Timofei Moșneaga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Timofei Moșneaga
Mosneagaâ.jpg
Date personale
Născut 6 martie 1932(1932-03-06)
Corjova, raionul Dubăsari, RSS Moldovenească, URSS
Decedat (82 de ani)
Chișinău, Republica Moldova
Naționalitate moldovean
Cetățenie Republica Moldova
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
medic Modificați la Wikidata
Ministru al Sănătății al Republicii Moldova
În funcție
5 aprilie 1994 – 24 ianuarie 1997
Președinte Mircea Snegur
Prim-ministru Andrei Sangheli
Precedat de Gheorghe Ghidirim
Succedat de Mihai Magdei
Deputat al poporului în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice
În funcție
26 martie 1989 – 26 decembrie 1991

Premii MD Orden of Republicl Rib.png Order of Lenin ribbon bar.png Orderredbannerlabor rib.png Order badge of honor rib.png

Order N Testemitanu11111111.png Outstanding achievements labor.png

Medicul Poporului URSS.png State Prize RSSM.png MedicEmeritRSSM.png

Insigna „Eminent al ocrotirii Sănătății" Badge Supreme Soviet of the Soviet Union.jpg
Partid politic Partidul Democrat Agrar din Moldova
Alte afilieri Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (1953–1991)
Alma mater Institutul de Stat de Medicină din Chișinău
Profesie medic

Timofei Moșneaga (n. 6 martie 1932, Corjova, raionul Dubăsari – d. 1 iunie 2014, Chișinău) a fost un medic și om de stat din Republica Moldova. A deținut funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican din 1960 pînă în 2003 (43 ani). De asemenea, a fost ministru al Sănătății al Republicii Moldova (1994–1997).[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Timofei Moșneaga s-a născut în satul Corjova, raionul Dubăsari. Studiile primare le-a urmat la școala din satul natal, iar cele secundare, la școala medie din Dubăsari. Între anii 1947–1950 a studiat la Școala de felceri și moase din orașul Bender, iar după absolvire, la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC).

După obținerea diplomei de medic, în anul 1959, este admis la doctorat. În scurt timp după finalizarea studiilor, susține teza de doctor în științe medicale, ulterior, obține și titlul științifico-didactic de conferențiar.

Timofei Moșneaga cu Președintele Petru Lucinschi la SCR (2000).

În anul 1960 acceptă funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican (SCR), fiind îndrumat de rectorul ISMC, Nicolae Testemițanu. Timofei Moșneaga a activat în această funcție mai bine de patru decenii, contribuind la dezvoltarea acestei instituții. Noul director a devenit preocupat de construcția unui nou edificiu al spitalului. Într-un final, după nenumărate eforturi, în 1977, spitalul a fost dat în exploatare.

În scurt timp, în cadrul SCR, s-au deschis secții specializate pentru pacienții cu maladii somatice și chirurgicale, dotate cu tehnologii de tratament de ultimă oră, inclusiv metoda modernă de litotriție a pietrelor renale. În blocul chirurgical au fost deschise secțiile de chirurgie gastrică, proctologie, chirurgie vasculară, cardiochirurgie pediatrică, chirurgie endoscopică. Departamentul de diagnostic medical a fost înzestrat cu utilaj performant, astfel, s-au organizat cabinete de tomografie prin rezonanță magnetică nucleară, Laboratorul de imunologie clinică și cel bacteriologic, Secția de angiografie a vaselor periferice și cardioangiografie.

Timofei Moșneaga a contribuit la crearea condițiilor adecvate în cadrul SCR pentru desfășurarea activității didactice, științifice și clinice a 15 catedre a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău.

În 1980, regizorul și scenaristul Anatol Codru a turnat un film documentar despre Timofei Moșneaga.

Pentru proiectarea și realizarea noului edificiu al Spitalului Clinic Republican, medicului-șef Timofei Moșneaga, i-a fost decernat titlul de Laureat al Premiului de Stat (1982). În curând este ales deputat al poporului în Sovietul Suprem al URSS (1989–1991).

Între anii 1994–1997, Timofei Moșneaga a fost ministru al Sănătății al Republicii Moldova. În anul 2003, Moșneaga a fost distins cu titlul „Medic-șef de onoare al Spitalului Clinic Republican”.

A publicat circa 150 de lucrări științifice, inclusiv 3 monografii.

Pentru merite în activitatea profesională, Timofei Moșneaga a fost distins cu titlurile onorifice de Medic Emerit al RSSM, Medic al Poporului al URSS și a fost apreciat cu înalte distincții de stat, printre care și Ordinul Republicii.

Timofei Moșneaga s-a stins din viață la 1 iunie 2014.[2]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Stici, Ion (2002). Medicul poporului Timofei Moșneaga[6]
  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" (2015). Aleea savanților și medicilor iluștri. p. 97-98

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]