Sari la conținut

Thoros al Edessei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Thoros al Edessei
Date personale
Născutsecolul al XI-lea Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Edessa, Şanlıurfa, Comitatul de Edessa Modificați la Wikidata
Ocupațieoficial[*]
militar
politician Modificați la Wikidata
Balduin de Boulogne intră în Edessa în februarie 1098. El este arătat ca fiind bine primit de clerul armean, care a salutat sfârșitul tutelei Constantinopolului.[1]

Thoros al Edessei (uneori Theodoros, în armeană Թորոս կուրապաղատ, n. secolul al XI-lea – d. , Edessa, Şanlıurfa, Comitatul de Edessa) a fost un conducător armean de Edessa în timpul primei Cruciade. Thoros a fost un ofițer (curopalat) în timpul Imperiului Bizantin și locotenent al lui Philaretos Brachamios. Era armean, însă practica credința ortodoxă greacă.

Cronica lui Matei din Edessa indică că „Thoros fiul lui Hethum” a fost instalat ca guvernator al Edessei de către Tutuș I, care la învins și ucis pe emirul Bouzan în 1094.[2] Thoros a încercat imediat să preia controlul personal asupra orașului; când Yaghi-Shiyan, emirulul de Antiohia și Ridwan, și emirul de Alep, s-au refugiat în Edessa după ce au fost învinși de Malik Șah I, Thoros a încercat să-i ia captivi și să-i răscumpere. Ceilalți nobili din Edessa nu au fost însă de acord cu asta și aceștia au fost eliberați. Thoros a fortificat ulterior Edessa și înfrâns garnizoana turco-armeană a citadelei orașului. Turcii și ortochizii au asediat orașul timp de două luni, dar nu au reușit să-l captureze chiar după ce au pătruns prin zidurile orașului. Turcii s-au retras, iar Thoros a fost recunoscut ca conducător al orașului.

Fiind creștin ortodox grec, el nu era iubit de subiecții săi armeni din Edessa. El a rezistat atacurilor selgiucizilor, cu toate acestea, în 1098 a trebuit să ceară ajutor de la cruciații care erau ocupați în asediul Antiohiei.

Balduin de Boulogne venise la Edessa mai degrabă, decât să participe la asediu, încercând probabil să-și preia un teritoriu pentru el însuși și a capturat cetatea Turbessel. Thoros la invitat la Edessa pe Balduin și a făcut o alianță cu el în februarie 1098. Balduin l-a convins treptat pe Thoros să-l adopte ca fiu și moștenitor, dar după ce a făcut acest lucru, Balduin i-a atacat pe ofițerii lui Thoros și a asediat citadela orașului. Thoros a fost de acord să cedeze orașul și a planificat să fugă cu familia sa la Melitene, însă la scurt timp după aceea, pe 9 martie, a fost asasinat de locuitorii armeni ai orașului, posibil instigați la comanda lui Balduin, iar Balduin a devenit primul conte de Edessa.[3]

  1. ^ Lebédel, Claude. Les Croisades: Origines et consequences. Éditions Ouest-France, 2006, p. 50.
  2. ^ Armenia and the Crusades, Tenth to Twelfth Centuries: The Chronicle of Matthew of Edessa. Translated by Ara E. Dostourian. Lanham: University Press of America, 1993, p. 163.
  3. ^ Runciman. A History of the Crusades, vol. 1, pp. 206-07.
  • Steven Runciman, A History of the Crusades, vol. I: The First Crusade and the Foundation of the Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press, 1951.
  • Armenia and the Crusades, Tenth to Twelfth Centuries: The Chronicle of Matthew of Edessa. Translated by Ara Edmond Dostourian. National Association for Armenian Studies and Research, 1993.
  • Fulcher of Chartres, A History of the Expedition to Jerusalem, 1095-1127, trans. Frances Rita Ryan. University of Tennessee Press, 1969.


Predecesor:
Conducătorul Edessei
10941098
Succesor:
Balduin de Boulogne