Tapinoma neli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tapinoma neli
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
InfraregnProtostomia
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăPterygota
InfraclasăNeoptera
SupraordinEndopterygota
OrdinHymenoptera
SubordinApocrita
InfraordinAculeata
SuprafamilieFormicoidea
FamilieFormicidae
SubfamilieDolichoderinae
GenTapinoma
Nume binomial
Tapinoma neli

Tapinoma neli este o specie fosilă de furnică. A fost găsită în chihlimbar peruvian (America de Sud) din Miocen, vechi de aproximativ 12 milioane de ani.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Furnici mici, lungimea corpului 1,65 mm. Lungimea capului 0,55 mm, lățimea capului 0,43 mm. Mustața de 12 membri. Mustața este lungă și este de aproximativ o treime din lungimea sa în spatele marginii occipioase a capului. Marginea de mestecat mestecată cu cinci pronguri mari și apoi cu o duzină de cuișoare mici la baza mandibulei. Ochii sunt ovali, mari, convexi, localizați pe linia de mijloc a capului. Marginea din spate a capului este dreaptă, colțurile din spate sunt rotunjite. "Petiol" este triunghiular, cu profil redus. Specia a fost descrisă pentru prima dată în Journal of Science în 2019, pe baza materialelor de la Tamshiyacu (Iquitos, la nord-est de Peru). Chihlimbar de la nivelul Pebas Formation (miocen mediu, 12 milioane de ani). Numele taxonului "T. neli" este dat în onoarea profesorului paleontolog francez: André Nel[1][2][3][4].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ru [http://www.v-zool.kiev.ua/pdfs/2002/5/01.pdf ÌÓÐÀÂÜÈ (HYMENOPTERA, FORMICIDAE) ÐÎÂÅÍÑÊÎÃÎ ßÍÒÀÐß]
  2. ^ Tapinoma Forster 1850. paleobiodb.org
  3. ^ Wesselingh, F.P., Hoorn, M.C., Guerrero, J., Räsänen, M.E., Romero Pittmann, L. & Salo, J.A. (2006) The stratigraphy and regional structure of Miocene deposits in western Amazonia (Peru, Colombia and Brazil), with implications for Late Neogene landscape evolution. Scripta Geologica, 133, 291–322.
  4. ^ Wesselingh, F.P., Räsänen, M.E., Irion, G., Vonhof, H.B., Kaandorp, R., Renema, W., Romero Pittman, L. & Gingras, M. (2002) Lake Pebas: a palaeoecological reconstruction of a Miocene, long-lived lake complex in western Amazonia. Cainozoic Research, 1, 35–81.

Legături externe[modificare | modificare sursă]