Timofei Moșneaga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Timofei Moșneaga
Timofei Moșneaga.jpg
Date personale
Născut 6 martie 1932(1932-03-06)
Corjova, raionul Dubăsari, RASS Moldovenească, URSS
Decedat (82 de ani)
Chișinău, Republica Moldova
Înmormântat Cimitirul Central din Chișinău Modificați la Wikidata
Naționalitate moldovean
Cetățenie  Uniunea Sovietică
 Republica Moldova
Ocupație medic
om politic Modificați la Wikidata
Ministru al Sănătății al Republicii Moldova
În funcție
5 aprilie 1994 – 24 ianuarie 1997
Președinte Mircea Snegur
Prim-ministru Andrei Sangheli
Precedat de Gheorghe Ghidirim
Succedat de Mihai Magdei
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
27 februarie 1994 – 5 aprilie 1994
Deputat al poporului în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice
În funcție
26 martie 1989 – 26 decembrie 1991
Deputat al poporului în Sovietul orășenesc Chișinău

Premii MD Orden of Republicl Rib.png Medalia Nicolae Testemițanu.png

Order of Lenin ribbon bar.png Orderredbannerlabor rib.png Order badge of honor rib.png Outstanding achievements labor.png

Peoples Doctor of the USSR.png MSSR State Prize.png Doctor Emeritus of the MSSR.png

Badge For Excellence in Healthcare.png Member of the Supreme Soviet.png
Partid politic Partidul Democrat Agrar din Moldova (1993–1997)
Alte afilieri Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (1953–1991)
Alma mater Institutul de Stat de Medicină din Chișinău
Profesie medic terapeut

Timofei Moșneaga (n. , Corjova, RASS Moldovenească, URSS – d. , Chișinău, Republica Moldova) a fost un medic și om politic din Republica Moldova. A deținut funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican, care îi poartă numele, timp de 43 de ani (1960–2003). De asemenea, a fost ministru al Sănătății al Republicii Moldova (1994–1997).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Timofei Moșneaga s-a născut în satul Corjova, raionul Dubăsari. Studiile primare le urmează la școala din satul natal, iar cele secundare, la Școala medie din Dubăsari. Între anii 1947–1950 studiază la Colegiul de felceri și moașe din orașul Bender, iar după absolvire, la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). Între anii 1956–1959 activează în calitate de lector al Colegiului de felceri și moașe, concomitent, ca terapeut-internist. Este numit în funcția de șef al Secției orășenești și raionale a ocrotirii sănătății din Bender.

Timofei Moșneaga împreună cu Președintele Petru Lucinschi la SCR (2000)

În anul 1959, este admis la doctorat. În scurt timp după finalizarea studiilor, susține teza de doctor în științe medicale, ulterior, obține și titlul științifico-didactic de conferențiar.

În anul 1960 acceptă funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican (SCR) din Chișinău. A activat în această funcție mai bine de patru decenii, contribuind la dezvoltarea acestei instituții. Spitalul vechi, amplasat în blocuri adaptate de după război, nu mai satisfăcea necesitățile de asistență specializată. Astfel, noul director devine preocupat de construcția unui nou edificiu al spitalului. În anul 1977, după nenumărate eforturi, spitalul este dat în exploatare.

În scurt timp, în cadrul SCR, se deschid secții specializate pentru pacienții cu maladii somatice și chirurgicale, dotate cu tehnologii de tratament de ultimă oră, inclusiv metoda modernă de litotriție a pietrelor renale. În blocul chirurgical se deschid secțiile de chirurgie gastrică, proctologie, chirurgie vasculară, cardiochirurgie pediatrică, chirurgie endoscopică. Sunt organizate secțiile de chirurgie toracală, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie. Se implementează tehnologii moderne de diagnostic al maladiilor gastrointestinale, al ficatului ș.a. și se creează Laboratorul de hemodializă. Departamentul de diagnostic medical este înzestrat cu utilaj performant, astfel, se organizează cabinete de tomografie prin rezonanță magnetică nucleară, Laboratorul de imunologie clinică și cel bacteriologic, Secția de angiografie a vaselor periferice și cardioangiografie.

Timofei Moșneaga a contribuit la crearea condițiilor adecvate în cadrul SCR pentru desfășurarea activității didactice, științifice și clinice a 15 catedre a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău.

În anul 1980, regizorul și scenaristul Anatol Codru toarnă un film biografic despre Timofei Moșneaga întitulat „Visul vieții mele”.

Pentru proiectarea și realizarea noului edificiu al Spitalului Clinic Republican în calitate de medic-tehnolog, i se decernează titlul de Laureat al Premiului de Stat al RSSM în domeniul literaturii, artei și arhitecturii (1982).

În anul 1989 este ales deputat al poporului în Sovietul Suprem al URSS. Membru al Comitetului pentru afaceri externe. După proclamarea independenței Republicii Moldova, conform hotărîrii Parlamentului RM este numit conducător al grupului de împuterniciți speciali cu statut de observatori în Consiliul Republicilor al Sovietului Suprem al URSS. În anul 1994 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat Agrar. Între anii 1994–1997 este ministru al Sănătății al Republicii Moldova.

În anul 2002, cu prilejul aniversării de 185 de ani de la fondarea Spitalului Clinic Republican și în același timp, jubileului de 70 de ani al medicului-șef Moșneaga, publicistul Ion Stici editeaza cartea biografică „Medicul poporului Timofei Moșneaga”.

A publicat circa 150 de lucrări științifice, inclusiv 3 monografii. A pregătit 16 doctori în medicină.

Pentru merite în activitatea profesională, este distins cu titlurile onorifice de Medic Emerit al RSSM, Medic al Poporului din URSS și este apreciat cu înalte distincții de stat, printre care și Ordinul Republicii. În anul 2003 este distins cu titlul de Medic-șef de onoare al Spitalului Clinic Republican.

S-a stins din viață la 1 iunie 2014.[1]

Din 19 iulie 2017, conform hotărîrii Guvernului Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican poartă numele fostului medic-șef al instituției, Timofei Moșneaga.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]