Teodora Nemanjić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Teodora Nemanjić
Date personale
Născută1330 Modificați la Wikidata
Decedată1381 (50 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiȘtefan Dečanski
Maria Palaiologhina[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJelena Nemanjić Šubić[*][[Jelena Nemanjić Šubić (Countess of Klis, Omiš and Skradin)|​]]
Ștefan Uroș al IV-lea Dușan al Serbiei
Simeon Uroș Modificați la Wikidata
Căsătorită cuDejan Dragaš[*] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiJovan Dragaš[*][[Jovan Dragaš (Serbian noble)|​]]
Constantine Dragaš[*][[Constantine Dragaš (Serbian lord in eastern Macedonia)|​]]
Teodora Dragaș[*] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Sârbă Modificați la Wikidata
Ocupațiecălugăriță creștină[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară

Teodora Nemanjić sau Nemanici (în sârbă Теодора Немањић; n. 1330 – d. 1381) a fost despoina (soția despotului) de Kumanovo, Dejan Dragaș (fl. 1355). A fost fiica regelui Ștefan Uroș al III-lea Dečanski al Serbiei, iar cel mai mare frate al său a fost țarul sârb, Ștefan Uroș al IV-lea Dușan. A avut doi fii, Constantin Dejanovici (decedat în Bătălia de la Rovine) și Iovan Dragaš, și o fiică. Ulterior a devenit călugăriță adoptând numele Evdokija (Евдокија, gr. Eudokia), de aceea este cunoscută în istoriografie sub numele de Teodora-Evdokija (Теодора-Евдокија).[2]

Familie[modificare | modificare sursă]

Teodora s-a născut în 1330,[3] ca fiica cea mai mică a regelui sârb Ștefan Uroš al III-lea Dečanski cu a doua soție a sa, Maria Palaiologhina. Bunicii ei materni au fost Ioan Comnenul Paleologul, guvernator al Salonicului și Irene Metochitissa. Teodora a avut un frate, Simeon Uroș și o soră, Jelena; ea a mai avut doi frați vitregi din prima căsătorie a tatălui ei cu Teodora Smileț a Bulgariei, Ștefan Uroș Dușan și Dușica. Când Teodora avea un an, la insistența nobilimii, Ștefan Uroș Dușan și-a atacat tatăl care a fost închis, pus în lanțuri și ulterior sugrumat. În consecință, el a uzurpat tronul sârb ca Ștefan Uroș al V-lea. Mama ei a încercat fără succes să obțină coroana pentru Simeon; învinsă în eforturile ei, s-a retras într-o mănăstire și a murit în 1355.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

În 1347, la vârsta de 17 ani, Teodora s-a căsătorit cu Despotul Dejan. I s-a acordat titlul de sebastocrator de către fratele ei, Stefan Dušan.[3] După căsătorie ei a fost realizată o pictură frescă a Teodorei la mănăstirea creștină ortodoxă sârbă din Visoki Dečani. Împreună, Teodora și Dejan au avut trei copii, Constantin, Iovan și Teodora:

Viața religioasă[modificare | modificare sursă]

La o dată neînregistrată, Teodora a urmat exemplu mamei sale și a făcut jurăminte monahale. Mama ei a luat numele Marta, iar Teodora, după ce a devenit călugăriță, a adoptat numele Eudokia. Într-un hrisov datat din 1379, a fost consemnat faptul că Eudocia imperatrix et filius Constantinus a donat proprietăți Mănăstirii Hilandar.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.unicode.org/iso15924/iso15924-codes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Rajicic, Miodrag (1954). Основно језгро државе Дејановића: Прилози нашој историској географији - Nucleul de bază al statului lui Dejanov: contribuții la geografia noastră istorică”]. Историски часопис -- Jurnal istoric. nr. 4 (1952—1953): pp. 227—243.
  3. ^ a b c Cawley, Charles. Medieval Lands, Serbia

Vezi și[modificare | modificare sursă]