal (commemorative medal presented to an individual from the British Army's Yorkshire Regiment who has been considered to have made the greatest contribution to the aims of the Regiment over the course of the previous year)|​]] ()[14]
Point of Light[*][[Point of Light (award in the United Kingdom)|​]] ()
Blue Peter badge[*][[Blue Peter badge (Award given by the TV program Blue Peter)|​]] (mai 2020)[16]
Knight Bachelor[*][[Knight Bachelor (title granted to a man who has been knighted by the British monarch but not inducted as a member of one of the organised orders of chivalry)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Căpitanul Sir Thomas Moore (n. , Keighley, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Bedford, Anglia, Regatul Unit), cunoscut simplu sub numele de Căpitanul Tom, a fost un ofițer din Armata Britanică cunoscut pentru munca sa filantropică. Moore a servit în India și Birmania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, a devenit instructor pentru vehicule blindate de luptă. După război, a lucrat ca director la o companie de beton și a fost pasionat de motociclism. Pe 6 aprilie 2020, la vârsta de 99 de ani, el a început să meargă împrejurul grădinii sale în ajutorul NHS Charities Together în timpul pandemiei de COVID-19 în Regatul Unit, cu scopul de a strânge 1.000 de lire sterline până la aniversarea sa. Până pe 20 aprilie, Tom Moore a strâns peste 27,6 milioane de lire.

Copilărie și familie[modificare | modificare sursă]

Moore s-a născut lui Wilfred, într-o familie de constructori, în Keighley, în fosta West Riding of Yorkshire, pe 30 aprilie 1920 și a fost crescut în acest oraș[18][19][20]. A fost educat la Keighley Grammar School și a finalizat ucenicia în inginerie civilă[21].

Carieră militară[modificare | modificare sursă]

Moore s-a înrolat în Batalionul 8, Regimentul Ducelui de Wellington (8 DWR) la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, staționat în Cornwall[18]. A fost selectat pentru formarea ca ofițer în 1940[21] și a studiat la Unitatea de Formare a Cadeților Ofițeri înainte de a fi încadrat ca sublocotenent pe 28 iunie 1941[22].

Moore a devenit membru al Royal Armoured Corps pe 22 octombrie 1941, când batalionul său, 8 DWR, a devenit unitate blindată, desemnat ca Regimentul 145 Royal Armoured Corps[21]. După aceea, a fost transferat la al 9-lea Batalion (9 DWR) în India, care a fost redesemnat ca Regimentul 146 Royal Armoured Corps. A fost inițial postat la Mumbai și, ulterior, la Calcutta[18]. Regimentul său a fost echipat cu tancuri M3 Lee și a participat la Bătălia de la Insula Ramree[23]. A fost promovat la gradul de locotenent pe 1 octombrie 1942 și temporar drept căpitan pe 11 octombrie 1944[24].

El a servit în Arakan în vestul Birmaniei și după aceea în Sumatra după capitularea Japoniei[21][25], timp în care a ajuns la gradul de căpitan. La întoarcerea sa în Marea Britanie, a lucrat ca instructor la Școala de Vehicule Blindate de Luptă din Bovington, Dorset.

Decorațiuni[modificare | modificare sursă]

Pentru serviciul său din timpul războiului, Moore a fost distins cu cinci medalii[26]:

Viața de după armată[modificare | modificare sursă]

După ce a părăsit armata, a lucrat ca director general la o companie producătoare de beton[27].

Timp de 64 de ani a organizat reuniunea anuală a DWR[18].

Moore a condus competitiv motociclete, purtând numărul 23[28]. El a mers cu o motocicletă Scott, câștigând mai multe trofee[18].

Plimbarea pentru aniversarea a 100 de ani[modificare | modificare sursă]

Pe 6 aprilie 2020, cu mai puțin de o lună înainte de ziua de naștere, Moore a început o campanie de strângere de fonduri pentru NHS Charities Together, un grup de organizații caritabile care sprijină personalul și voluntarii care îngrijesc pacienții COVID-19 din sistemul de sănătate publică britanic în timpul pandemiei de COVID-19. Scopul a fost completarea a o sută de ture de 25 de metri în grădina sa, câte zece ture pe zi, cu ajutorul unui cadru de mers, un efort numit „Mersul celei de-a 100-a Aniversări a lui Tom pentru NHS” (în engleză Tom's 100th Birthday Walk For The NHS)[27][29][30].

Obiectivul inițial de 1.000 de lire sterline a fost atins vineri, 10 aprilie, așadar ținta a fost majorată, întâi la 5.000 de lire sterline, iar în cele din urmă la 500.000 de lire după ce mai multe persoane din întreaga lume s-au implicat[31]. Strângerea de fonduri a crescut exponențial atunci când presa britanică a mediatizat efortul. Moore, care și-a deschis cont pe Twitter în aceeași lună, a folosit rețeaua de socializare pentru a-și exprima bucuria pentru acumularea unei astfel de sume de bani pentru NHS.

Pagina JustGiving dedicată acestui efort raportează că, la ora 12:30 pe 21 aprilie 2020 (UTC), el strânsese peste 27,6 milioane de lire[32], fiind cea mai mare sumă strânsă de o campanie JustGiving[33][34], recordul precedent fiind de 5,2 milioane de lire strânse de Stephen Sutton[35][36]. Peste 1,3 milioane de persoane au donat.

Fondurile strânse de către Moore sunt cheltuite pe lucruri precum pachete de bunăstare pentru personalul NHS, camere de odihnă și recuperare, dispozitive care să permită pacienților din spitale să păstreze contactul cu membrii familiei și grupuri comunitare care sprijină pacienții după externarea din spitale[25][37].

Ținta inițială de o sută de ture a fost atinsă în dimineața zilei de 16 aprilie, moment privit de la o distanță de siguranță de o gardă de onoare din cadrul Batalionului 1 din Regimentul Yorkshire[38], care a absorbit DWR în anul 2006[39]. Moore a spus că nu se va opri și că își propune să facă o a doua sută[25].

Pentru a marca tura cu numărul 100 a lui Moore, cântărețul Michael Ball a înregistrat o versiune a „You'll Never Walk Alone” împreună cu Voices of Care Choir din NHS și a inclus cuvinte rostite de Moore[40]. Înregistrarea a fost lansată ca single digital de Decca Records[41].

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Moore a acordat peste 50 de interviuri în presă[42].

Până pe 20 aprilie, peste 800.000 de persoane au semnat o petiție cerând ca Moore să fie făcut cavaler[43]. Pe 19 mai a fost anunțat că va urma să fie făcut cavaler (Knight Bachelor) în urma unei nominalizări speciale a primului ministru. Aceasta face parte din Onorurile Speciale 2020 și a fost conferită pe 20 mai de către Regina Elisabeta a II-a. Învestitura a avut loc la Castelul Windsor, în curtea interioară, pe 17 iulie. Moore a fost singura persoană onorată la ceremonie și a fost prima implicare oficială a Reginei în persoană de la începutul carantinei COVID-19. Regina a folosit sabia care a aparținut tatălui ei, George al VI-lea.

Consiliul Orașului Keighley a declarat că îi vor acorda lui Moore Libertatea Orașului Keighley[44]. Moore a fost, de asemenea, invitat de onoare prin legătură video și a deschis Spitalul NHS Nightingale Yorkshire and the Humber, în Harrogate, pe 21 aprilie[45][46].

Mai mulți artiști au pictat portrete ale lui Moore, iar unii au spus că i le vor face cadou[47].

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Moore s-a căsătorit cu Pamela în 1968[48] și împreună au avut două fiice, Lucy[49] și Hannah. Pamela a murit în circa 2006. Din 2008 și până la decesul său în 2021, Moore a locuit cu Hannah, soțul ei și doi nepoți în Marston Moretaine, Bedfordshire [25]. El are, de asemenea, alți doi nepoți[18]. În ultimii ani de viață, a primit tratament în NHS pentru cancer de piele și, în 2018, o fractură de șold[29][50][27]. Moore a decedat pe 2 februarie 2021, în urma COVID-19, infecție care a avut loc în timpul pandemiei de coronaviroză.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c War veteran, 99, raises £9m for NHS by walking lengths of back garden (în engleză), The Guardian, , accesat în  
 2. ^ a b Covid-19: Captain Sir Tom Moore dies with coronavirus (în engleză), British Broadcasting Corporation, , accesat în  
 3. ^ a b c Covid-19: Captain Sir Tom Moore dies with coronavirus (în engleză), BBC News, , accesat în  
 4. ^ https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/captain-tom-moore-given-up-21876074, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ Captain Sir Tom Moore, centenarian war veteran who won nation’s hearts with fundraising – obituary (în engleză), Daily Telegraph, , accesat în  
 6. ^ Tribute to Colonel Tom Moore (în engleză) 
 7. ^ a b https://books.google.co.uk/books?id=9kt-AwAAQBAJ&pg=PA132  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b c d https://www.telegraph.co.uk/news/2020/04/14/second-world-war-veteran-raises-2-million-nhs/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b c https://metro.co.uk/2020/04/16/tom-moore-story-behind-14000000-nhs-legend-12565964/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-beds-bucks-herts-52290976, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ https://www.theguardian.com/society/2020/apr/14/war-veteran-99-raises-2m-for-nhs-by-walking-lengths-of-back-garden, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ https://www.bbc.com/news/uk-england-beds-bucks-herts-52472132  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 13. ^ a b c Harriet Brewis (), War veteran Captain Tom Moore, 99, hits £14 million for NHS as Matt Hancock calls him an ‘inspiration’ (în engleză), Evening Standard, accesat în  
 14. ^ a b Captain Tom Moore appointed Honorary Colonel to inspire next generation of soldiers (în engleză), , accesat în  
 15. ^ Special Recognition (în engleză), accesat în  
 16. ^ Captain Tom Moore receives gold Blue Peter badge (în engleză), BBC News, , accesat în  
 17. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 18. ^ a b c d e f Brown, Faye (). „The story behind the 99-year-old legend who raised £14m for the NHS”. Metro. Accesat în . 
 19. ^ „Coronavirus: Veteran from Keighley raises over £2 MILLION for NHS”. Stray FM. . Accesat în . 
 20. ^ Murray, Jessica (). „War veteran, 99, raises £6m for NHS by walking lengths of back garden”. The Guardian. Accesat în . 
 21. ^ a b c d Nicholls, Dominic (). „Second World War veteran raises more than £3m for NHS”. The Telegraph. Accesat în . 
 22. ^ „No. 35218”. The London Gazette (Supplement). . p. 4057. 
 23. ^ Whiting, Charles; Taylor, Eric (). The Fighting Tykes: An Informal History of the Yorkshire Regiments in the Second World War. Pen & Sword Military. p. 132. ISBN 978-1844156450. 
 24. ^ The Quarterly Army List (August 1946 – Part I). London: HM Stationery Office. . pp. 385a. 
 25. ^ a b c d „Army veteran, 99, raises £4m for 'humbled' NHS”. BBC News. . Accesat în . 
 26. ^ „War veteran, 99, hits £14m for NHS as Hancock calls him an inspiration”. Evening Standard. . Accesat în . 
 27. ^ a b c Spary, Sara. „War veteran, 99, raises £6 million by walking laps of his garden”. CNN. Accesat în . 
 28. ^ Hancocks, Simon. „Veteran NHS fundraiser Captain Tom Moore was also a motorcycle racer”. Visordown. Accesat în . 
 29. ^ a b Low, Valentine. „Captain Tom Moore, 99, raises £5m for NHS with 100th birthday walk”. The Times. Accesat în . 
 30. ^ „Army veteran's £7m for NHS 'out of this world'. BBC News. . Accesat în . 
 31. ^ „99-year-old army veteran raises more than £1m for NHS with '100th birthday walk'. The Independent. . Accesat în . 
 32. ^ „Captain Tom Moore's 100th Birthday Walk for the NHS”. JustGiving. Arhivat din original la . Accesat în . 
 33. ^ „Captain Tom Moore, 99, breaks all time charity fundraising record with NHS walk”. i News. JPIMedia. Accesat în . 
 34. ^ Shaw, Neil (). „Captain Tom Moore completes £12m walk for NHS with honour guard”. walesonline. Accesat în . 
 35. ^ „Stephen's fundraising page”. JustGiving. Accesat în . 
 36. ^ Butterworth, Benjamin. „Captain Tom Moore, 99, breaks all time charity fundraising record with NHS walk”. i News. JPIMedia. Accesat în . 
 37. ^ Shepka, Phil; Lewis, Katy (). „How will Captain Tom Moore's millions be spent?”. BBC News. Accesat în . 
 38. ^ Shaw, Neil (). „Captain Tom Moore completes £12m walk for NHS with honour guard”. hulldailymail. 
 39. ^ „The Yorkshire Regiment”. Ministry of Defence. Arhivat din original la . 
 40. ^ „Captain Tom Moore launches You'll Never Walk Alone charity single with Michael Ball”. ITV News. Accesat în . 
 41. ^ „You'll Never Walk Alone - Single by Michael Ball, Captain Tom Moore & The NHS Voices of Care Choir”. Apple Music. Accesat în . 
 42. ^ „Capt Tom 'speechless' as fundraising passes £23m”. BBC News. . Accesat în . 
 43. ^ „Prince William hails veteran's £18m NHS fundraiser”. BBC News. . Accesat în . 
 44. ^ „Veteran Capt Tom Moore to be given freedom of Keighley after raising £13m for NHS”. ITV News. Accesat în . 
 45. ^ „Capt Tom to be guest of honour at hospital opening”. BBC News. . Accesat în . 
 46. ^ „Capt Tom opens new NHS Nightingale hospital”. BBC News. . Accesat în . 
 47. ^ „Artists pay tribute to Bedfordshire's fundraising hero Captain Tom Moore”. ITV News. Accesat în . 
 48. ^ Lavender, Jane (). „Captain Tom Moore had 'given up on love' before he met beloved late wife aged 50”. mirror. Accesat în . 
 49. ^ „Captain Tom's daughter feels 'pain' of being apart”. BBC News. . Accesat în . 
 50. ^ Rahman, Khaleda (). „99-year-old army veteran raises $2 million for charity by walking in his backyard”. Newsweek. Accesat în .