Telefon roșu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un telefon roșu este o legătură directă folosită între două persoane cu funcții înalte. Beneficiul acestui tip de comunicare este că interlocutorii pot pune în funcțiune un sistem de codare a convorbirilor, prin așa-numitul „secretizor”.[1][nefuncțională]

În România comunistă, firul roșu era folosit între președinție și Televiziunea Română[1]. Conexiunea directă președinție-televiziune a fost folosită și în timpul guvernărilor PSD[1].

Firul roșu București - Moscova[modificare | modificare sursă]

În perioada 1993-1996 s-au purtat negocieri pentru realizarea unor legături telefonice directe secrete între Moscova și București[2]. Partea română a primit de la partea rusă trei echipamente de secretizare pentru o linie telegrafică primite cu titlu gratuit, care erau destinate echipării liniei telegrafice directe și secrete dintre palatul Cotroceni și Kremlin[2]. În anul 2000, când faptul a ajuns la cunoștința opiniei publice, acest lucru l-a costat pe Ion Iliescu o scădere în sondajele de opinie de 4 procente (negocierile cu Moscova se făcuseră în perioada în care acesta fusese președinte)[3].

Negocierile purtate înainte de 1996 cu Moscova pe marginea instalării unei linii telefonice criptate n-au trecut neobservate de instituțiile occidentale a căror activitate are tangență cu spionajul[4]. Un raport din luna mai 1996 al Interagenty Operational Security Support Staff, o firmă de consultanță guvernamentală cu sediul în Maryland, argumenta faptul că exista state care sprijină spionajul împotriva SUA, țări printre care se afla și România[4]. În raportul menționat se preciza faptul că „Există cinci țări care, în ciuda schimbărilor politice substanțiale, continuă să aloce resurse semnificative pentru a desfășura operațiuni informative împotriva Statelor Unite ale Americii”[4]. În raport se menționa că cele cinci state sânt: Rusia, Republica Populară Chineză, Coreea de Nord, Cuba și România[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Firul rosu Cotroceni-TVR a fost reinfiintat de Iliescu, 5 februarie 2005, evz.ro, accesat la 8 mai 2011
  2. ^ a b 29.03 - București: Degeratu confirmă legătura dintre Iliescu și „firul roșu”, 29.03.2010, europalibera.ro, accesat la 8 mai 2011
  3. ^ Ancheta parlamentara in afacerea "Conturi PDSR la Paris", 8 mai 2000, evz.ro, accesat la 8 mai 2011
  4. ^ a b c d Iliescu, prins cu firul rosu in sac, 30/03/2000, ziaruldeiasi.ro, accesat la 8 mai 2011