Tariq ibn-Ziyad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tariq ibn-Ziyad
Tarik ibn Ziyad -.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat anii 720 e.n. (50 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Damasc, Califatul Omeiad Modificați la Wikidata
Etnie Berberi
Nafza[*] Modificați la Wikidata
Religie Islam Modificați la Wikidata
Ocupație războinic
military leader[*] Modificați la Wikidata

Ṭāriq ibn Ziyād (în arabă: طارق بن زياد) a murit în anul 720. A fost un general musulman care a condus invazia musulmană în peninsula Iberică în sec. VIII, cucerind Hispania vizigotă.

A fost un subaltern al lui Musa ibn Nusair care la numit guvernator de Tanger. În 710, profitând de slăbiciunea vizigoților din peninsula Iberică, el face o incursiune de probă în sudul peninsulei, care se desfășoară fără probleme. Importanța incursiunilor a crescut, Musa ibn Nusair având informații despre tezaurul regelui vizigot și de obiceiul vizigoților de a lua tezaurul cu ei aproape de câmpul de luptă. În anul 711 dă ordine generalului Tarik să invadeze Hispania. De la acesta din urma provine numele strâmtorii Gibraltar.

Vizigoții erau împărțiți între regele Rodrigo (ultimul rege vizigot) și Agila II, Tarik spera ca una din părți sa-i devină aliată, el având doar 7000 soldați. Vizigoții la început s-au aliat împotriva musulmanilor dar pe câmpul de luptă trupele lui Agila au abandonat pe Rodrigo, acesta pierzând lupta.

După bătălie, Tarika stat până anul următor când Musa ibn Nusair sosește din nordul Africii cu 18000 oameni ca întăriri. După aceasta este probabil că a colaborat în expediții alături de Musa spre orașele Zaragoza, Tarragona, Pamplona și Galicia. Apoi ambii au călătorit spre Damasc pentru a da socoteală califului despre acțiunile făcute. Musa a fost judecat pentru corupție, iar de Tarik nu mai avem informații.

  1. ^ "Tariq ibn-Ziyad", Gemeinsame Normdatei, accesat la 17 octombrie 2015