Thoros al Edessei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Thoros al Edessei
Date personale
Născutsecolul al XI-lea Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Edessa, Şanlıurfa, Comitatul de Edessa Modificați la Wikidata
Ocupațieoficial[*]
militar
politician Modificați la Wikidata
Balduin de Boulogne intră în Edessa în februarie 1098. El este arătat ca fiind bine primit de clerul armean, care a salutat sfârșitul tutelei Constantinopolului.[1]

Thoros al Edessei (uneori Theodoros, în armeană Թորոս կուրապաղատ, n. secolul al XI-lea – d. , Edessa, Şanlıurfa, Comitatul de Edessa) a fost un conducător armean de Edessa în timpul primei Cruciade. Thoros a fost un ofițer (curopalat) în timpul Imperiului Bizantin și locotenent al lui Philaretos Brachamios. Era armean, însă practica credința ortodoxă greacă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cronica lui Matei din Edessa indică că „Thoros fiul lui Hethum” a fost instalat ca guvernator al Edessei de către Tutuș I, care la învins și ucis pe emirul Bouzan în 1094.[2] Thoros a încercat imediat să preia controlul personal asupra orașului; când Yaghi-Shiyan, emirulul de Antiohia și Ridwan, și emirul de Alep, s-au refugiat în Edessa după ce au fost învinși de Malik Șah I, Thoros a încercat să-i ia captivi și să-i răscumpere. Ceilalți nobili din Edessa nu au fost însă de acord cu asta și aceștia au fost eliberați. Thoros a fortificat ulterior Edessa și înfrâns garnizoana turco-armeană a citadelei orașului. Turcii și ortochizii au asediat orașul timp de două luni, dar nu au reușit să-l captureze chiar după ce au pătruns prin zidurile orașului. Turcii s-au retras, iar Thoros a fost recunoscut ca conducător al orașului.

Fiind creștin ortodox grec, el nu era iubit de subiecții săi armeni din Edessa. El a rezistat atacurilor selgiucizilor, cu toate acestea, în 1098 a trebuit să ceară ajutor de la cruciații care erau ocupați în asediul Antiohiei.

Balduin de Boulogne venise la Edessa mai degrabă, decât să participe la asediu, încercând probabil să-și preia un teritoriu pentru el însuși și a capturat cetatea Turbessel. Thoros la invitat la Edessa pe Balduin și a făcut o alianță cu el în februarie 1098. Balduin l-a convins treptat pe Thoros să-l adopte ca fiu și moștenitor, dar după ce a făcut acest lucru, Balduin i-a atacat pe ofițerii lui Thoros și a asediat citadela orașului. Thoros a fost de acord să cedeze orașul și a planificat să fugă cu familia sa la Melitene, însă la scurt timp după aceea, pe 9 martie, a fost asasinat de locuitorii armeni ai orașului, posibil instigați la comanda lui Balduin, iar Balduin a devenit primul conte de Edessa.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lebédel, Claude. Les Croisades: Origines et consequences. Éditions Ouest-France, 2006, p. 50.
  2. ^ Armenia and the Crusades, Tenth to Twelfth Centuries: The Chronicle of Matthew of Edessa. Translated by Ara E. Dostourian. Lanham: University Press of America, 1993, p. 163.
  3. ^ Runciman. A History of the Crusades, vol. 1, pp. 206-07.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Steven Runciman, A History of the Crusades, vol. I: The First Crusade and the Foundation of the Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press, 1951.
  • Armenia and the Crusades, Tenth to Twelfth Centuries: The Chronicle of Matthew of Edessa. Translated by Ara Edmond Dostourian. National Association for Armenian Studies and Research, 1993.
  • Fulcher of Chartres, A History of the Expedition to Jerusalem, 1095-1127, trans. Frances Rita Ryan. University of Tennessee Press, 1969.


Predecesor:
Conducătorul Edessei
10941098
Succesor:
Balduin de Boulogne