Sari la conținut

Tewodros al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tewodros al II-lea
ዳግማዊ ቴዎድሮስ
Date personale
Născut1818[1][2] Modificați la Wikidata
Qwara⁠(d), Statul Amhara, Etiopia[3][4] Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani)[5] Modificați la Wikidata
Amba Mariam, Statul Amhara, Etiopia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatQwara[*][[Qwara (woreda in Amhara Region, Semien Gondar)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
PărințiHaile Giorgis Wolde Giorgis[*][[Haile Giorgis Wolde Giorgis |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuTewabech Ali[*][[Tewabech Ali (Wife of Emperor of Ethiopia (1831-1858))|​]]
Tiruwork Wube[*][[Tiruwork Wube (Empress consort of Ethiopia as the second spouse of Emperor Tewodros II of Ethiopi)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiPrince Alemayehu[*][[Prince Alemayehu (Ethiopian prince (1861–1879))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Etiopian Modificați la Wikidata
ReligieBiserica ortodoxă etiopiană Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
militar Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Solomonidă
Emperor of Ethiopia[*][[Emperor of Ethiopia (hereditary rulers of the Ethiopian Empire)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorSahle Dengel[*][[Sahle Dengel (Emperor of Ethiopia)|​]]
SuccesorTekle Giyorgis II[*][[Tekle Giyorgis II (Emperor of Ethiopia (1836-1873))|​]]

Tewodros al II-lea (în limba amharică:ዳግማዊ ቴዎድሮስ Dagimawi Tewodros, sau Împăratul Tewodros ዐፄ ቴዎድሮስ Atzie Tewodros; numele la naștere: Kassa Hailu ካሳ ሃይሉ c. 1818 – 13 April 1868) a fost împărat al Etiopiei din 1855 și până la moartea sa în 1868. Era cunoscut si sub numele Abba Thetak አባ ታጠቅ (unde Thetak este numele calului său), de asemenea Meissau Kassa (Kassa cel Curajos) sau And Lanthu.

Domnia sa este adesea considerată ca începutul Etiopiei moderne, punând capăt perioadei de decentralizare a puterii denumită „Zemene Mesafint” sau „Era Prinților” sau Era Judecătorilor. El a aspirat să restabilească un stat etiopian unitar și să-i reformeze administrația și biserica. Prima sa misiune după reunificarea majorității provinciilor a fost aducerea sub control imperial a provinciei Shewa. În timpul Erei Prinților,mai mult decât orice altă provincie, Shewa obținuse un statut independent, iar conducătorul ei se intitula Negus, adică rege. În timpul eforturilor de a-i stăpâni pe shewani, Tewodros a adoptat un prinț local, Sahle Maryam, pe care l-a crescut ca pe propriul său fiu, și care mai târziu va deveni împărat (Atzie) sub numele de Menelik al II-lea. În pofida succeselor sale în Shewa, Tewodros al II-lea s-a văzut confruntat cu rebeliuni ale nobililor din alte regiuni, care se opuneau măsurilor de modernizare. El s-a sinucis în 1868 în cursul înfrângerii de către britanici în Bătalia de la Magdala. În primii șase ani ai domniei sale, a izbutit să reprime răscoalele și, atunci, între 1861-1863 imperiul a cunoscut un scurt răgaz de pace, însă energia, resursele și numărul mare de luptători necesari pentru pacificarea țării au limitat amploarea celorlalte măsuri planificate de împărat. Tewodros al II-lea nu a reușit să-și împlinească cu totul visul de a restaura o monarhie puternică, deși a făcut pași însemnați în această directie. A căutat sa aplice principiul, după care guvernatorii și judecătorii trebuie să fie numiți de putere și salarizați. A creat o armată de profesie, pentru a micșora dependența de nobilii locali, care până atunci furnizau monarhului ostașii necesari în vreme de război. A înființat o bibliotecă, a stabilit impozite, și un sistem politic centralizat subordonându-și administrațiile provinciilor. A intentionat sa reformeze biserica dar s-a lovit de o opoziție puternică atunci când, pentru a putea finanța activitățile guvernului, a încercat să pună impozite pe moșiile bisericii. Confiscarea de moșii ale bisericii i-a adus mulți dușmani în rândurile clerului și puțini sprijinitori în altă parte. Tewodros al II-lea s-a distins ca un strălucit comandant militar.

Tewodros al II-lea în media artistică

[modificare | modificare sursă]

[6]



Legături externe

[modificare | modificare sursă]

]