Teodor Svetoslav

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Teodor Svetoslav
Silver coin of Theodore Svetoslav.png
Date personale
Născut1270 Modificați la Wikidata
Decedat1322 (52 de ani) Modificați la Wikidata
Părinți George I of Bulgaria[*][[George I of Bulgaria (Bulgarian ruler)|​]][1]
Maria Terter[*][[Maria Terter (qieen (empress) consort of Bulgaria)|​]][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAna Terter
Elena Terter[*][[Elena Terter (queen (empress) consort of Bulgaria)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Theodora Palaiologina[*][[Theodora Palaiologina (Greek princess)|​]]
Effrosýni tis Voulgarias[*][[Effrosýni tis Voulgarias (Bulgarian empress consort)|​]] ()
Theodora Palaiologina[*][[Theodora Palaiologina (Greek princess)|​]] () Modificați la Wikidata
Copii Gheorgi II Terter[*][[Gheorgi II Terter (Bulgarian ruler)|​]][1] Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Terter

Teodor Svetoslav (în bulgară Теодор Светослав) a fost un țar al Bulgariei în perioada 1300–1322, după domnia lui Ceaka Nogai. Data nașterii sale este necunoscută, probabil undeva în anii 1270.

A fost tatăl lui George Terter al II-lea. Teodor a fost un conducător înțelept și capabil, care a adus stabilitate și prosperitate în Imperiul Bulgar după două decenii de intervenție constantă a mongolilor în problemele interne ale Imperiului. Domnia lui Teodor Svetoslav a început cu alipirea sudului Basarabiei (Bugeacul) la Bulgaria și câțiva ani mai târziu a reușit să învingă bizantini și a cucerit de la aceștia cea mai mare din nordul Traciei ocupat de bizantini în timpul crizei bulgare. După 1307 a condus o politică pașnică față de toți vecinii, ceea ce a dus la dezvoltarea comerțului și a economiei.

În afară de aceste succese externe și economice, Teodor Svetoslav s-a ocupat de separatiștii din rândul nobilimii, inclusiv unchiul său. El a persecutat pe trădători, pe cei care a crezut că sunt responsabili pentru interferența mongole și chiar Patriarhul Ioachim al III-lea, a fost executat.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În timpul secolului al XIII-lea, imperiile bizantine și bulgare au început să-și piardă din putere și de multe ori s-au aliat între ele pentru a-și îndepărta vrăjmașii puternici, precum Hoarda de Aur și turcii. În 1301, însă, noul împărat bulgar, agresivul Teodor Svetoslav a avut mai multe confruntări sângeroase cu bizantinii. El l-a învins pentru prima dată pe fostul împărat Mihai Asan al II-lea, care a încercat fără succes să avanseze în Bulgaria cu o armată bizantină în cca. 1302. Ca urmare a succesului său, Teodor s-a simțit suficient de sigur pentru a începe o ofensivă până în 1303 și a cucerit mai multe cetăți în nord-estul Traciei, inclusiv Mesembria (Nesebăr), Ankhialos (Pomorie), Sozopolis (Sozopol) și Agathopolis ( Ahtopol) în anul următor. Contra-atacul bizantin a eșuat la bătălia de pe râul Skafida, lângă Sozopolis, unde co-împăratul Mihail al IX-lea Paleologul l-a pus pe fugă. Cu toate acestea, războiul a continuat, Mihail al IX-lea și Teodor Svetoslav cucerind de multe ori pământurile celuilalt. În 1305, unchiul lui Teodor, Aldimir pare să fi încheiat un fel de acord cu bizantinii, iar Teodor Svetoslav i-a anexat țările. În 1306, Svetoslav a câștigat serviciile alanilor rebeli, care au lucrat anterior ca mercenari pentru bizantini, stabilindu-i în Bulgaria, și a încercat fără succes să angajeze mercenarii Companiei catalane, care se revoltaseră împotriva angajatorilor lor bizantini. Războiul s-a încheiat cu un tratat de pace în 1307, cimentat cu o căsătorie între văduvul Teodor Svetoslav și Teodora Palaiologina, fiica lui Mihail al IX-lea Paleologul.[2]

George Terter al II-lea a devenit conducătorul bulgar după ce tatăl său, Teodor Svetoslav, a murit în 1322 și s-a implicat activ în războiul civil din Imperiul Bizantin, unde tronul era contestat de Andronikos II Palaiologos și nepotul său Andronikos III Palaiologos.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Vârful Terter de pe insula Greenwich din Insulele Shetland de Sud, Antarctica (aflat la 62°32′18″S 59°43′03″V / 62.53833°S 59.71750°V) este numit după țarul Terter Teodor Svetoslav al Bulgariei.[3]

Sigiliul lui Teodor Svetoslav este înfățișat pe reversul bancnotei cu 2 leva, emisă în 1999 și 2005.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c The Peerage 
  2. ^ Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor (1987)
  3. ^ Bulgarian Antarctic Gazetteer. Antarctic Place-names Commission. (details in Bulgarian, basic data in English)
  4. ^ Bulgarian National Bank. Notes and Coins in Circulation: 2 levs (1999 issue) & 2 levs (2005 issue). – Retrieved on 26 March 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]