Titanic (film din 1997)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Titanic
Titanic poster.jpg
Afișul filmului
Regizor James Cameron
Autor James Cameron  Modificați la Wikidata
Scenarist James Cameron
Producător James Cameron
Jon Landau
Distribuitor 20th Century Fox (Internațional)
Paramount Pictures (America de Nord)
Studio 20th Century Fox[1]
Paramount Pictures[1]
Lightstorm Entertainment[1]
Director de imagine Russell Carpenter
Montaj Conrad Buff
James Cameron
Richard A. Harris
Muzica James Horner
Distribuție Leonardo DiCaprio
Kate Winslet
Billy Zane
Kathy Bates
Frances Fisher
Victor Garber
Bernard Hill
Jonathan Hyde
Danny Nucci
David Warner
Bill Paxton
Premiera 1 noiembrie 1997 (Tokyo)
19 decembrie 1997 (Statele Unite)
Durata 195 minute[2]
Țara Statele Unite ale Americii
Limba originală Engleză
Buget 200 milioane $[3][4][5]
Încasări $2,187 miliarde $[6]
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
Cineplex
elCinema.com
PORT.hu

Titanic este un film epic american, de genul romance și dezastru, lansat în anul 1997, regizat, scris, co-produs, și co-montat de James Cameron. Este o povestire ficțională a scufundării pachebotului RMS Titanic. În acest film joacă, în rolurile principale, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet. Ei sunt membri ai unor clase sociale diferite, dar se îndrăgostesc la bordul navei, în timpul primei și ultimei sale călătorii.

Inspirația regizorului Cameron pentru film a venit din fascinația sa pentru epave; el a simțit că o poveste de dragoste amestecată cu pierderea de vieți umane ar fi esențială pentru obținerea unui impact emoțional al dezastrului. Producția a început în anul 1995, când Cameron a filmat material cu epava reală a Titanicului. Scenele ce au loc în prezent au fost filmate la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh, pe care Cameron a folosit-o ca și bază atunci când a filmat epava. Modele la scară redusă, imagine generată de computer, și o replică a Titanicului, construită la Playas de Rosarito din Baja California, au fost folosite pentru a recrea scufundarea. Pelicula a avut fonduri de la Paramount Pictures și 20th Century Fox, și fost cel mai costisitor film făcut până în acel moment, cu un buget estimat la 200 milioane $.

După lansarea de pe 19 decembrie 1997, Titanic a fost primit cu succes atât critic, cât și comercial. Nominalizat la paisprezece categorii de premii Oscar, este la egalitate cu All About Eve (1950) pentru cele mai multe nominalizări la Oscar, câștigând unsprezece, inclusiv la categoria pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, fiind la egalitate cu Ben Hur (1959) pentru cele mai multe premii Oscar câștigate de un singur film. Cu un box office inițial de 1,84 miliarde $, Titanic a fost primul film care a trecut pragul de un miliard de dolari. A rămas filmul cu cele mai multe încasări până când Avatar, regizat tot de Cameron, l-a întrecut în 2010. O versiune 3D a lui Titanic, lansată pe 4 aprilie 2012, pentru a comemora 100 de ani de la dezastru, a câștigat încă 343,6 milioane $ pe plan mondial, încasările filmului ajungând la 2,18 miliarde $. A devenit al doilea film cu cele mai multe încasări din toate timpurile pe plan mondial (după Avatar).

Sinopsis[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În anul 1996, vânătorul de comori Brock Lovett și echipa sa de la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh caută pe epava pachebotului RMS Titanic un colier cu un diamant rar, numit "Inima Oceanului". Ei găsesc un seif ce conține un desen cu o femeie tânără, ce poartă numai colierul, datat 14 aprilie 1912, ziua în care vasul a lovit aisbergul.[a] Rose Dawson Calvert, femeia din desen, este adusă la bordul navei Keldysh și îi spune lui Lovett despre experiențele de pe Titanic.

În anul 1912, în Southampton, pasagera de la clasa I, Rose DeWitt Bukater, logodnicul ei Cal Hockley, și mama ei, Ruth, se îmbarchează pe luxosul Titanic. Ruth speră ca mariajul lui Rose să rezolve problemele financiare ale familiei. Neinteresată de măritiș, Rose se gândește să se sinucidă, încercând să sară de la pupa; Jack Dawson, un artist sărac, intervine și o răzgândește. Descoperită cu Jack, Rose îi spune unui Cal îngrijorat că ea se uita peste bord, iar Jack a împiedicat-o să cadă. Când Cal devine indiferent, ea îi sugerează că Jack merită un premiu. El îl invită pe Jack să ia cina cu ei, la clasa I, seara următoare. Jack și Rose dezvoltă o relație de prietenie, cu toate că Ruth și Cal sunt circumspecți asupra lui. După cină, Rose i se alătură în secret lui Jack la o petrecere de la clasa a III-a.

Conștientă de dezaprobările lui Cal și Ruth, Rose refuză avansurile făcute de Jack, dar realizează că îl preferă mai mult pe el decât pe Cal. După ce se întâlnesc la prora la apus, Rose îl aduce pe Jack în camera ei; la cererea ei, Jack o desenează pe Rose, aceasta pozând numai cu darul de logodire a lui Cal, colierul Inima Oceanului. Ei scapă de garda de corp a lui Cal și fac dragoste într-un automobil din cala vasului. Pe puntea principală, ei sunt martori la lovirea pachebotului cu un aisberg și îi aud pe ofițeri cum discută despre seriozitatea loviturii.

Cal descoperă desenul lui Jack în seiful său, împreună cu o notiță de insultă și colierul. Când Jack și Rose încearcă să-l informeze pe Cal de coliziune, el își pune garda de corp să strecoare colierul în buzunarul lui Jack și să-l acuze de furt. Jack este arestat, dus în biroul ofițerilor, și încătușat. Cal pune colierul în buzunarul propriei haine.

În timpul ce vasul se scunfundă, Rose îl părăsește pe Cal și pe mama ei, și îl eliberează pe Jack; mama ei reușește să scape cu o barcă de salvare. Pe punte, Cal și Jack o încurajează să facă la fel; Cal îi spune că a aranjat ca el și Jack să scape și ei cu o barcă. După ce Rose se urca într-una, Cal îi spune lui Jack că aranjamentul e doar pentru el. În timp ce barca este coborâtă, Rose decide că nu poate să-l părăsească pe Jack și sare înapoi pe vas. Cal îi ia pistolul gărzii sale de corp și îi urmărește pe Rose și pe Jack prin salonul inundat de la clasa I. După ce își termină muniția, Cal realizează că Rose are acum colierul la ea, după ce el îi dăduse haina mai devreme. El reușește să scape cu o barcă, după ce salvează un copil pierdut.

După câteva obstacole, Jack și Rose se reîntorc pe punte. Bărcile de salvare au plecat, iar pasagerii mor unul câte unul în timp ce pupa se ridică din apă. Pachebotul se rupe în două, ridicând pupa în aer. Jack și Rose se scufundă odată cu pachebotul, dar reușesc să iasă la suprafață, și găsesc un panou de lemn plutitor, ce poate să țină doar o persoană. El o asigură că ea va muri de bătrânețe, și la căldură în patul ei. El moare de hipotermie, dar ea este salvată.

RMS Carpathia duce supraviețuitorii rămași la New York, iar, pe navă, Rose îl evită pe Cal. În SUA, Rose este întrebată care este numele ei, iar aceasta spune că este Rose Dawson. Mai târziu, ea află că Cal s-a sinucis după ce și-a pierdut toți banii în urma crahului din 1929.

Înapoi în prezent, Lovett decide să-și abandoneze căutările, după ce i-a auzit povestea lui Rose. Singură pe puntea navei Keldysh, Rose scoate Inima Oceanului — colierul fiind în posesia ei în tot acest timp — și îl aruncă în ocean, acesta ajungând pe epava vasului. În timp ce ea doarme, pozele de lângă ea arată viața liberă și aventuroasă pe care ea ar fi vrut să o aibă împreună cu Jack. O Rose tânără se reunește cu Jack pe Titanic, aplaudată de pasagerii de la bordul mărețului vas.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Leonardo DiCaprio (stânga) și Kate Winslet (dreapta)
Adevărata Margaret Brown (dreapta) dăruindu-i căpitanului Arthur Henry Rostron un trofeu pentru salvarea pasagerilor supraviețuitori de pe Titanic.
Actor Rol Personaj
Leonardo DiCaprio Jack Dawson Ficțional
Kate Winslet Rose DeWitt Bukater Ficțional
Frances Fisher Ruth DeWitt Bukater Ficțional
Billy Zane Caledon „Cal“ Hockley Ficțional
David Warner Spicer Lovejoy Ficțional
Danny Nucci Fabrizio de Rossi Ficțional
Kathy Bates Margaret „Molly“ Brown Istoric
Eric Braeden John Jacob Astor Istoric
Charlotte Chatton Madeleine Astor Istoric
Michael Ensign Benjamin Guggenheim Istoric
Bernard Hill Căpitan Edward John Smith Istoric
Ewan Stewart William M. Murdoch Istoric
Jonathan Hyde J. Bruce Ismay Istoric
Victor Garber Thomas Andrews Istoric
Gloria Stuart Rose Calvert (Rose cea bătrână) Ficțional
Bill Paxton Brock Lovett Ficțional
Jason Barry Thomas "Tommy" Ryan Ficțional
Suzy Amis Lizzy Calvert Ficțional
Bernard Fox Colonel Archibald Gracie Istoric
Jonathan Evans-Jones Wallace Hartley Istoric
Mark Lindsay Chapman Ofițer-șef Henry Wilde Istoric
Jonathan Phillips Ofițer-secund Charles Lightoller Istoric
Kevin de la Noy Ofițer Herbert Pitman Istoric
Simon Crane Ofițer Joseph Boxhall Istoric
Ioan Gruffudd Ofițer Harold Lowe Istoric
Edward Fletcher Ofițer James Moody Istoric
James Lancaster Părintele Thomas Byles Istoric
Lew Palter/Elsa Raven Isidor Straus/Ida Straus Istoric
Martin Jarvis Sir Cosmo Duff-Gordon Istoric
Rosalind Ayres Lady Duff-Gordon Istoric
Rochelle Rose Noëlle, contesă de Rothes Istoric
Scott G. Anderson Frederick Fleet Istoric
Paul Brightwell Maistru-timonier Robert Hichens Istoric
Martin East Reginald Lee Istoric
Gregory Cooke Jack Phillips Istoric
Craig Kelly Harold Bride Istoric
Liam Tuohy Charles Joughi Istoric
Terry Forrestal Șef-inginer Joseph G. Bell Istoric

Preproducție[modificare | modificare sursă]

Scenariul și inspirația[modificare | modificare sursă]

"Povestea nu putea fi scrisă mai bine...Juxtapunerea bogaților cu săracii, rolurile jucate până la moarte (femeile primele), stoicismul și nobilitatea generației trecute, măreția pachebotului și prostia oamenilor ce l-au condus spre iad prin întuneric. Și mai ales: viața este imprevizibilă, viitorul nu poate fi știut...iar imposibilul este posibil."
— James Cameron[7]

James Cameron a avut o fascinație pentru epave, iar, pentru el, RMS Titanic a fost "Everestul epavelor."[8][9][10] El era aproape trecut de vârsta la care putea să facă o expediție subacvatică, dar a spus că încă mai are "o liniște mentală" pentru a trăi viața de cercetător pe care a abandonat-o în liceu, în favoarea artei. Deci, atunci când un material IMAX a epavei însăși a fost filmat, el a decis să ceară Hollywoodului bani pentru "o expediție asemănătoare." Nu "a fost neapărat pentru că voiam să fac filmul," a spus Cameron, ci pentru că "voiam să vad epava."[8]

Cameron a scris un mic scenariu pentru filmul Titanic,[11] s-a întâlnit cu executivii de la 20th Century Fox, inclusiv cu Peter Chernin, și l-a prezentat ca un "Romeo și Julieta combinat cu Titanic".[9][10] Cameron a spus, "Ei erau ceva de genul, 'Oooooohkaaaaaay – un film romantic de trei ore? Sigur, asta e fix ce dorim. Conține și câteva elemente din Terminator? Ceva jetpack-uri, împușcături, sau curse de mașini?' Le-am spus, 'Nu, nu, nu. Nu e ceva de genul ăla.'"[12] Studioul se îndoia de succesul comercial al filmului, dar, sperând la o relație pe termen lung cu Cameron, ei i-au dat undă verde.[12][13][14][15]

Regizorul, scenaristul și producătorul James Cameron.

Cameron i-a convins pe cei de la Fox să promoveze filmul bazându-se pe publicitatea avută la filmarea epavei Titanicului,[11] și a organizat câteva scufundări într-o perioadă de doi ani.[7] "Scufundările mele trebuiau să scoată la suprafață multe detalii," a spus Cameron. "Deci le-am spus, 'Uite, începutul trebuie să-i conțină pe cei care explorează Titanic și încearcă să găsească diamantul, deci vom avea toate cadrele posibile cu vasul." Cameron a spus, "Acum, le putem face fie cu modele elaborate și controlate și CGI și toate cele, care vor costa suma X – sau putem cheltui suma X plus încă 30% și putem merge să filmăm epava însăși."[9] Echipa a făcut doisprezece scufundări pe parcursul anului 1995 și a petrecut mai mult timp cu nava decât cu pasagerii. La acea adâncime, cu o presiune a apei de peste 4 tone/cm², "o singură ruptură în structura submarinului ar fi însemnat moarte instantanee pentru toți cei dinăuntru." Nu numai că riscul era mare, dar condițiile subacvatice l-au împiedicat pe Cameron să obțină materialul de înaltă calitate pe care îl dorea.[13] În timpul unei scufundări, unul dintre submersibile s-a ciocnit cu carena Titanicului, avariind atât submarinul, cât și pachebotul, și lăsând fragmente ale submarinului împrăștiate în jurul superstructurii. Partea externă a camerei cpt. Smith s-a prăbușit, expunând interiorul. Și zona de lângă Marea Scară a fost avariată.[16]

Călătoria subacvatică i-a făcut pe Cameron și echipa sa "să se simtă foarte în viață.... Dar existau și reacții venite după observarea epavei însăși, care nu era doar o poveste, nu era doar o dramă," a spus el. "Era un eveniment care s-a întâmplat în realitate, iar oamenii chiar au murit. Lucrând cu epava atât de mult timp, simți puternic un sentiment de tristețe și nedreptate, și îi înțelegi mesajul." Cameron a spus, "Crezi, 'Nu sunt foarte mulți regizori care merg la Titanic. Și aceia care sunt, filmează un documentar." Din această cauză, el a simțit "o responsabilitate foarte mare în a prezenta mesajul emoțional al epavei".[15]

După ce a filmat materialul subacvatic, Cameron a început să scrie scenariul.[11] El a vrut să-i onoreze pe oamenii care au murit în timpul scufundării, și a petrecut șase luni aflând despre echipajul și pasagerii de pe Titanic.[7] "Am citit tot ce se putea citi. Am creat o cronologie foarte detaliată a puținelor zile ale vasului și a ultimei nopți petrecute la suprafață," a spus el.[9] "Și m-am ajutat de asta pentru a scrie scenariul, și am avut câțiva experți în istorie pentru a analiza ce am scris și a-și spune părerea, pentru a ajusta povestea mai târziu."[9] El a acordat extrem de multă atenție, incluzând și o scenă în care și vasul Californian a avut un rol în scufundarea Titanicului, cu toate că această idee a fost scoasă mai târziu (vezi mai jos). De la începutul filmărilor, ei au avut "o imagine clară" a ceea ce s-a întâmplat pe navă în acea noapte. "Aveam o bibliotecă plină cu lucruri despre Titanic, deoarece doream să iasă bine, mai ales că am făcut și scufundările la epavă," a spus el. "Aveam ștacheta ridicată într-un fel – filmul trebuia să iasă bine. Voiam ca asta să fie o reprezentară definitivă a acestui moment din istorie, ca și cum ai fi călătorit cu o mașină a timpului și ai fi trăit pe viu momentul."[9]

Cameron a simțit că scufundarea Titanicului a fost ca un "roman care chiar a fost publicat", asemănător unei povești cu morală; filmul i-ar da audienței experiența de a trăi istoria.[7] Vânătorul de comori Brock Lovett îi reprezenta pe cei care nu au simțit niciodată elementul uman al tragediei,[17] iar povestea de dragoste dintre Jack și Rose, credea Cameron, ar fi cea mai captivantă parte a poveștii: când dragostea lor este într-un final distrusă, audiența va jeli pierderea.[7] El a spus: "Toate filmele mele sunt povești de dragoste, dar în Titanic am reușit să echilibrez balanța. Nu este un film cu dezastre. Este o poveste de dragoste acoperită de un strat al istoriei reale."[15]

Cameron a combinat povestea cu Rose la bătrânețe pentru a deveni palpabilă și amară.[7] În timp ce Winslet și Stuart cred că personajul nu doarme, ci moare la finalul filmului,[18][19] Cameron a spus că, cu toate că știe ce a intenționat cu sfârșitul, el nu își va dezvălui niciodată acestă intenție, adăugând, "Răspunsul trebuie să ți-l dai tu singur, individual."[20]

Replica la scară largă[modificare | modificare sursă]

A ship resembling the Titanic is being built at a port with clear skies and small waves.
Replica RMS Titanic. Planurile au fost furnizate de constructorul original al pachebotului, iar Cameron a încercat să facă vasul cât de exact și detaliat s-a putut.[21]

Harland and Wolff, constructorul original al RMS Titanic, a furnizat arhive private echipei, acestea conținând și planuri ce se credeau pierdute. Pentru interiorul vasului, designerul Peter Lamont a căutat artefacte din acea vreme. Noutatea vasului însemna că fiecare recuzită trebuia construită de la zero.[21] Fox a obținut peste 160.000 m² din Playas de Rosarito în Mexic, și a început să construiască un nou studio pe 31 mai 1996. Replica a fost construit la scară largă, dar unele părți au fost create digital. Bărcile de salvare și coșurile de fum au fost micșorate cu 10%. Puntea principală și puntea A au fost platourile pe care s-a lucrat. Sub replica pachebotului exista o platformă care să-l clatine în secvențele de după ciocnire.

Interiorurile Titanicului au fost reproduse exact ca și cele construite original, folosindu-se fotografii și planuri de la constructorul Titanicului. "Marea Scară de la clasa I, care iese în evidență încă din scenariu, a fost construită din lemn și distrusă în timpul filmărilor." Camerele, mochetele, designul și culorile, piesele de mobilă, decorațiile, scaunele, pereții, tacâmurile și faianța, cu simbolul White Star Line pe fiecare piesă, tavanele, și costumele erau cele mai apropiate de realitate. Cameron a angajat adițional doi istorici, Don Lynch și Ken Marschall, pentru a autentifica detaliile istorice ale filmului.[13]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmările la Titanic au început în iulie 1996 în Dartmouth, Noua Scoție, la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh.[17] În septembrie 1996, filmările s-au mutat la noul studio Fox Baja din Rosarito, Mexic, unde o replică la scară largă a RMS Titanic a fost construită.[17] Puntea principală a fost construită pe o platformă care se putea înclina la 90 de grade în câteva secunde, în timp ce pupa vasului se ridică în timpul scufundării.[22] Pentru siguranța cascadorilor, multe recuzite erau făcute din spumă poliuretanică.[23][22][24]

A fost angajat și un specialist pentru ca actorii să învețe rafinamentul de la clasa I din anul 1912.[13] Cu toate acestea, unii critici au subliniat anacronismul filmului.[25][26]

A pencil-drawing sketch depicting a woman with a somewhat stern face lying on a chair and pillow naked, only wearing a diamond necklace. From the breast down the picture is cut off.
Cadru apropiat cu desenul nud al lui Rose și "Inima Oceanului". Scena nud a fost una dintre primele scene filmate, deoarece platoul principal nu era încă pregătit.[15]

Cameron a schițat portretul nud a lui Rose pentru o scenă pe care el o simte că ar conține un sentiment de represiune.[12] "Știi cât de mult înseamnă pentru ea, libertatea pe care o simte. E un motiv de fericire," a spus el.[15] Scena nud a lui DiCaprio și Winslet a fost prima lor scenă împreună. "Nu am pregătit-o aproape deloc, cu toate că nu putea fi pregătită mai bine. Există o emoție și o energie și o ezitare," a spus Cameron. "Ei au repetat împreună, dar nu au filmat nimic împreună." Cameron a spus că el și echipa sa "căutau ceva să filmeze", deoarece platoul principal nu era încă pregătit. "Mai duraseră încă câteva luni până să fie gata, deci tot încercam să găsim ceva de filmat." După ce a văzut această scenă, Cameron a simțit că totul a ieșit foarte bine.[15]

În alte zile, filmările nu erau așa de liniștite. Experiențele actorilor pe platou "au întărit reputația formidabilă de 'cel mai înspăimântător om de la Hollywood' a lui Cameron. El devenise cunoscut pentru intransigența și perfecționismul său, iar filmările au fost parcă conduse de un cpt. Bligh modern, cu un megafon și un walkie-talkie, ce se plimbă prin fața oamenilor cu o macara de 50 de metri".[27] Winslet și-a luxat un os de la cot în timpul filmărilor, și era îngrijorată că o să se înece în rezervorul de 17 metri în care replica urma să fie scufundată. "Erau momente când eram chiar speriată de el. Jim are un temperament de necrezut," a spus ea.[27] "'La naiba!' țipa el la unii actori, 'asta e fix ce nu voiam!'"[27] Un alt actor, Bill Paxton, era familiar cu metodele lui Cameron de la experiențele anterioare cu el. "Erau mulți oameni pe platou. Jim nu e unul dintre aceia care vrea să câștige inimi și suflete," a spus el.[27] Echipa credea într-un alter ego rău a lui Cameron, pe care ei l-au numit "Mij" (Jim întors).[27] În semn de răspuns pentru critici, Cameron a spus, "Să faci un film e ca și în război. O mare bătălie între afaceri și estetică."[27]

În timpul filmărilor din Canada de pe Akademik Mstislav Keldysh, un membru nervos din echipă le-a pus în supele lui Cameron și a altora un drog disociativ, numit fenciclidină.[12][28] Peste 50 de persoane au ajuns la spital, inclusiv Bill Paxton.[28] "Erau persoane care se rostogoleau pe jos, inconștienți de ce fac. Unii dintre ei ziceau că văd linii și culori," a spus actorul Lewis Abernathy.[12] Cameron a reușit să vomite înainte ca drogul să-și facă efectul complet. Abernathy era șocat de cum arăta. "Un ochi era complet roșu, asemănător cu cel a lui Terminator. O pupilă, fără iris, complet roșie. Celălalt ochi arăta ca și cum el ar fi mirosit lipici de când era mic."[12][27] Persoana din spatele otrăvirii nu a fost găsită.[18][29]

Filmările trebuiau să dureze 138 de zile, dar au crescut la 160. Mulți membri au răcit sau au avut infecții la rinichi după multe ore petrecute în apa rece, inclusiv Winslet. La final, ea a decis că nu va mai lucra din nou cu Cameron decât dacă va câștiga "mulți bani".[29] Unii actori au plecat, iar trei cascadori și-au rupt oasele, dar Asociația Actorilor a decis, după o investigație, că nu era nimic în neregulă cu platoul.[29] În plus, DiCaprio a spus că în niciun moment al filmărilor nu s-a simțit în pericol.[30] Cameron a crezut în metodele sale și nu și-a cerut scuze pentru felul în care conduce filmările, cu toate că a recunoscut:

Sunt exigent cu echipa mea. Așa este când trebuie să te confrunți cu un număr mare de persoane; mii de actori și cascadori și membrii de echipă.[29]

Costul filmărilor pentru Titanic creștea din ce în ce mai mult, până când a ajuns la 200 milioane $.[3][4][5] Cei de la Fox s-au panicat, și au cerut să vadă o oră din acest film de trei ore. Ei au spus că un film lung însemna mai puține ecranizări la cinema, deci mai puține încasări, cu toate că filmele epice lungi ajută regizorii să câștige premii Oscar. Cameron a refuzat, spunându-le celor de la Fox, "Vreți să-mi tăiați din film? Va trebui să mă concediați! Vreți să mă concediați? Va trebui să mă omorâți!"[12] Executivii nu voiau să ia totul de la capăt, deoarece ar fi însemnat pierderea întregii investiții, dar au renunțat și la oferta lui Cameron de a-și anula câștigurile din profitul filmului; ei credeau că profitul nu va fi mare.[12]

Cameron a explicat această anulare: "...pe scurt, filmul a costat mai mult decât T2 și True Lies. Acele filme au avut bugetul cu 7 sau 8% mai mare decât cel inițial. Titanic a avut un buget mare încă de la început, dar a crescut foarte mult pe parcurs," a spus Cameron. "Fiind producătorul și regizorul filmului, îmi asum responsabilitatea studioului care vine cu banii, deci încerc să le fac viața cât mai ușoară. Am făcut asta de două ori. Ei nu m-au forțat să o fac, dar au fost bucuroși că am făcut-o."[15]

Postproducție[modificare | modificare sursă]

Efecte[modificare | modificare sursă]

Cameron a vrut să împingă limitele efectelor speciale în filmul său, și i-a angajat pe cei de la Digital Domain să-și continue dezvoltarea în tehnologia digitală pe care regizorul a folosit-o și la The Abyss și Terminator 2: Judgment Day. Multe filme anterioare cu RMS Titanic conțineau apă filmată în slow motion, ceea ce nu arăta foarte convingător.[31] El i-a încurajat să filmeze replica în miniatură a pachebotului, de 14 metri lungime, ca și cum ar "fi făcut o reclamă pentru White Star Line".[32] Exista și o replică a pupei vasului, de 20 metri lungime, care se putea rupe în două în mod repetat, fiind singura miniatură care se putea folosi în apă.[31] Pentru scenele din camera motoarelor, a fost filmat material cu motoarele vasului SS Jeremiah O'Brien, iar actorii au filmat lângă "ecranul verde".[33] Pentru a economisi bani, separeul de la clasa I a fost filmat și el cu ecran verde.[34]

The Titanic about to sink into the ocean, with the ship breaking into two parts and with smoke still coming out of the funnels.
Spre deosebire de filmele cu Titanic anterioare, versiunea lui Cameron arată ruperea pachebotului în două înainte să se scufunde. Aceste scene sunt probabil cele mai aproape de adevăr. Filmul lui Cameron a fost al doilea film cu Titanic care arată ruperea vasului în două, după cel din 1996.

Un vas cu capacitatea de 19 milioane de litri a fost folosit pentru scena când pachebotul se scufundă, în acest vas putând intra toată replica. Pentru a scufunda Marea Scară, 340.000 de litri au fost aruncate peste ea în timp ce replica era scufundată în acel vas. Surprinzător, apa a distrus scara cu totul, cu toate că nimeni nu a fost rănit. Prima jumătate a exteriorului de 227 metri lungime al RMS Titanic a fost scufundat în vas, dar, fiind cea mai grea parte a replicii, ea a fost ca un absorbant de șocuri pentru apă; pentru ca toată replica să fie scufundată în apă, Cameron a golit tot platoul și a spart și unele ferestre. Au fost nevoie de trei zile de filmări pentru scenele din prezent în care Lovett explorează epava cu ajutorul VCD-ului său.[17] Scenele de după scufundare, în înghețatul Atlantic, au fost filmate într-un vas cu capacitatea de 1,3 milioane de litri,[35] iar cadavrele pasagerilor au fost create prin aplicarea unui praf care se cristaliza expus la apă și prin aplicarea de ceară pe păr și haine.[21]

Scena culminantă, care conține ruperea pachebotului și scufundarea pe fundul Atlanticului, a implicat înclinarea întregii replici, 150 de figuranți și 100 de cascadori. Cameron a criticat filmele anterioare cu Titanic, care arătau cum pachebotul se scufundă lin în Atlantic. El a "vrut să arate cât de haotic și terifiant a fost evenimentul în realitate".[13] La momentul filmărilor, oamenii trebuiau să alunece în apă, lovindu-se pe drum de balustrade și elice. Câteva încercări de genul au rezultat la rănirea ușoară a unor cascadori, iar Cameron a anulat alte cascadorii mai periculoase. Riscurile au fost în cele din urmă diminuate, datorită folosirii "oamenilor generați pe calculator pentru căderile periculoase".[13]

Montaj[modificare | modificare sursă]

A fost un "fapt istoric crucial" pe care Cameron a ales să-l omită din film – nava care era aproape de Titanic, dar care și-a oprit radioul în acea noapte și nu le-a auzit semnalele SOS. "Da, [SS] Californian. Au fost aspecte ale scufundării care păreau importante în pre și postproducție, dar s-au dovedit a fi neimportante pe parcurs ce filmul evolua. "Povestea cu Californian era și ea acolo; chiar am filmat și o scenă în care ei și-au oprit radioul Marconi," a spus Cameron. "Dar am scos-o, pentru că te scotea din lumea filmului. Titanic este puternic, în sens metaforic, ca un microcosmos pentru sfârșitul lumii, într-un fel."[15]

În timpul primei versiuni, Cameron avea un alt final, care încheia povestea lui Brock Lovett. În această versiune, Brock și Lizzy o văd pe Rose cea bătrână la pupa navei, crezând că o să se sinucidă. Rose le dezvăluie că a avut "Inima Oceanului" în tot acest timp, dar nu l-a vândut niciodată. Ea îi spune lui Brock că viața nu are preț și, după ce îl lasă să țină colierul în mână, îl aruncă în apă. După ce își dă seama că nu există nicio comoară, Brock râde de propria prostie. Rose se duce apoi în camera ei pentru a dormi, iar de aici filmul se termină la fel ca în versiunea finală. În camera de editare, Cameron a decis că, în acest moment al filmului, spectatorii nu vor mai fi interesați de Brock Lovett, iar Rose trebuie să fie singură când aruncă diamantul. El nu a vrut nici să întrerupă melancolia de după scufundarea Titanicului.[36]

Tot în prima versiune, exista și o scenă de luptă între Jack și Lovejoy care are loc după ce Jack și Rose scapă prin salonul inundat, dar audiența de testare nu a apreciat-o.[37] Scena a fost adăugată pentru a adăuga suspans filmului, iar Cal îi oferea (mincinos) lui Lovejoy, valetul său, "Inima Oceanului" dacă va putea să o recupereze de la Jack și Rose. Lovejoy urmărește perechea până în separeul de la clasa I. Lovejoy îi observă mâna lui Rose pe după masa de care se ascund. În semn de răzbunare pentru "furtul" colierului, Jack îl atacă și îi sparge capul cu ajutorul unei oglinzi, care explică tăietura de pe fața lui, observabilă înainte să moară în versiunea finală a filmului. Audiența de testare a spus că ar fi nerealist dacă ar fi riscată viața unuia pentru bani, iar Cameron a înlăturat scena din acest motiv, precum și din motivul că ar adăuga mult la durata filmului. Multe alte scene au fost scoase din aceleași motive.[37]

Muzica și coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Albumul coloanei sonore din Titanic a fost compus de James Horner. Pentru vocalizele auzite pe parcursul filmului, descrise ulterior de Earle Hitchner de la The Wall Street Journal ca fiind "evocatoare", Horner a ales-o pe cântăreața norvegiană Sissel Kyrkjebø. Horner o știa pe Sissel datorită albumului ei Innerst i sjelen, și îi aprecia vocea mai ales datorită melodiei "Eg veit i himmerik ei borg" ("Știu că în Rai este un Castel"). El a chemat peste treizeci de cântărețe până să o aleagă pe Sissel.[38]

Horner a scris și versurile pentru melodia "My Heart Will Go On", în secret cu Will Jennings, deoarece Cameron nu voia nicio melodie cu versuri în film.[39] Céline Dion a acceptat să înregistreze un demo datorită persuasiunii soțului ei, René Angélil. Horner a așteptat până Cameron era într-o dispoziție bună pentru a-i prezenta melodia. După ce l-a ascultat de câteva ori, Cameron a fost mulțumit, cu toate că era îngrijorat că va fi criticat pentru că a devenit "comercial la finalul filmului".[39] Cameron a înțeles că "un cântec hit în filmul său îi va asigura desăvârșirea".[13]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Premiera[modificare | modificare sursă]

20th Century Fox și Paramount Pictures au co-finanțat Titanic, Paramount ocupându-se de distribuția în America de Nord, iar Fox de lansarea internațională. Ei se așteptau ca filmul să fie terminat de Cameron pentru o lansare pe 2 iulie 1997. Filmul trebuia să fie lansat la acea dată "pentru a se exploata vânzările biletelor în sezonul verii, atunci când filmele blockbuster se descurcă cel mai bine".[13] În aprilie, Cameron a spus că efectele speciale ale filmului sunt prea complicate, iar lansarea în vară a filmului nu este posibilă.[13] Cu unele întârzieri, Paramount a amânat lansarea pentru 19 decembrie 1997.[40] "Acest lucru a alimentat speculațiile cum că filmul este un dezastru." O ecranizare timpurie în Minneapolis pe 14 iulie "a generat reacții pozitive" și "[d]iscuțiile de pe internet erau favorabile filmului". Acest lucru a dus eventual la reacții pozitive și din partea mass-mediei.[13]

Filmul a avut premiera pe 1 noiembrie 1997, la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo,[41][42] unde reacțiile au fost descrise de The New York Times ca fiind "indiferente".[43] Recenziile pozitive au început să apară în Statele Unite; premiera oficială de la Hollywood a avut loc pe 14 decembrie 1997, unde "starurile marelui ecran care au participat la premieră erau entuziaști".[13]

Încasări[modificare | modificare sursă]

Incluzând și relansarea din 2012, Titanic a câștigat 658.672.302 de dolari în America de Nord și 1.526.700.000 de dolari în alte țări, pentru un total mondial de 2.185.372.302 de dolari.[6] A devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în 1998, și a rămas pe primul loc până când Avatar (2009), scris și regizat tot de Cameron, l-a surclasat în 2010.[44] Pe 1 martie 1998,[45] a devenit primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari internațional,[46] iar în weekend-ul 13–15 aprilie 2012—la un secol după scufundarea pachebotului, Titanic a devenit al doilea film ce încasează peste 2 miliarde de dolari, cu ajutorul relansării 3D.[47] Box Office Mojo estimează că, ajustându-se inflația prețului biletelor, Titanic este al cincilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile în America de Nord.[48] Site-ul estimează și că filmul a vândut peste 128 de milioane de bilete în SUA în timpul primei lansări.[49]

Prima lansare[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit ovații după premiera din America de Nord de pe 19 decembrie 1997. La sfârșitul aceluiași weekend, cinematografele erau pline până la refuz. Filmul a câștigat 8.658.814 de dolari în ziua premierei și 28.638.131 de dolari în timpul weekend-ului premierei, la 2.674 de cinematografe, media fiind de 10.710 dolari per cinematograf, și se clasa pe locul unu în clasamentul încasărilor, în fața filmului cu James Bond, Tomorrow Never Dies. De anul nou, Titanic câștigase peste 120 milioane de dolari, crescuse în popularitate, iar cinematografele continuau să fie pline până la refuz. Ziua cu cele mai multe încasări a fost sâmbătă, 14 februarie 1998, în care a câștigat 13.048.711 de dolari, la mai bine de opt săptămâni de la debutul nord-american.[50][51] A stat în America de Nord pe locul unu pentru 15 săptămâni consecutive, un record pentru orice film.[52] Filmul a rulat în cinematografele din America de Nord pentru aproape 10 luni, ultima zi când a rulat fiind marți, 1 octombrie 1998, încasările pe plan domestic ajungând la 600.788.188 de dolari.[53] Pe plan internațional, filmul a avut încasări duble față de cele din America de Nord, generând 1.242.413.080 de dolari,[54] acumulând în total 1.843.201.268 de dolari.[55]

Premii[modificare | modificare sursă]

Titanic a început parcursul fulminant cu Globurile de Aur, fiind premiat la patru categorii, Cel mai bun film dramatic, Cel mai bun regizor, Cea mai bună coloană sonoră, și Cea mai bună melodie originală.[56] Kate Winslet și Gloria Stuart au primit și ele nominalizări.[57][58] A fost nominalizat și la 10 premii BAFTA, inclusiv la categoria Cel mai bun film și Cel mai bun regizor; nu a câștigat niciunul.[58]

Filmul a strâns paisprezece nominalizări la Oscar, fiind la egalitate cu filmul din 1950 a lui Joseph L. Mankiewicz, All About Eve,[59] dintre care a câștigat unsprezece: Cel mai bun film (al doilea film despre Titanic după cel din 1933, Cavalcade), Cel mai bun regizor, Cele mai bune decoruri, Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun montaj, Cele mai bune costume, Cel mai bun mixaj sonor, Cea mai bună editare sonoră, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună melodie originală.[58][60] Kate Winslet, Gloria Stuart și machiorii sunt singurii care nu au câștigat. Scenariul original al lui James Cameron și Leonardo DiCaprio nu au fost nominalizați.[61] A fost al doilea film care a câștigat unsprezece premii Oscar, după Ben-Hur.[58] The Lord of the Rings: The Return of the King egalează și el acest record în anul 2004.

De la lansare, Titanic a apărut în topurile AFI 100 de ani a Institutului American de Film. Până acum, s-a clasat în șase liste diferite:

AFI 100 de ani Loc Sursă Note
Suspans 25 [62] O listă a celor mai de suspans 100 de filme din cinematografia americană, realizată în anul 2001.
Dragoste 37 [63] O listă a celor mai romantice 100 de filme din cinematografia americană, realizată în anul 2002.
Melodii 14 [64] O listă a celor mai bune 100 de melodii din cinematografia americană, realizată în anul 2004. Titanic se clasează pe locul 14 pentru melodia "My Heart Will Go On", a lui Céline Dion.
Replici 100 [65] O listă a celor mai bune 100 de replici din cinematografia americană, realizată în anul 2005. Titanic se clasează pe locul 100 pentru replica "I'm the king of the world! (Sunt regele lumii!)", a lui Jack Dawson.
Filme 83 [66] O listă a celor mai bune 100 de filme ale secolului trecut, realizată în anul 2007 (a zecea aniversare-1997). Titanic nu era eligibil când lista originală a fost realizată.
Top 10 6 [67] Listă realizată în 2008, care conține cele mai bune zece filme din zece genuri diferite. Titanic se clasează pe locul șase în ierarhia celor mai bune filme epice.

Conversia 3D[modificare | modificare sursă]

Relansarea din 2012, cunoscută ca și Titanic in 3D,[68] a fost creată prin remasterizarea originalului la rezoluția 4K și la formatul stereoscopic 3D. Versiunea 3D a Titanicului a durat 60 de săptămâni și 18 milioane $ pentru a fi realizată, inclusiv remasterizarea 4K.[69] Conversia 3D a fost realizată de Stereo D,[70] în timp ce Sony și Slam Content au remasterizat coloana sonoră.[71] Au fost create și versiuni digitale 2D și 2D IMAX.[72] Pentru lansarea 3D, Cameron a mărit proporția filmului de la 1:78:1 la 2:35:1, permițându-le spectatorilor să vadă mai multă din imagine.[73] Singura scenă refăcută de la zero a fost cerul din dimineața zilei de 15 aprilie. Scena a fost realizată conform tiparului stelelor, inclusiv a Căii Lactee, ajustate conform nopții din aprilie 1912, în Atlanticul de Nord. Schimbarea a fost influențată de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, care a criticat scena pentru că arată un tipar nerealist al stelelor. El a fost de acord să-i trimită lui Cameron o imagine corectă a cerului din acea noapte, care a stat la baza noii scene.[74]

O imagine corectă a Căii Lactee, obținută cu ajutorul unui Observator asemănător cu cel din imagine, a fost folosită pentru a ajusta priveliștea pe care Rose o are asupra cerului, la ora 4:20 AM, pe 15 aprilie 1912.

Versiunea 3D a lui Titanic a avut premiera la Royal Albert Hall din Londra, pe 27 martie 2012, în public fiind prezenți și James Cameron și Kate Winslet.[75][76] S-a lansat în cinematografe pe 4 aprilie 2012, cu șase zile înaintea împlinirii a 100 de ani de când RMS Titanic a plecat în primul și ultimul său voiaj.[77][78][79]

Filmul a încasat 4,7 milioane $ în prima zi de la lansare, în America de Nord, și a terminat weekend-ul cu 17,3 milioane $.[80][81] În afara Americii de Nord, a câștigat 35,2 milioane $,[82] după care, în următorul weekend, ajunsese per total, la 98,9 milioane $.[83] China s-a dovedit a fi cel mai de succes teritoriu, unde a câștigat, în prima zi de după lansare, 11.6 milioane $,[84] urmând să câștige, per total, numai în acea țară, 67 milioane $, câștigând mai mult decât la lansarea din 1998.[83] Relansarea a adus filmului încă 343 milioane $, 145 milioane $ venind numai din China și 57,8 milioane $ din Canada și Statele Unite, încasările totale ale filmului ajungând acum la 2,18 miliarde $.[85]

S-a realizat și o conversie în format 4DX pentru cinematografe din întreaga lume specializate pe acest format, care permite audienței să experimenteze mediul filmului, folosindu-se de mișcări, vânt, ceață, fulgere și efecte speciale bazate pe miros.[86][87][88]

Titanic Live[modificare | modificare sursă]

Titanic Live a fost un concert live cu coloana sonoră originală a lui James Horner, orchestrat de 65 de persoane, coruri și muzicieni celtici, și acompaniat de o ecranizare a filmului.[89] În luna aprilie 2015, Titanic Live a avut premiera la Royal Albert Hall din Londra, acolo unde a avut premiera și re-lansarea 3D din 2012.[90] The Express a spus că a fost "Un triumf absolut, Titanic Live a adus filmul la viață, într-un mod nou și frumos."[91]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Cu toate că Titanicul a lovit aisbergul pe 14 aprilie, el s-a scufundat a doua zi.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c Titanic (1997)”. Film & TV Database. British Film Institute. http://ftvdb.bfi.org.uk/sift/title/541102. Accesat la 29 iulie 2011. 
 2. ^ TITANIC (12)”. British Board of Film Classification. 14 noiembrie 1997. http://bbfc.co.uk/releases/titanic-1998-0. Accesat la 8 noiembrie 2014. 
 3. ^ a b Garrett, Diane (20 aprilie 2007). „Big-budget bang-ups.”. Variety. http://www.webcitation.org/5lLRXg73q. Accesat la 16 noiembrie 2009. 
 4. ^ a b Wyatt, Justin; Vlesmas, Katherine (1999). The Drama of Recoupment: On the Mass Media Negotiation of Titanic. pp. 29–45.  In Sandler & Studlar (1999).
 5. ^ a b Welkos, Robert W. (11 februarie 1998). „The $200-Million Lesson of 'Titanic'”. Los Angeles Times. Există o versiune arhivată la 12 decembrie 2009. http://www.webcitation.org/5lyFvvT2G. Accesat la 12 decembrie 2009. 
 6. ^ a b Titanic (1997)”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=titanic.htm. Accesat la 8 iunie 2012. 
 7. ^ a b c d e f Marsh and Kirkland, pp. v–xiii
 8. ^ a b James Cameron: Playboy Interview”. Playboy. 1 decembrie 2009. Există o versiune arhivată la 30 iulie 2010. https://web.archive.org/web/20100730084827/http://www.playboy.com/articles/james-cameron-interview/index.html. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 9. ^ a b c d e f Realf, Maria. „An audience with James Cameron. The filmmaker discusses his movies to date and reveals the motivations”. Eyeforfilm.co.uk. http://www.eyeforfilm.co.uk/feature/2009-12-17-james-cameron-talks-about-avatar-aliens-and-his-titanic-career-feature-story-by-maria-realf. Accesat la 21 ianuarie 2010. 
 10. ^ a b Bilmes, Alex (14 decembrie 2009). „James Cameron is a genial raconteur and self-effacing man, says Alex Bilmes”. GQ. http://www.gq-magazine.co.uk/comment/articles/2009-12/14/alex-bilmes-james-cameron. Accesat la 9 mai 2014. 
 11. ^ a b c James Cameron. Deep Dive Presentation. [DVD]. 20th Century Fox. 
 12. ^ a b c d e f g h Titanic. Man overboard! After a production as lavish and pricey as the doomed ship itself, James Cameron finally unveils his epic film. But will it be unsinkable?”. Entertainment Weekly: pp. 1–7. 7 noiembrie 1997. http://www.ew.com/ew/article/0,,290182,00.html. Accesat la 24 ianuarie 2010. 
 13. ^ a b c d e f g h i j k James Cameron's Titanic”. Media Awareness Network. Există o versiune arhivată la 9 iunie 2011. https://web.archive.org/web/20110609180647/http://www.media-awareness.ca/english/resources/educational/teachable_moments/deconstructing_titanic_6.cfm. Accesat la 24 ianuarie 2010. 
 14. ^ Billy Crudup: "Titanic" Would've Sunk My Life”. Internet Movie Database. 22 iunie 2000. http://www.imdb.com/news/wenn/2000-06-22#celeb8. Accesat la 14 iunie 2007. 
 15. ^ a b c d e f g h Schultz, Rick. „James Cameron tells the astonishing story of Titanic, his breathtaking labor of love”. industrycentral.net. http://www.industrycentral.net/director_interviews/JC01.HTM. Accesat la 23 ianuarie 2010. 
 16. ^ Eaton, John P.; Haas, Charles A. (1999). Titanic: A Journey Through Time. Sparkford, Somerset: Patrick Stephens. p. 205. ISBN 978-1-85260-575-9 
 17. ^ a b c d Ed W. Marsh (1998). James Cameron's Titanic. London: Boxtree. pp. 3–29 
 18. ^ a b Jon Landau, Kate Winslet, Gloria Stuart, Victor Garber. Audio Commentary. [DVD]. 20th Century Fox. 
 19. ^ Beverly Fortune (11 octombrie 1999). „Wheel of Fortune”. Lexington Herald-Leader. „That was one of the first questions pitched to 89-year-old actress Gloria Stuart at a book signing Wednesday night at Joseph-Beth Booksellers [...] 'Yes, Old Rose died.'” 
 20. ^ James Cameron. Audio Commentary. [DVD]. 20th Century Fox. „The big ambiguity here is 'is she alive and dreaming' or 'is she dead and on her way to Titanic heaven?' I'll never tell. Of course, I know what we intended... The answer has to be something you supply personally; individually.” 
 21. ^ a b c Marsh and Kirkland, pp. 36–38
 22. ^ a b Ed W. Marsh. Construction Timelapse. [DVD]. 20th Century Fox. 
 23. ^ Marsh and Kirkland, pp. 130–142
 24. ^ Marsh and Kirkland, pp. 52–54
 25. ^ "Quite a bit of the dialogue is peppered by vulgarities and colloquialisms that seem inappropriate to the period and place, but again seem aimed directly to the sensibilities of young American viewers." McCarthy, Todd (3 noiembrie 1997). „"Titanic" review by Todd McCarthy”. Variety. http://variety.com/1997/film/reviews/titanic-5-1117339997/. Accesat la 21 februarie 2009. 
 26. ^ Titanic's very slow leak”. The Washington Post. 25 martie 1999. http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longterm/movies/videos/titanichowe.htm. Accesat la 21 februarie 2009. 
 27. ^ a b c d e f g Godwin, Christopher (8 noiembrie 2008). „James Cameron: From Titanic to Avatar”. The Times (London). http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/film/article6902906.ece. Accesat la 9 ianuarie 2010. 
 28. ^ a b PCP-laced chowder derails Titanic filming”. Entertainment Weekly. 13 septembrie 1996. http://www.ew.com/article/1996/09/13/pcp-laced-chowder-derails-titanic-filming. Accesat la 3 decembrie 2015. 
 29. ^ a b c d Andrew Gumbel (11 ianuarie 2007). „Lights, cameras, blockbuster: The return of James Cameron”. The Independent (London). http://www.independent.co.uk/news/world/americas/lights-cameras-blockbuster-the-return-of-james-cameron-431615.html. Accesat la 5 februarie 2008. 
 30. ^ Leonardo DiCaprio Interviewed by Joe Leydon for "Titanic"”. YouTube. 11 iunie 2008. //www.youtube.com/watch?v=eZPnEEtvXTU. Accesat la 3 august 2010. 
 31. ^ a b Marsh and Kirkland, pp. 147–154
 32. ^ Marsh and Kirkland, p. 65
 33. ^ VFX Shot Breakdown. [DVD]. 20th Century Fox. 
 34. ^ VFX How To For First Class Lounge. [DVD]. 20th Century Fox. 
 35. ^ Marsh and Kirkland, pp. 161–168
 36. ^ James Cameron. Alternate Ending Commentary. [DVD]. 20th Century Fox. 
 37. ^ a b James Cameron. Deleted scene commentaries. [DVD]. 20th Century Fox. 
 38. ^ Hitchner, Earle (12 martie 1998). „In Titanic's Wake: A Voice to Remember . . .”. The Wall Street Journal. http://online.wsj.com/news/articles/SB889672431117893500?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB889672431117893500.html. Accesat la 8 ianuarie 2010. 
 39. ^ a b Parisi, p. 195
 40. ^ Weinraub, Bernard (21 aprilie 1997). „Hollywood Braces for Likely Delay Of 'Titanic'”. The New York Times. http://www.nytimes.com/1997/04/21/movies/hollywood-braces-for-likely-delay-of-titanic.html. Accesat la 8 februarie 2014. 
 41. ^ Titanic (1997) - Release Info - IMDb”. Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0120338/releaseinfo. Accesat la 11 februarie 2014. 
 42. ^ Big in Japan: 'Titanics premiere”. Entertainment Weekly. 14 noiembrie 1997. http://www.ew.com/ew/article/0,,290257,00.html. Accesat la 11 februarie 2014. 
 43. ^ Strom, Stephanie (4 noiembrie 1997). „Arts Abroad; Harrison Ford's Not in 'Titanic'? Well, No Matter!”. The New York Times. http://www.nytimes.com/1997/11/04/movies/arts-abroad-harrison-ford-s-not-in-titanic-well-no-matter.html. Accesat la 11 februarie 2014. 
 44. ^ Cameron does it again as 'Avatar' surpasses 'Titanic'”. Newsday. 3 februarie 2010. http://www.newsday.com/entertainment/movies/cameron-does-it-again-as-avatar-surpasses-titanic-1.1741190. Accesat la 26 octombrie 2010. 
 45. ^ Titanic and the Making of James Cameron: The Inside Story of the Three-Year ... - Paula Parisi - Google Books
 46. ^ Titanic sinks competitors without a trace”. BBC News. 25 februarie 1998. http://news.bbc.co.uk/2/hi/59913.stm. Accesat la 19 februarie 2007. 
 47. ^ Titanic becomes second ever film to take $2 billion”. The Daily Telegraph (London). 16 aprilie 2012. http://www.telegraph.co.uk/history/titanic-anniversary/9206367/Titanic-becomes-second-ever-film-to-take-2-billion.html. Accesat la 16 aprilie 2012. 
 48. ^ All Time Box Office Adjusted for Ticket Price Inflation”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm?adjust_yr=2010&p=.htm. Accesat la 24 ianuarie 2010. 
 49. ^ Titanic (1997)”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=titanic.htm&adjust_yr=1&p=.htm. Accesat la 31 mai 2016. 
 50. ^ Titanic (1997) – Daily Box Office Results”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=daily&id=titanic.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 51. ^ Titanic (1997) – Weekend Box Office Results”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=weekend&id=titanic.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 52. ^ BEST RANKING MOVIES by Weekend Rank, 1982–Present”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/alltime/weekends/bestranked.htm?page=WKNDSCAT1&p=.htm. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 53. ^ Titanic (1997) – Release Summary”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?page=releases&id=titanic.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 54. ^ Titanic (1997) – Overseas Total”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?page=intl&country=00&id=titanic.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 55. ^ The Billion Dollar film club”. The Daily Telegraph (London). 1 august 2012. http://www.telegraph.co.uk/culture/harry-potter/8674770/The-Billion-Dollar-film-club.html. Accesat la 16 aprilie 2012. 
 56. ^ Titanic sweeps Golden Globes”. BBC News. 19 ianuarie 1998. http://news.bbc.co.uk/2/hi/48591.stm. Accesat la 19 februarie 2007. 
 57. ^ Nominations for the 55th Golden Globe Awards”. BBC. 17 ianuarie 1998. http://news.bbc.co.uk/2/hi/47182.stm. Accesat la 19 februarie 2007. 
 58. ^ a b c d Titanic Awards and Nominations”. Internet Movie Database. http://imdb.com/title/tt0120338/awards. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 59. ^ Can Anything Stop the Raising of Titanic on March 23?”. The New York Observer. 22 februarie 1998. Există o versiune arhivată la 25 iulie 2008. https://web.archive.org/web/20080725153001/http://www.observer.com/node/40199. Accesat la 1 decembrie 2010. 
 60. ^ The 70th Academy Awards (1998) Nominees and Winners”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. http://www.oscars.org/awards/academyawards/legacy/ceremony/70th-winners.html. Accesat la 19 noiembrie 2011. 
 61. ^ Davis, Jason (24 martie 1998). „Love story that won the heart of the Academy: The love story that stole the world's hearts”. BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/special_report/1998/03/98/oscars/69009.stm. Accesat la 11 septembrie 2007. 
 62. ^ AFI's 100 Years...100 Thrills”. American Film Institute. Există o versiune arhivată la 19 noiembrie 2012. https://web.archive.org/web/20121119133158/http://www.afi.com/Docs/tvevents/pdf/thrills100.pdf. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 63. ^ AFI's 100 Years...100 Passions”. American Film Institute. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716072352/http://connect.afi.com/site/DocServer/passions100.pdf?docID=248. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 64. ^ AFI's 100 Years...100 Songs”. American Film Institute. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. //web.archive.org/web/20110716072059/http://connect.afi.com/site/DocServer/songs100.pdf?docID=244. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 65. ^ AFI's 100 Years...100 Movie Quotes”. American Film Institute. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716070844/http://connect.afi.com/site/DocServer/quotes100.pdf?docID=242. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 66. ^ AFI's official PDF of the 1998 and 2007 rankings (registration required)”. American Film Institute. Există o versiune arhivată la 21 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110721205639/http://connect.afi.com/site/DocServer/100Movies.pdf?docID=301. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 67. ^ AFI's Top Ten Epic”. American Film Institute. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://web.archive.org/web/20110716071851/http://connect.afi.com/site/DocServer/TOP10.pdf?docID=441. Accesat la 19 ianuarie 2010. 
 68. ^ "Titanic (1997) - IMDb", IMDb.com, 2012, webpage: IM120338.
 69. ^ Coming in 60 weeks: 'Titanic' in 3D version”. The Times of India. 30 octombrie 2011. http://timesofindia.indiatimes.com/world/us/Coming-in-60-weeks-Titanic-in-3D-version/articleshow/10537468.cms?referral=PM. Accesat la 27 martie 2012. 
 70. ^ Inside the 3-D Conversion of 'Titanic'”. The New York Times. 30 martie 2012. http://www.nytimes.com/interactive/2012/03/29/movies/titanic-3d-conversion.html. 
 71. ^ Slam Content | CrunchBase Profile
 72. ^ Douglas, Edward (12 octombrie 2011). „A Preview of James Cameron's Titanic 3D Rerelease”. ComingSoon.net (CraveOnline). http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=83123. Accesat la 18 noiembrie 2011. 
 73. ^ Liebman, Martin (4 septembrie 2012). „Titanic 3D Blu-ray Review: A classic film earns a stunning 3D conversion”. Blu-ray.com. http://www.blu-ray.com/movies/Titanic-3D-Blu-ray/7548/#Review. Accesat la 22 aprilie 2014. 
 74. ^ O'Neill, Ian (2 aprilie 2012). „'Titanic' Accuracy Tightened by Neil deGrassee Tyson”. Discovery News. http://news.discovery.com/space/astronomy/neil-degrasse-tyson-tightens-titanic-accuracy-120402.htm. Accesat la 12 aprilie 2012. 
 75. ^ Titanic: Kate Winslet and James Cameron at 3D premiere”. BBC News. 28 martie 2012. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17526845. Accesat la 11 februarie 2014. 
 76. ^ Kate Winslet, James Cameron at Titanic 3D premiere”. Yahoo! News. 27 martie 2012. http://news.yahoo.com/kate-winslet-james-cameron-titanic-3d-premiere-183110163.html. Accesat la 11 februarie 2014. 
 77. ^ Titanic Official Movie Site”. Paramount Pictures. http://www.titanicmovie.com/. Accesat la 7 februarie 2012. 
 78. ^ Semigran, Ali (8 februarie 2012). „'Titanic' in 3-D to set sail two days earlier. http://insidemovies.ew.com/2012/02/08/titanic-3d-release-date. Accesat la 6 aprilie 2012. 
 79. ^ Paramount Pictures (19 mai 2011). „Paramount Pictures, Twentieth Century Fox and Lightstorm Entertainment to Set Sail Again with James Cameron's Oscar-Winning "Titanic" with a Worldwide 3D Re-release on April 6, 2012”. Press release. Există o versiune arhivată la 21 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110721133852/http://www.paramount.com/news/press-releases/paramount-pictures-twentieth-century-fox-and-lightstorm-entertainment-to-set-sail-again-with-james-c. Accesat la 19 mai 2011. 
 80. ^ Young, John (5 aprilie 2012). „'Titanic 3D' leaves port with $4.4 million on Wednesday, so was the 3-D conversion worth it?”. Entertainment Weekly. http://insidemovies.ew.com/2012/04/05/titanic-3d-box-office-opening. Accesat la 8 aprilie 2012. 
 81. ^ Subers, Ray (8 aprilie 2012). „Weekend Report: 'Hunger Games' Three-peats, Passes $300 Million Over Easter”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3412&p=.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 82. ^ Subers, Ray (10 aprilie 2012). „Around-the-World Roundup: 'Titanic 3D' Can't Stop 'Wrath'”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3414&p=.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 83. ^ a b Around-the-World Roundup: 'Titanic 3D' Opens to Record-Setting $67 Million in China”. Box Office Mojo. 16 aprilie 2012. http://boxofficemojo.com/news/?id=3421&p=.htm. Accesat la 15 aprilie 2012. 
 84. ^ Subers, Ray (10 aprilie 2012). „'Titanic 3D' Has Huge Opening Day in China”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3416&p=.htm. Accesat la 17 aprilie 2012. 
 85. ^ Titanic 3D (2012) – International Box Office results”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=titanic3d.htm. Accesat la 23 mai 2012. 
 86. ^ Gilchrist, Todd (4 aprilie 2012). „'Titanic' Fans Get to Go Down with the Ship in '4DX' - The Hollywood Reporter”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/titanic-3d-4dx-hunger-games-james-cameron-308391. Accesat la 28 octombrie 2013. 
 87. ^ Keegan, Rebecca (4 aprilie 2012). „'Titanic 4DX': Foreign audiences to smell, feel ship's sinking.”. Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/movies/2012/04/titanic-4dx-foreign-audiences-to-experience-sinking-in-five-senses.html. Accesat la 28 octombrie 2013. 
 88. ^ TITANIC to be Re-released in 4DX™”. Press release. 3 aprilie 2012. http://www.prnewswire.com/news-releases/titanic-to-be-re-released-in-4dx-145899195.html. Accesat la 28 octombrie 2013. 
 89. ^ Titanic Live - The Event - Titanic Live
 90. ^ Titanic Live sets sail for the Royal Albert Hall - Entertainment Focus
 91. ^ Review: Titanic Live brings the famous film to life at The Royal Albert Hall | Theatre | Entertainment | Express.co.uk

Lectură ulterioară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Titanic
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Titanic (film din 1997).