Theodor Criveanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Theodor Criveanu(Ratoi )numele de Criveanu dupa cartierul Criva

(n. 29-02-1900 - d. 1988) a fost un avocat și ofițer român, originar din Dorohoi care în perioada celui de-al doilea război mondial și-a riscat viața, familia și avutul în acțiuni umanitare de salvare a evreilor din România. Conform dorintei sale a fost inmormantat in cimitirul din Dorohoi.

Acte de omenie și de bravură[modificare | modificare sursă]

În timpul celui de-al doilea război mondial ofițerul Criveanu a primit ordinul să întocmească listele cu evreii apți pentru „muncă obligatorie”, aceștia nemaifiind trimiși în lagăre. Riscând aducerea în fața Curții Marțiale pentru imanente acuzații de înaltă trădare și de colaborare cu inamicul (evreii) în timp de război a acordat permise de muncă pentru mii de evrei care nu se încadrau în condițiile impuse de guvernul lui Ion Antonescu, salvându-le astfel viața.

După război el s-a căsătorit cu Malvina Hefter, fiica unuia dintre evreii salvați.

Theodor Criveanu a decedat în 1988, în România; inhumat in cimitirul din Dorohoi, conform dorintei sale. [1]

În 2007 Criveanu a primit post-mortem titlul și medalia de Drept între popoare acordat de Statul Israel ne-evreilor care au comis acte de omenie și de bravură în salvarea de vieți evreiești în crâncenii ani ai Holocaustului[2], distincție cu care au fost onorați și recompensați 54 de români (Criveanu a fost al 54-lea).

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]