Baterist

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tobar)

Un baterist este un instrumentist care cântă la un număr de instrumente de percuție, grupate într-un set de baterie (tobe). Execuția se face în mod simultan pe mai multe instrumente, corelate cu mâinile și picioarele instrumentistului prin mecanisme și adaptări specifice. Bateristul cântă cu mâinile folosindu-se de bețe (baghete), măturele, baghete cu un capăt acoperit în pâslă sau chiar cu mâinile goale; cu picioarele se controlează pedale cu roluri diferite sau (mult mai rar) se lovesc membranele unor tobe. Bateristul mai este cunoscut drept toboșar[1] sau (colocvial) tobar.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Denumirea de toboșar este imprecisă și probabil a fost adoptată în momentul în care fanfarele au început să fie acompaniate de baterie (când nu mărșuiau) și s-a renunțat la percuționiști, care aveau în grijă cel mult două instrumente fiecare. Denumirea de toboșar viza inițial tocmai pe acei percuționiști, dar astăzi se folosește în ambele situații.
  2. ^ Alte variante regionale, precum „tobaș” și „doboșar”, nu s-au păstrat decât pentru înțelesul inițial al cuvântului „toboșar”.

Vezi și[modificare | modificare sursă]