Tokenism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tokenism este un termen englez care desemnează o politică și practică socială de a efectua gesturi simbolice[1] spre incluziunea membrilor grupurilor minoritare[2][3][4] în cadrul celui majoritar, de obicei, acesta este aplicat pentru a crea aparența unei incluziuni sociale și a unei diversități (rasiale, religioase, sexuale, etc.), pentru a se devia posibilele acuzații de discriminare[4]. Exemple tipice de tokenism sunt angajarea intenționată unui bărbat negru într-o ocupație, de obicei, dominată de oameni albi, sau angajarea unei femei într-o profesie, de obicei, dominată de bărbați.

Termenul a devenit parte a culturii populare a Statelor Unite la sfârșitul anilor 1950. În cartea De ce nu putem aștepta(en) (1963), activistul Martin Luther King a discutat subiectul și modul în care are loc o acceptare minimă a persoanelor de culoare în curentul principal (mainstream) al societății americane. De asemenea, în 1963, ca răspuns la o întrebare despre câștigurile repurtate de Mișcarea pentru drepturile civile ale afro-americanilor(en) (1954–68), Malcolm X a spus, „Ce-am câștigat? Tot ce am atins este tokenism – unul sau doi negri într-un loc de muncă, astfel încât în rest să fie liniște”.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tokenism pe hallo.ro
  2. ^ „tokenism, n”. Oxford English Dictionary. 
  3. ^ „Tokenism”. Reference.com. 
  4. ^ a b Hogg, Michael A.; Vaughan, Graham M. (). Social Psychology. Harlow: Prentice Hall. pp. 368–369. ISBN 978-0-13-206931-1. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Kanter, Rosabeth Moss (1993). Men and Women of the Corporation. New York: Basic Books. ISBN 978-0-465-04454-2.