Takashi Murakami

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Takashi Murakami
Date personale
Născut (62 de ani)[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Itabashi, Tōkyō, Japonia[7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Japonia[8] Modificați la Wikidata
Etniejaponezi Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor
pictor
regizor de film
installation artist[*][[installation artist (artist specialized in installation art)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiTōkyō ()[9][10][11]
München[10][11]
New York City[10][11] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba japoneză[12] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculptură, pictură, artă[2]  Modificați la Wikidata
StudiiTokyo University of the Arts[*][[Tokyo University of the Arts (Higher education institution in Tokyo Prefecture, Japan)|​]], Hongō Junior and Senior High School[*][[Hongō Junior and Senior High School (junior high and high school in Japan)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăSuperflat[*][[Superflat (art movement)|​]][3], PopArt - The Videos[*][[PopArt - The Videos (album by Pet Shop Boys)|​]], Pop art[3]  Modificați la Wikidata
Opere importanteMy Lonesome CowBoy[*][[My Lonesome CowBoy (sculpture by Takashi Murakami)|​]], Super Nova[*][[Super Nova (pictură de Takashi Murakami)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Takashi Murakami (村上 隆 Murakami Takashi?, n. , Itabashi, Tōkyō, Japonia) este fără îndoială cel mai de succes artist[judecată de valoare] japonez contemporan care lucrează astăzi. Uneori numit „Warholul Japoniei”, Murakami este renumit în toată lumea pentru mișcarea sa Superflat, a cărei înțelepciune comercială și estetică a desenelor animate definește întreaga sa operă de picturi și sculpturi.

Nascut pe 1 februarie 1962 el lucrează în mass-media de artă plastică (cum ar fi pictura și sculptura), precum și în mass-media comerciala (cum ar fi moda, mărfuri și animație) și este cunoscut pentru estomparea liniei dintre artele înalte și joase. El a inventat termenul „superflat”, care descrie atât caracteristicile estetice ale tradiției artistice japoneze, cât și natura culturii și societății japoneze de după război.

Murakami este fondatorul și președintele Kaikai Kiki Co., Ltd., prin care administrează mai mulți artiști mai tineri. A fost fondatorul și organizatorul târgului de artă bianual Geisai.

În 2008, Murakami a fost numit unul dintre „100 de oameni cei mai influenți” al revistei Time, singurul artist vizual inclus.

Arta lui Murakami cuprinde o gamă largă de suporturi și este în general descrisă ca superflat. A fost remarcat pentru utilizarea culorii, încorporarea motivelor din cultura tradițională și populară japoneză, suprafețele plane / lucioase și conținutul care ar putea fi descris simultan ca „drăguț”, „psihedelic” sau „satiric”.

La 11 noiembrie 2003, ArtNews a descris opera lui Murakami ca fiind foarte căutată. Hiropon (1997), o sculptură satirică în mărime naturală a unui personaj anime cu sâni gigantici care alăptează, al cărui flux de lapte formează o coardă de salt din fibră de sticlă, vândută cu 427.500 dolari la casa de licitații Christie's în mai 2002. Miss ko2 (1996), un model de 6 metri înălțime al unei fete blonde inspirate de anime, îmbrăcată într-o ținută roșie și albă de servitoare, a fost vândută cu 567 500 $ în 2003, În mai 2008, My Lonesome Cowboy (1998), o sculptură inspirată de anime a unui băiat care se masturbează al cărui flux de material seminal formează un lazo, s-a vândut cu 15,2 milioane de dolari la Sotheby's. Valoarea netă actuală a lui Murakami este estimată la aproximativ 100 milioane USD, iar valoarea lucrărilor sale continuă să crească pe piața de astăzi.

Cărți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Takashi Murakami, SNAC, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ a b Encyclopædia Britannica Online 
  4. ^ a b Takashi Murakami, The Fine Art Archive 
  5. ^ a b Takashi Murakami, Babelio 
  6. ^ a b http://n2t.net/ark:/99166/w6hv3c7x  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ The Fine Art Archive 
  8. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  9. ^ RKDartists, accesat în  
  10. ^ a b c Artnet 
  11. ^ a b c http://www.artnet.com/artists/takashi-murakami/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Takashi Murakami