The Rasmus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Rasmus
Date personale
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
OrigineHelsinki, Finlanda
Gen muzicalFunk rock (perioada de început)
Pop rock (perioada de mijloc)
Rock alternativ [1]/Metal alternativ[2] (în prezent)
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1994 – prezent
Case de discuriPlayground Music
DRT Entertainment
Interpretare cuHay and Stone
Killer
Kwan
PremiiEmma Award for Best Band of the Year[*][[Emma Award for Best Band of the Year |​]]  Modificați la Wikidata
Membri
Lauri Ylönen
Pauli Rantasalmi
Aki Hakala
Eero Heinonen
Foști membri
Janne Heiskanen
Discografie
Listă completăThe Rasmus discography[*][[The Rasmus discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

The Rasmus este o formație rock finlandeză întemeiată la Helsinki în 1994, când membrii ei erau încă liceeni.[3] Aceștia au fost inițial Lauri Ylönen (voce/compoziție), Eero Heinonen (bas), Pauli Rantasalmi (chitară) și Janne Heiskanen (baterie), însă Heiskanen a părăsit formația în 1998, fiind înlocuit ulterior de Aki Hakala.

Înaintea lansării celui de-al patrulea album (Into) în 2001, numele formației era Rasmus, dar a fost schimbat în The Rasmus, pentru a se evita confuzia cu un DJ suedez omonim (Rasmus). Trupa și-a câștigat celebritatea pe plan internațional în 2003, odată cu apariția albumului Dead Letters, respectiv a hitului "In The Shadows", ajuns atunci pe locul întâi în topurile muzicale din mai multe țări.

The Rasmus se numără printre formațiile de mare succes ale Finlandei, cu mai mult de 3.5 milioane de albume vândute în întreaga lume[4], fiindu-i acordate cu opt discuri de aur și cinci discuri de platină.[5] Până în prezent, trupa a lansat șapte albume, doua compilații și douăzeci și șase de single-uri. Printre cele mai faimoase melodii ale The Rasmus sunt de amintit "Liquid", "F-F-F-Falling", "In the Shadows", "First Day of My Life", "Funeral Song" , "No Fear" și "Sail Away". Trupa pregătește un nou album, care va fi lansat in primăvara anului 2011, conform declarațiilor din interviurile recente ale artiștilor.

Istoria formației[modificare | modificare sursă]

Peep (1995-1996)[modificare | modificare sursă]

În 1995, formația a fost descoperită de Teja Kotilainen, ce a devenit ulterior manager și producător, în timpul unui spectacol la Oranssi Club. La cererea acestuia, membrii Rasmus au înregistrat câteva cântece, astfel că în curând a fost lansat primul lor EP-single, 1st, întâi prin intermediul casei de discuri a lui Teja Kotilainen (Teja G. Records), apoi prin Warner Music Finland. Colaborarea dintre Rasmus și Teja Kotilainen a continuat, iar pe 23 septembrie 1996, a fost pus în vânzare albumul de debut, Peep. Trupa a susținut mai mult de 100 de spectacole în Finlanda, Rusia și Estonia și i s-a acordat primul disc de aur. Tot în 1996, Rasmus a câștigat premiul EMMA (varianta finlandeză a premilor Grammy) pentru cea mai bună apariție (en. Best New Act) a anului. De asemenea, au lansat alte două single-uri, 2nd și 3rd, acesta din urmă intrând în topurile finlandeze, pe locul #8.

Playboys (1997)[modificare | modificare sursă]

Cel de-al doilea album al Rasmus, Playboys a apărut în august 1997, care, împreună cu single-ul Blue, a primit un nou disc de aur.[6] Albumul, asemănător celui anterior, includea totuși elemente noi (muzicieni cântând la saxofon și trompetă), apărând ca un amestec de rock, funk și ska. Formația a lansat și un videoclip pentru cântecul Playboys, regizat împreună cu noul său producător, Ilkka Herkman. Spectacolele live ale formației au devenit tot mai numeroase, de amintit fiind apariția la un festival pe stadionul olimpic din Helsinki sau cele alături de trupele americane Rancid și Dog Eat Dog.

Hell of a Tester (1998-1999)[modificare | modificare sursă]

Al treilea album al formației, Hell of a Tester a fost lansat în anul 1998, împreună cu videoclipul pentru single-ul "Liquid", ce a ajuns în Top 40 pe programul Nordic MTV și a fost votat cântecul anului de către fani și criticii finlandezi. Formația a crescut în notorietate apărând în spectacolele trupelor Red Hot Chili Peppers și Garbage, aflate în turneu în Finlanda.

Into (2000-2002)[modificare | modificare sursă]

În 2001, trupa a semnat un contract cu Playground Music Scandinavia și au gasit un nou manager, pe Seppo Vesterinen. Albumul Into (primul album creat în componența actuală, cu Aki Hakala la baterie și sub denumirea actuală a formației, The Rasmus) se bucură de un mare succes în Finlanda, câștigând două discuri de platină. Single-ul "F-F-F-Falling" a rămas pe prima poziție a topului muzical din Finlanda timp de trei luni. Mai apoi, single-ul "Chill" a fost lansat în țările nordice și a ajuns pe poziția a doua în Finlanda. Albumul Into a fost curând pus în vânzare și în alte țări europene, printre care Germania, Italia, Franța și Spania. The Rasmus au promovat albumul plecând în turnee prin Europa, apărând în spectacole ale formațiilor HIM și Roxette, printre altele.

Dead Letters (2003-2004)[modificare | modificare sursă]

Lansat la începutul anului 2003, albumul Dead Letters a urcat repede în topurile muzicale din Finlanda, Germania, Austria și Elveția. Succesul dobândit în Europa a determinat lansarea albumului și în alte părți ale lumii, ajungându-se la 1.5 milioane de discuri vândute.[6] Single-ul "In The Shadows" (a doua melodie de pe album) a ajuns în Top 10 în unsprezece țări. Albumele create anterior și lansate doar în Finlanda sau o parte a Europei, au fost puse în vânzare pe plan internațional. Membrii formației au susținut numeroase turnee în 2004 și la începutul lui 2005, după care au făcut o pauză, cu scopul înregistrării unui nou album.

Hide from the Sun (2005-2007)[modificare | modificare sursă]

Lansarea albumului Hide from the Sun în 2005 a fost urmată de lansarea a trei single-uri de pe acesta: "No Fear", "Sail Away", și "Shot". "Hide from the Sun" a apărut și în SUA în octombrie 2006, prin DRT Entertainment, casa de discuri americană a celor de la The Rasmus. În 2005, aceștia au câștigat premiul pentru cea mai bună apariție nordică (en. Best Nordic Act) oferit de MTV Nordic și NRJ Radio și premiul pentru cea mai bună apariție finlandeză (en. Best Finnish Act) oferit de MTV Europe, în noiembrie, la Lisabona.[6] De asemenea, formația a susținut spectacole în colaborare cu Lostprophets (trupă din Țara Galilor) și Kill Hannah, respectiv cu Negative (trupă finlandeză) și HIM, acesta fiind un turneu in Germania numai.

Black Roses (2008-prezent)[modificare | modificare sursă]

Albumul "Black Roses" a fost lansat internațional pe 29 Septembrie. Albumul a fost făcut in colaborare cu Desmond Child și Harry Sommerdahl (co-producători)[8].Inițial, lansarea a fost planificată pentru martie 2008, însă pe 27 Februarie [9] a fost anunțată o amânare de 6 luni, urmând ca lansarea să aibă loc după jumătatea lunii septembrie. Membrii The Rasmus au colaborat cu vocalista Anette Olzon de la Nightwish pentru realizarea unei melodii ce va fi inclusă în respectivul album.[10] În cele din urmă membrii trupei au decis să nu includă melodia pe album, explicând acesta prin faptul ca albumul "Black Roses" este un album conceptual si melodia ar fi fost nepotrivita in contextul general al albumului. Lauri și Aki au promis însă fanilor ca duetul va aparea in viitorul apropiat ca Soundtrack al unui film finlandez, ulterior fiind inclus in compilația "Best Of (2001-2009). Primul single al albumului "Black Roses" a fost lansat internațional pe 12 Septembrie, "Livin' In A World Without You",conținând melodia ce îi dă titlul, varianta acustică a melodiei și melodia "You Got It Wrong", împreună cu videoclipul melodiei "Livin' In A World Without You" regizat de suedezul Niclas Fronda, făcut pe 3 iulie 2008 in Suedia. Următorul single al trupei este "Justify" și a fost lansat în Finlanda în Decembrie 2008, iar ulterior și în restul Europei.

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

Primul videoclip creat de cei de la The Rasmus este Funky Jam, din 1996. Până în prezent, formația a lansat în total șaisprezece videoclipuri (inclusiv cele trei versiuni ale "In The Shadows"). Dead Letters este albumul cu cele mai multe videoclipuri, șapte la număr.

Membrii trupei[modificare | modificare sursă]

The Rasmus, în concert la Tampere, Finlanda

Componența[modificare | modificare sursă]

(1994-1998)
 • Lauri Ylönen – Voce
 • Eero Heinonen – Bas
 • Pauli Rantasalmi – Chitară
 • Janne Heiskanen – Baterii
(1998-prezent)
 • Lauri Ylönen – Voce
 • Eero Heinonen – Bas
 • Pauli Rantasalmi – Chitară
 • Aki Hakala – Baterii

Lauri Johannes Ylönen[modificare | modificare sursă]

Lauri Johannes Ylönen, născut pe data de 23 aprilie 1979 la Helsinki, este vocalistul și compozitorul de bază al trupei The Rasmus. Încă de mic, a studiat pianul și a învățat să cânte la chitară și baterie, iar sora sa, Hanna, a fost cea care l-a îndemnat să încerce să cânte cu vocea. Este binecunoscut pentru coafura sa excentrică, ce include pene de corb. [6] <3

Pauli Rantasalmi[modificare | modificare sursă]

Pauli Rantasalmi, chitaristul formației, s-a născut în Helsinki, pe data de 1 mai, 1979. El deține, în asociere cu Lauri Ylönen (vocalistul The Rasmus), casa de discuri Dynasty Recordings. De asemenea, cei doi au creat împreună un album al formației Killer, înainte ca aceasta să părăsească asociația Dynasty.

Aki Hakala[modificare | modificare sursă]

Aki Markus Hakala, bateristul de la The Rasmus, s-a născut la Espoo, în Finlanda, pe data de 28 octombrie 1979. Aki a devenit membru al formației în 1999, după ce Janne Heiskanen a părăsit The Rasmus. Înainte de aceasta, fusese baterist și la Killer și Kwan (ambele trupe finlandeze).

Eero Heinonen[modificare | modificare sursă]

Eero Aleksi Heinonen, născut la Helsinki pe 27 noiembrie 1979, este basistul formației. Este căsătorit (singurul dintre membrii The Rasmus), totodată și tată, și cunoscut ca fiind o persoană liniștită și echilibrată. Din 2004, Eero conduce un proiect rock/post-grunge, Hay and Stone, la care este vocalist și basist.[6]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Anul Titlul Casa de discuri
1996 Peep Warner Music Finland
1997 Playboys Warner Music Finland
1998 Hell of a Tester Warner Music Finland
2001 Into Playground Music Scandinavia
2003 Dead Letters Playground Music Scandinavia
2005 Hide from the Sun Playground Music Scandinavia
2008 Black Roses[8] Playground Music Scandinavia
2012 The Rasmus Universal Music
2017 Dark Matters Playground Music

Turnee[modificare | modificare sursă]

Anul Turneul Țări Orașe Concerte
2003-05 Dead Letters Tour 29 107 296
2005-06 Hide from the Sun Tour 36 110 249

Premii[modificare | modificare sursă]

Anul Premiere Titlul
1996 Finnish Grammy Award Best New Act
1999 Finnish Music Video Festival Best Music Video (Liquid)
2002 Emma Gaala Best group
2002 Emma Gaala Best pop/rock album (Into)
2002 Emma Gaala Best album (Into)
2002 Emma Gaala Best song (F-F-F-Falling)
2003 MTV Music Awards Best Nordic Act
2003 Hit Music Awards Best Song (In the Shadows)
2004 Emma Gaala Best Group
2004 Emma Gaala Best Album (Dead Letters)
2004 Emma Gaala Best Music Video (In My Life)
2004 Emma Gaala Best Act
2004 TMF Awards Best Rock
2004 World Music Awards Best-Selling Album in Scandinavia (Dead Letters)
2004 MTV VMA Latin America Best International Rock Artist
2004 MTV VMA Latin America Best International New Artist
2004 MTV Russia Awards Best International New Artist
2005 MTV Nordic Awards Best Nordic Act
2005 NRJ Radio Awards Best Nordic Act


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Descriere The Rasmus Arhivat în , la Wayback Machine., inclusiv genul muzical, pe Music MSN
 2. ^ Descriere The Rasmus, inclusiv genul muzical, pe Allmusic
 3. ^ Sursă a istoricului formației The Rasmus, The Rasmus history at www.therasmus.se Arhivat în , la Wayback Machine.
 4. ^ Istoria trupei și biografia membrilor: The Rasmus UK Arhivat în , la Wayback Machine.
 5. ^ „The Rasmus.com - Official band biography”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ a b c d e ref
 7. ^ Broșura albumului original "Dead Letters" (2003)
 8. ^ a b "Black Roses" with Desmond Child”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ „Black Roses out after the Summer”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „The Rasmus / Nightwish”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de The Rasmus
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de The Rasmus.