Tina Majorino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tina Majorino
Date personale
Nume la naștereTina Marie Majorino Modificați la Wikidata
Născută (39 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Westlake⁠(d), California, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film
actriță de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză (limbă maternă) Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materYoung Actors Space[*]
Prezență online

Albertina Marie Majorino[2] (/mɵˈrn/;[3] n. , Westlake⁠(d), California, SUA) este o actriță americană de film și televiziune. Și-a început cariera în copilărie, primele sale roluri fiind în Andre, Când un bărbat iubește o femeie⁠(d), Corrina, Corrina⁠(d) și Lumea apelor.

După cariera de succes din copilărie, Majorino a revenit pe marele ecran la vârsta de 18 ani, interpretând rolul lui Deb în filmul independent Napoleon Dynamite. Din 2004 până în 2007, a apărut în rolul lui Cindy „Mac” Mackenzie⁠(d) în serialul Veronica Mars⁠(d) și în filmul cu același nume⁠(d) din 2014; i s-a oferit rolul în sezonul patru⁠(d) al serialului, însă a refuzat. Aceasta a mai apărut în serialele Dragoste mare⁠(d), True Blood⁠(d) și Anatomia lui Grey. A interpretat rolul lui Maggie Harris în serialul de televiziune Legends⁠(d). Mai târziu, a apărut în serialul Scorpion⁠(d).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Majorino s-a născut în Westlake⁠(d), California, fiica lui Sarah și a lui Bob Majorino.[4] Are origini italiene pe partea paternă.[5] Majorino are un frate mai mare, Kevin, alături de care a fondat o trupă rock numită The AM Project.[6]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Majorino și-a început cariera de actorie într-un sitcom din 1992[7] numit Camp Wilder⁠(d). Primul ei rol într-un film a fost în Când un bărbat iubește o femeie (1994). Ulterior, a obținut roluri principale în filmele de familie Corrina, Corrina și Andre, ambele fiind lansate în august 1994.[8] A interpretat-o pe Enola în filmul de acțiune Lumea apelor (1995).[9]

A jucat rolul principal în filmul de televiziune Alice în țara minunilor⁠(d) (1999). După Alice, a părăsit pentru scurt timp industria cinematografică, declarând că nu voia să-și petreacă întreaga copilărie pe platourile de filmare: „Am vrut să experimentez lucruri pe care un copil poate să le facă și mă cunosc pe mine însămi astfel încât, în momentul în care voi reveni la filmări, să fiu suficient de puternică în a păstra o atitudine pozitivă, să gândesc limpede și să iau decizii corecte pentru mine și familia mea”.[10] Următorul ei proiect a apărut în 2004, celebrul film independent Napoleon Dynamite.[11] Începând din 2004, a apărut în rolul personajului Cindy „Mac” Mackenzie în serialul UPN Veronica Mars; a apărut pentru prima dată în episodul opt al serialului - Like a Virgin⁠(d) - și a continuat să-și interpreteze rolul până la finalul serialului. Creatorul serialului, Rob Thomas⁠(d), a creat personajul pentru Majorino. Cei doi s-au întâlnit în cadrul unui interviu realizat de aceasta.[12] Aceasta a apărut atât în sezonul al treilea al serialului, cât și în ultimul sezon.[13] În aceeași perioadă, a obținut în rol în serialul Dragoste mare, împreună cu Jeanne Tripplehorn⁠(d), fostă colegă pe platourile filmului Lumea Apelor, respectiv cu Amanda Seyfried și Kyle Gallner⁠(d), colegi din Veronica Mars.[11] În 2005, a apărut în videoclipul „Bind⁠(d)” al formației rock Lifehouse⁠(d).[14]

A obținut un rol în The Deep End⁠(d), o emisiune de televiziune a companiei ABC din 2009. A interpretat rolul lui Addy Fisher, o angajată blândă și lipsită de încredere în sine la o cunoscută firmă de avocatură.[15][16][17] Emisiunea a fost anulată după doar șase episoade.[18]

A revenit în seriale în 2011, având rolul agentului special Genny Shaw în Cititorii de oase⁠(d). De asemenea, a apărut în videoclipul melodiei „Fuckin' Perfect⁠(d)” de Pink.

În 2012, aceasta și-a reluat rolul lui Deb în serialul animat Napoleon Dynamite⁠(d). A interpretat rolul vampirului Molly în sezonul 5 al serialului HBO True Blood, un rol necreditat ca femeie gravidă în serialul Jimmy și Hope⁠(d) și rolul lui Heather Brooks, doctor stagiar în sezonul 9 al serialului Anatomia lui Grey. În 2014, a apărut în filmul Veronica Mars, un proiect finanțat de fani prin intermediul Kickstarter⁠(d).[19] Majorino a fost abordată pentru a-și relua rolul lui Marc în sezonul 4 al serialului Veronica Mars în 2019, însă a refuzat când a aflat că personajul are doar apariții cameo.[20]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol Note
1994 When a Man Loves a Woman Jess Green
1994 Corrina, Corrina Molly Singer
1994 Andre Toni Whitney
1995 Waterworld Enola
1997 Santa Fe Crystal Thomas
2004 Napoleon Dynamite Deb
2006 Think Tank Sal
2006 A Sharp The Daughter Scurtmetraj
2007 What We Do Is Secret Michelle
2012 Should've Been Romeo Alice
2014 Veronica Mars Cindy "Mac" Mackenzie
2022 I, Challenger Vanessa

Seriale[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol Note
1992 ABC TGIF Sophie serial de televiziune
1992–1993 Camp Wilder Sophie Wilder 19 episoade
1996 New York Crossing film de televiziune
1997 True Women Young Euphemia Ashby
1997 Before Women Had Wings Avocet Abigail 'Bird' Jackson
1997 Merry Christmas, George Bailey Janie Bailey
1999 Alice in Wonderland Alice
2004 Without a Trace Serena Barnes / Andrews Episodul: "Lost and Found"
2004 Testing Bob Allison Barrett film de televiziune
2004–2007 Veronica Mars Cindy "Mac" Mackenzie 33 de episoade
2006–2011 Big Love Heather Tuttle 26 de episoade
2010 The Deep End Addy Fisher 6 episoade
2010 In Security film de televiziune
2011 P!nk: Fuckin' Perfect Adult Angel videoclip muzical
2011 Castle Reese Harmon Episodul: "One Life to Lose"
2011–2012 Bones Special Agent Genevieve Shaw 3 episoade
2012 Napoleon Dynamite Deb (voice) 6 episoad
2012 True Blood Molly 6 episoade
2012–2013 Grey's Anatomy Dr. Heather Brooks 22 de episoade
2014 You, Me & Her Erin scurtmetraj
2014 If the Days of the Week Were People Saturday videoclip
2014 Legends Maggie Harris 10 episoade
2017–2018 Scorpion Florence 12 episoade
2020 Into the Dark Jenny Episodul: "Delivered"
2020 Etheria Erin Episodul: "You Me & Her"

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Tina Majorino, SNAC, accesat în  
  2. ^ „Tina Majorino Biography”. TV Guide. Accesat în . 
  3. ^ „Television News, Reviews and TV Show Recaps – HuffPost TV”. The Huffington Post. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Tina Majorino Biography”. TV Guide. Accesat în . 
  5. ^ Steele, Tyler. „Albertina Majorino Interview! (Aґrchived version)”. Turtle Soup. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Dransfeldt, Jeffrey (). „Tina Majorino reflects on time away from show-biz”. Oregon Daily Emerald. Accesat în .  [nefuncțională]
  7. ^ 1992 Fall Preview, TV Guide – it was a sitcom
  8. ^ DuBois, Stephanie. „TV RISING STAR: 'VERONICA MARS' TINA MAJORINO SHUNS HOLLYWOOD RAT RACE”. Netscape. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Maslin, Janet (). „WATERWORLD; Aquatic Armageddon With Plenty of Toys”. The New York Times. Accesat în . 
  10. ^ Conradt, Stacy (). „Where Are They Now? 19 Child Stars of the '90s”. Accesat în . 
  11. ^ a b Kuhn, Sarah. „Majorino Feeling the Love – "Big Love" actress brings genuineness to outsider roles”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ DuBois, Stephanie. „TV RISING STAR: 'VERONICA MARS' TINA MAJORINO SHUNS HOLLYWOOD RAT RACE”. Netscape. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Mitovich, Matt Webb (). „Tina Majorino (Mac) Teases Veronica Mars' Next Big Mystery”. TV Guide. Accesat în . 
  14. ^ Butler, Andrea (). „Whatever Happened To The Little Girl From Waterworld?”. Looper. Accesat în . 
  15. ^ O'Connell, Joe (). „ABC series 'The Deep End' expected to begin filming in North Texas”. Dallas Morning News. Accesat în . 
  16. ^ Patterson, Troy (). „Nice Teeth”. Slate. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Hinckley, David (). „ABC's 'The Deep End' firmly unoriginal”. New York Daily News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Owen, Rob (). „For fall, ABC adding 6 shows, making most changes on Tuesdays, Fridays”. Pittsburgh Post-Gazette. 
  19. ^ Nordyke, Kimberly (). „Veronica Mars' Movie: Tina Majorino to Return as 'Mac”. The Hollywood Reporter. 
  20. ^ Burks, Robin (). „Tina Majorino Explains Why She Didn't Return for Veronica Mars Season 4”. ScreenRant. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]