Tamarin-leu auriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tamarin-leu auriu
Stare de conservare

specie în pericol[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăPlacentalia
SupraordinEuarchontoglires
OrdinPrimates
MagnordinBoreoeutheria
SubordinHaplorhini
InfraordinSimiiformes
ParvordinPlatyrrhini
FamilieCallitrichidae
GenLeontopithecus
Nume binomial
Leontopithecus rosalia[2][3]
L., 1766
Areal de răspândire

Maimuța leu roșcată, numită și tamarin leu ('Leontopithecus rosalia') este o maimuță întâlnită în special în sud-estul Braziliei.

Această specie este sensibilă la expunerea directă la razele de soare, în zilele de caniculă se adăpostește la umbra frunzelor mari.

Personalitate: Tamarinul de aur este o maimuță sociabilă, trăiește în grupuri bine ierarhizate (8-10 membrii). Comunică prin țipete, emit un sunet specific pentru a-i anunța pe ceilalți membrii atunci când găsesc ceva de mâncare.Maimuța leu își desfășoară activitatea pe timpul zilei, la înălțime, în coroana copacilor înalți din pădurea tropicală.Pe timpul nopții doarme.

Înmulțire: Femela poate să aibă pui după vârsta de 2 ani.Cel mai des,are pui doar femela dominantă din grup.Ceilalți membrii o ajută în creșterea puilor.Maimuța leu roșcată se împerechează, de obicei, într-o singură perioadă a anului.Puii se nasc între lunile septembrie și ianuarie.Femela naște 1 sau 2 pui,și în unele cazuri 3 pui.Gestația durează aproximativ 130 de zile.

Alimentație: Această maimuță se hrănește în mod special cu fructe tropicale și flori, în unele cazuri vânează reptile,se hrănesc și cu ouă și insecte.

Speranța de viață: Maimuța leu trăiește în medie 11 ani, în captivitate speranța de viață este mai pozitivă, ele pot ajunge la 15 ani.

Aspect și dimensiuni: Maimuța leu are părul lung, catifelat și strălucitor.Coama din jurul gâtului o aseamănă cu leul, și datorită ei maimuța a primit numele.Corpul său atletic îi oferă multă mobilitate, și se poate deplasa cu ușurință de la un copac la altul.Dimensiuni: capul și trunchiul au 20-34 cm, coada 32-40 cm.Greutatea este cuprinsă între 700 g și 1 kg.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  3. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);