Tigrul alb (film din 2012)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Tigrul alb
Belîi tigr
Gendramă de război
RegizorKaren Șahnazarov[1]  Modificați la Wikidata
AutorAlexander Borodyansky[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristAlexander Borodyansky[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorKaren Șahnazarov  Modificați la Wikidata
StudioMosfilm  Modificați la Wikidata
MuzicaRichard Wagner  Modificați la Wikidata
DistribuțieDirk Martens[*][2]
Klaus Grünberg[*][2]  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata104 min.  Modificați la Wikidata
ȚaraRusia  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba rusă
limba germană  Modificați la Wikidata
Buget11.000.000 dolar american  Modificați la Wikidata
Încasări7.200.000 dolar american  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.whitetiger.mosfilm.ru  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
MovieMeter
ČSFD
KinoPoisk
cine.gr
PORT.hu

Tigrul alb (în rusă Белый тигр, transliterat: Belîi tigr) este un film rus de război, mister și acțiune din 2012, regizat de Karen Șahnazarov. Filmul a fost selectat pentru a participa la cea de-a 85-a ediție a Premiilor Oscar la categoria cel mai bun film străin, dar nu a ajuns în selecția finală. Filmul este bazat pe romanul Tankist, ili "Belîi tigr" (Tanchistul, sau "Tigrul alb") al romancierului rus Ilia Boiașov. Este prima operă de război a lui Șahnazarov și cel mai ambițios film al său.[3]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Are loc al Doilea Război Mondial. După o luptă, un tanchist este găsit într-un tanc sovietic distrus. În mod miraculos el se recuperează de arsuri de 90% din suprafața corpului, dar suferă de amnezie și nu-și poate aminti identitatea. El primește un nou pașaport pe numele Naideonov (de la cuvântul rusesc pentru "găsit"), și s-a întors la datorie. Naideonov crede că are capacitatea de a comunica cu tancuri ca și cum ar fi oameni. De asemenea, în scurt timp el este recunoscut drept cel mai bun conducător de tanc din unitatea sa de armată.

Între timp, apar zvonuri despre un tanc invincibil nazist, care apare, aparent din senin, distrugând zeci de tancuri sovietice, și dispare la fel de repede. Acest misterios tanc inamic este poreclit "Tigrul alb" de către forțele sovietice.

Naideonov consideră că acest tanc este acela care aproape l-a omorât, și el este gata de răzbunare. Având în vedere abilitățile sale, Naideonov este recomandat și selectat în echipa formată pentru a distruge Tigrul alb. Naideonov este convins că tancul inamic este fără pilot, fiind, în esență, o fantomă de război.

Într-o acțiune militară ulterioară, într-un sat abandonat, Naideonov se angajează în luptă cu Tigrul Alb. Acesta din urmă este deteriorat, dar nu distrus, și reușește să scape.

După capitularea Germaniei Naziste, ofițerul îl îîntâlnește pe Naideonov și încearcă să-l convingă că războiul este terminat, dar acesta din urmă nu este de acord, spunând că războiul nu se va sfârși cu adevărat până când Tigrul alb nu este distrus.

În scena finală a filmului, Hitler este prezentat așezat într-o cameră mare, cu un șemineu, vorbind cu un străin și apărând acțiunile sale din timpul războiului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt2318405/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt2318405/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „«Белый тигр»: баллада об одержимом солдате — Новости Культуры. Новости@Mail.ru”. // Новости@Mail.ru. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]