Tisha B'Av

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Distrugerea Templului din Ierusalim de către romani, într-un tablou al pictorului italian Francesc Hayez, 1867
Evrei ortodocşi, așezați pe paviment, rostind Kinot în fața Zidului de apus din Ierusalim

Tisha B'Av sau Ziua a 9-a lunii Av (în ebraică:תשעה באב sau, pe scurt, ט' באב) este o zi de post în religia iudaică, stabilită de învățații talmudiști în amintirea distrugerii Templului din Ierusalim - a celui dintâi Templu - în anul 586 î.e.n de către babilonienii conduși de regele Nabucodonosor, și a celui de-al doilea Templu ,în anul 70 e.n., de către romanii sub ordinele lui Titus. Stabilirea postului își are sursa în cuvintele profeților lui Israel.

În ziua a 9-a a lunii Av se ține postul cel mai greu dintre cele patru posturi în amintirea distrugerii Templului. Ea reprezintă culminarea perioadei de doliu de trei săptămâni cunoscute sub numele Bein Hametzarim. În caz că 9 Av cade sâmbata, postul se amână pe a doua zi, 10 Av.

După unele tradiții evreiești, Mântuitorul,Mesia, se va naște la 9 Av. De asemenea se crede că după venirea lui Mesia și clădirea celui de-al III-lea Templu, ziua de 9 a lunii Av va înceta să mai fie o zi de post, și va deveni o sărbătoare de bucurie.

Postul de Tisha Be'Av este de o zi întreagă, ca și cel de Iom Kipur, impunându-se abținerea de la orice mâncare și băutură, inclusiv apă, și numeroase alte restricții. Deosebirea este ca de Tisha Be'Av munca nu este interzisă. În schimb, este singura zi din an în care nu se studiază Tora (adică Talmudul sau Tora orală). In sinagogă credincioșףii se așează pe jos, la rugăciunea de dimineață, se citește în public cartea Plângerilor lui Ieremia din Biblie (Vechiul Testament), și apoi se rostesc elegii, numite Kinot, care exprimă nostalgia de Sion.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Jean Christophe Attias, Esther Benbassa - Dicționar de civilizație iudaică - Larousse - trad. de Șerban Velescu ,Editura Univers Enciclopedic,București, 1998