Tarrare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tarrare
Date personale
Născut1772 Modificați la Wikidata
Lyon, Regatul Franței Modificați la Wikidata
Decedat1798 (26 de ani) Modificați la Wikidata
Berceau-de-la-Liberté, Seine-et-Oise, Franța Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar
artist stradal[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Teza lui Pierre-François Percy despre antecedentele medicale ale lui Tarrare, Mémoire sur la polyphagie (1805)

Tarrare (n. 1772, Lyon, Regatul Franței – d. 1798, Berceau-de-la-Liberté, Seine-et-Oise, Franța), uneori scris Tarare, a fost un artist stradal francez și soldat, remarcat pentru neobișnuitele sale obiceiuri alimentare.

Capabil să mănânce mari cantități de carne, el era în mod constant hămesit; Adolescent fiind, a fost dat afară din casă, părinții lui nemaiputând să-l întrețină. El a călătorit prin Franța împreună cu o bandă de hoți și prostituate, înainte de a deveni actul de deschidere a spectacolului unui șarlatan ambulant; De-a lungul prestației Tarrare a înghițit dopuri, pietre, animale vii și un întreg coș de mere. Mai târziu a continuat acest act la Paris, unde a lucrat drept artist stradal.

La începutul Războiului Primei Coaliții, Tarrare s-a înrolat în Armata Revoluționară franceză. Cum rațiile militare erau incapabile de a-i satisface uriașa poftă de mâncare, acesta mânca orice alimente disponibile prin jgheaburi și grămezi de gunoaie. El a fost spitalizat din cauza epuizării și a devenit subiectul unei serii de experimente medicale ce îi a testau capacitatea nemaiîntâlnită. De-a lungul experimentelor, el a mâncat, printre alte lucruri, o masă pentru 15 persoane dintr-o singură ședere, pisici, șerpi, șopârle și căței vii, și a înghițit țipari întregi, fără a-i mesteca. În ciuda lui dietei sale neobișnuite, el avea dimensiuni și aspect normale, și nu prezenta semne de boli psihice, alta decât ceea ce a fost descris ca un temperament apatic.

Generalul Alexandre de Beauharnais a decis să folosească abilitățile lui Terrare în scopuri militare, așa că mâncăciosul a fost angajat drept curier al armatei, cu misiunea de a înghiți documente înainte de a trece frontul inamic și de a le recupera cu prilejul primului scaun, odată ajuns la destinație. Prima sa misiune a fost un eșec din cauza faptului că Tarrare nu știa vorbi germană, ceea ce a rezultat în a fi capturat și bătut de forțele prusace. Mai mult decât atât, acesta a trecut și printr-o execuție simulată înainte de a fi înapoiat frontului francez.

Marcat de această experiență, a fost de acord să se supună oricărui fel de tratament ce i-ar putea lecui apetitul, fiindu-i administrate laudanum, pastile de tutun, oțet din vin și ouă fierte moi. Aceste proceduri nu au rezolvat nimic și doctorii nu l-au putut menține pe o dietă controlată. Tarrare obișnuia să se furișeze în afara spitalului pentru a căuta măruntaie prin gunoaiele de lângă măcelării, și a încercat să bea sângele altor pacienți și să mănânce cadavrele de la morgă. Fiind suspectat că ar fi mâncat un bebeluș, acesta a fost izgonit din spital. După patru ani, a reapărut în Versailles, suferind de tuberculoză severă, murind la scurt timp.

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Tarrare s-a născut într-o regiune rurală Franța, în apropiere de Lyon, în jurul anului 1772.[1][2][note 1] Data lui de naștere nu este înregistrată și nici măcar nu se știe dacă Tarrare a fost numele lui real sau o poreclă.[3]

Copil fiind, Tarrare avea o mare poftă de mâncare și din adolescență putea mânca un sfert de vițel la fel de mare ca el, într-o singură zi.[4][5] Tot atunci, părinții lui nu-l mai puteau întreține și l-au forțat să plece de acasă.[6] Pentru câțiva ani după aceasta, el a cureierat Franța cu o bandă de hoți și prostituate,[7] cerșind și furând alimente, înainte de a obține unui loc de muncă ca un act de deschidere pentru un șarlatan ambulant.[6][8][8]

Aspectul și comportamentul[modificare | modificare sursă]

În ciuda lui dietei sale, Tarrare era subțire și de înălțime medie.[9] La vârsta de 17 ani, cântărea doar 45 kg.[5] El a fost descris ca având păr neobișnuit de moale și o gură anormal de largă, cu dinți murdari[9] și buze aproape invizibile.[10][11] Când nu era sătul de mâncare, pielea lui atârna în așa fel încât o putea înfășura în jurul abdomenului și taliei.[9][10] Atunci când era plin, abdomenul i se dilata „ca un imens balon”.[6] Pielea de pe obrajii lui era ridată și atârna, permițându-i să-și îndese douăsprezece ouă sau mere în gură.[12] Trupul său era fierbinte la atingere și transpira foarte mult, având în mod constant un miros urât.[9] Tarrare a fost descris ca fiind împuțit „la un asemenea grad încât el nu putea fi îndurat de la o distanță de douăzeci de pași”. Acest miros devenea mai apăsător după ce mânca,[10] ochii și obrajii devenindu-i roșii,[9] și intra în letargie, timp în care râgâia zgomotos. El a avut diaree cronică, care a fost descrisă ca fiind „fetidă dincolo de orice concepție”. În ciuda aportului mare de alimente, el nu părea să vomite excesiv sau să ia în greutate.[13] În afară de obiceiurile sale alimentare, contemporanii săi nu au văzut simptome evidente ale vreunei boli psihice sau comportament neobișnuit la el,[13] altul decât un aparent apatic temperament cu „o lipsă totală de forță și idei”.[14]

Cauza comportamentului său este necunoscută. Deși au mai fost documentate cazuri similare din aceeași perioadă, niciunuia dintre cei în cauză, în afară de Terrare, nu i s-a întocmit autopsia, și nu s-a mai auzit de vreun astfel de caz în perioada modernă. Hipertiroidismul poate induce o mărire în apetit, pierdere rapidă în greutate, transpirație abundentă, intoleranță la căldură, și subțierea firelor de păr. Jan Bondenson a speculat că starea lui Terrare avea legătură cu amigdalele. Se știe că rănile provocate amigdalelor pot produce polifagia la animale.

Note[modificare | modificare sursă]

Note de subsol

 1. ^ Deoarece numele real al lui Tarrare este necunoscut, este imposibil să se determine data nașterii sale; Medicii au estimat vârsta lui ca 26 de ani la moartea sa în 1798.[1][2]

Note

 1. ^ a b T. Bradley, Samuel Fothergill & William Hutchinson, ed. (), „Polyphagism”, London Medical and Physical Journal, London: J. Souter, 42: 203. 
 2. ^ a b Gould, George M.; Pyle, Walter L. (), Anomalies and Curiosities of Medicine 
 3. ^ Bondeson 2004, p. 275.
 4. ^ Lord 1839, p. 111.
 5. ^ a b Good 1864, p. 80.
 6. ^ a b c Bondeson 2004, p. 276.
 7. ^ Bondeson 2006, p. 305.
 8. ^ a b Millingen 1839, p. 197.
 9. ^ a b c d e Bondeson 2004, p. 277.
 10. ^ a b c Millingen 1839, p. 198.
 11. ^ Polyphagism,  
 12. ^ Lord 1839, p. 113.
 13. ^ a b Bondeson 2004, p. 281.
 14. ^ The Cat Eaters 

Bibliografie

 • Bondeson, Jan (), Freaks: The Pig-Faced Lady of Manchester Square & Other Medical Marvels, Stroud: Tempus Publishing, ISBN 0-7524-3662-7 
 • Bondeson, Jan (), The Two-Headed Boy, Ithaca, NY: Cornell University Press, ISBN 0-8014-8958-X 
 • Good, John Mason (), The Study of Medicine (ed. 15), New York: Harper & Brothers 
 • Lord, Perceval B. (), Popular Physiology (ed. 2), London: John W. Parker / Society for Promoting Christian Knowledge 
 • Millingen, J. G. (), Curiosities of Medical Experience (ed. 2), London: Richard Bentley, OCLC 15518 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • fr Percy, M. le Pr (), „Mémoire sur la polyphagie”, Journal de médecine, chirurgie, pharmacie, Paris (9): 90–99 . Lucrarea originală a baronului Percy despre istoricul medical al lui Tarrare. (data acestei lucrări a fost XIII Brumar în Calendarul republican francez, care ar fi cumva de la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie 1804 în calendarul modern.)