Termeni de utilizare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Termene de utilizare (concept cunoscut și sub numele de condiții de utilizare sau termene și condiții și abreviat, de obicei, în engleză, TOS, ToS sau ToU) reprezintă anumite reguli pe care o persoană trebuie să le accepte și să le urmeze pentru a folosi un serviciu. Condițiile serviciului mai pot fi, în special în cazul utilizării unor pagini web, doar clauze de exonerare de răspundere.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Cererea acordului cu privire la termenele de utilizare a serviciului oferit este folosită în mare parte în scopuri legale de către companii care oferă programe software sau servicii: navigatoare web, comerț electronic, motoare de căutare, rețele de socializare sau servicii de transport.

Un acord legitim privind termenele de utilizare are un implică răspunderea juridică a semnatarului și poate suferi schimbări. Companiile pot impune aceste condiții pentru a refuza un serviciu. Clienții pot contesta acordul prin depunerea unei plângeri sau cerând ca speța să fie arbitrată dacă pot dovedi că au fost afectați prin nerespectarea condițiilor serviciului. Există un risc destul de ridicat ca informațiile să se piardă în timpul unor schimbării în cadrul corporațiilor, cum ar fi: fuziuni, cesionări, investiții etc. În aceste cazuri informațiile pot fi transferate într-un mod incorect.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Un acord privind termenele serviciului conține de obicei secțiuni care se încadrează într-una sau mai multe dintre următoarele subiecte:

 • Dezambiguizarea/definirea unor cuvinte cheie sau fraze
 • Drepturile și responsabilitățile utilizatorului
 • Utilizarea corectă și/sau adecvată; definirea utilizării incorecte
 • Răspunderea pentru acțiunile, comportamentul și conduita online
 • Politica de confidențialitate privind utilizarea datelor cu caracter personal
 • Detalii despre plată cum ar fi abonamentul sau taxele etc.
 • Politica de retragere și descrierea procesului de închidere a contului, dacă este posibil
 • Arbitrajul și descrierea procesului de rezolvare a disputei, precum și drepturile limitate de a sesiza o instanță
 • Clauze de exonerare/Limitarea răspunderii clarificând responsabilitatea legală a paginii web pentru eventualele daune create de utilizatori
 • Notificarea utilizatorilor ca urmare a unor schimbări de condiții, dacă se oferă această posibilitate

Conștientizarea publicului[modificare | modificare sursă]

Un documentar din 2013 intitulat Termene și condiții aplicabile a făcut publice anumite probleme din cadrul acordurilor privind termenele de utilizare a serviciului. A fost analizat de către 54 de critici profesioniști și a câștigat premiul de Cel mai bun documentar în cadrul Festivalului de Film din Newport Beach din 2013, și premiul de Cel mai bun documentar din cadrul Festivalului de Film din Sonoma Valley din 2013.

Site-ul Clickwrapped.com evaluează politica și practicile a 15 companii, cu privire la: utilizarea informațiilor clienților, divulgarea informațiilor clienților, modificarea termenelor, terminarea conturilor clienților, cererea arbitrajului, taxarea utilizatorilor și claritate.

Termenele serviciului; nu am citit” este un grup ce evaluează termenele și politicile de confidențialitate a 67 de companii, deși pagina lor web explică faptul că aceste evaluări sunt „învechite”. Aceștia au de asemenea și extensii pentru navigatoare web care prezintă aceste evaluări în timpul accesării paginilor web ale companiilor respective. Membrii grupului evaluează fiecare clauză din fiecare document cu termenele serviciului dar „aceeași clauză poate avea o evaluare diferită depinzând de contextul în care se aplică serviciile.” Fila Servicii listează companiile într-o ordine aleatorie, cu notițe despre anumite clauze pentru fiecare companie. În mod particular, companiile concurente nu sunt listate împreună tocmai pentru ca utilizatorii să nu le poată compara. Un link oferă mai multe detalii, dar nu trimite de obicei către același text al companiei. Fila Subiecte listează subiecte (precum Informații personale sau Garanție), cu notițe de la unele companii cu privire la aspectele subiectului respectiv.

Site-ul TOSBack.org, susținut de Fundația frontiere electronice, listează schimbările termenelor și politicilor în mod succesiv, câte 10 pe pagină, pentru 160 de pagini, sau aproape 1600 de schimbări, pentru „o multitudine de servicii online”. Aparent nu există o modalitate de a găsi toate schimbările pentru o companie anume, sau ce companii au fost urmărite în oricare interval de timp. Aceștia trimit, cu ajutorul unui link, către grupul „Termenele serviciului; nu am citit”, deși de obicei nu găsești nicio evaluare a celor mai recente schimbări prezentate pe site-ul TOSBack.org.

Termenele serviciului se pot schimba și variază de la un serviciu la altul, astfel că există câteva inițiative pentru sensibilizarea publicului prin clarificarea diferențelor din condiții și termene, incluzând:

 • Licențierea drepturilor de autor asupra conținutului utilizatorilor
 • Transparență cu privire la cererile de ștergere a conținutului de către guvern sau forțele de ordine
 • Notificarea utilizatorilor cu privire la cererea informațiilor personale de către guvern sau părți terțiare
 • Transparență cu privire la practicile de securitate
 • Cookie-uri salvate sau păstrate temporar de către părți primare și terțiare
 • Politica de urmărire a datelor și valabilitatea renunțării la serviciu
 • Toleranța pseudonimelor
 • Lizibilitate
 • Notificarea și feedback-ul asupra schimbărilor din Termene
 • Accesibilitatea versiunilor anterioare ale Termenelor
 • Notificarea în prealabil asupra transferului de informații din urma unor fuziuni sau achiziții
 • Despăgubiri sau compensarea daunelor pentru reclamații asupra contului sau conținutului
 • Terminarea sau renunțarea la cont de către utilizator și/sau serviciu

Critică și procese judecătorești[modificare | modificare sursă]

AOL[modificare | modificare sursă]

În 1994, ziarul Washington Times raporta faptul că America Online (AOL) distribuia informații personale detaliate ale abonaților săi către comercianți direcți, fără a-și notifica sau întreba abonații; acest articol a dus la revizia termenelor serviciului ai AOL cu trei ani mai târziu.

Pe data de 1 iulie 1997, AOL a postat o versiune mai nouă a termenelor serviciului care va intra în vigoare pe data 31 iulie 1997, fără a notifica în prealabil utilizatorii de schimbările făcute. Printre aceste schimbări, cea mai importantă era o politică nouă prin care le permitea accesul la numerele de telefon ale clienților unor parteneri de afeceri terțiari, printre care și o firmă de marketing. Un membru AOL a informat mass-media, cu câteva zile înainte ca aceste noi schimbări să intre în vigoare, despre schimbările respective iar reportajele care au urmat au cauzat un influx de trafic de internet către pagina web AOL, unde utilizatorii aveau opțiunea de a-și retrage numele și numerele de telefon din listele de marketing.

Sony[modificare | modificare sursă]

În 2011 George Hotz împreună cu alte persoane au fost dați în judecată de către corporația Sony. Aceștia au declarat că, prin violarea termenelor serviciului ai Rețelei Playstation, Hotz și celelalte persoane au săvârșit o încălcare a contractului.

Instagram[modificare | modificare sursă]

Pe data de 17 decembrie 2012, Instagram a anunțat o schimbare în termenele lor de utilizare ce a cauzat un vast protest al utilizatorilor acestuia. Respectiva clauză controversată susținea: „ sunteți de acord ca o întreprindere sau orice altă entitate poate cumpăra dreptul de a vă afișa numele de utilizator, aprecierile, pozele ( împreună cu orice metadate asociate), și/sau acțiuni pe care le faceți, în conexiune cu orice conținut sau promoție sponsorizată ori plătită, fără nicio compensație către dumneavoastră”.

Nu exista nicio opțiune aparentă de a renunța la acceptarea acestor schimbări din termenele de utilizare. Această mutare a venit la rândul ei cu o critică severă din partea consumatorilor și a avocaților drepturilor omului. După o zi, compania Instagram și-a cerut public scuze susținând faptul că va îndepărta acest limbaj controversat din termenele lor de utilizare. Kevin Systrom, co-fondator al Instagram, a răspuns acestei controverse, susținând:

„Our intention in updating the terms was to communicate that we’d like to experiment with innovative advertising that feels appropriate on Instagram. Instead it was interpreted by many that we were going to sell your photos to others without any compensation. This is not true and it is our mistake that this language is confusing. To be clear: it is not our intention to sell your photos. We are working on updated language in the terms to make sure this is clear.[1]

Zappos[modificare | modificare sursă]

Unele condiții ale serviciului sunt concepute astfel încât să permită modificări unilaterale, unde un partener poate schimba acordul oricând fără consimțământul celorlalți parteneri. Un caz juridic din 2012, cu privire la Zappos.com, procesul breșei de securitate a informațiilor clienților, atestă faptul că termenele de utilizare a paginii web Zappos.com, cu clauza respectivă, erau inaplicabile.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Systrom, Kevin (). „Thank you, and we're listening”. Instagram. Instagram. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 • [1] List of changes in terms and policies at "many online services" since June 2013
 • Terms of Service; Didn’t Read User rights initiative to rate and label website terms & privacy policies
 • Clickwrapped Ratings of the policies and practices of major consumer internet companies