Taiser Alluni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Taiser Alluni
Date personale
Născut1955 (69 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Deir ez-Zor, Siria Modificați la Wikidata
Cetățenie Siria
 Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
reporter[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba arabă Modificați la Wikidata

Taiser Alluni (în arabă تيسير علوني, transliterat și Taysir, Tayseer, Allouni, Aluni sau Alony) este unul dintre jurnaliștii cei mai cunoscuți ai postului de televiziune Al Jazeera. S-a născut la 20 martie 1955, în Siria (localitatea Deir Ezzour). În 1983 s-a mutat în Spania, unde a început studiul științelor economice; în 1988 a primit cetățenia spaniolă. După atentele de la 11 septembrie 2001 l-a intervievat pe Osama bin Laden.[2] În 2005 autoritățile din Spania l-au acuzat de terorism.

Viața[modificare | modificare sursă]

Taiser Alluni in 2004 (Photo credit: Antonio Casas)

Taiser Alluni s-a născut în 1955, în Siria (localitatea Deir Ezzour, lângă frontiera cu Irakul). A obținut o diplomă de economist în Siria, iar în 1983 a călătorit în Spania pentru a-și continua studiile. Din cauza dificultăților financiare s-a angajat ca vânzător. În 1987 s-a căsătorit, fiind în prezent tatăl a cinci copii. După ce i s-a acordat cetățenia spaniolă (1988), a avut mai multe slujbe în Spania printre care cea de profesor de limba arabă și angajat la biroul de taxe al orașului Ceuta. În 1996 s-a alăturat secției arabe a Agenței de Presă spaniole EFE ca translator. În timpul stagiului la EFE a început să lucreze ca jurnalist independent pentru Al Jazeera. Tot în 1996 a început să lucreze pentru Institutul pentru Studiul Păcii si Conflictelor din Granada. În 1999 s-a alăturat postului Al Jazeera în calitate de corespondent în Afganistan și a condus biroul din Kabul pentru doi ani, după atacurile de la 11 septembrie 2001. După lansarea atacului american asupra regimului taliban și al-Qaidaen , Taiser Alluni a rămas singurul jurnalist străin din Kabul care a continuat să transmită informații referitoare la operațiunile militare. După ce aviația americană a bombardat Biroul Al Jazeera Taiser Alluni a revenit la Doha și a continuat să lucreze pentru postul TV ca jurnalist de știri. După declanșarea războiului din Irak (2003) a plecat la Bagdad și a transmis informații referitoare la operațiunile din teren. Biroul său din Bagdad a fost, de asemenea, bombardat (colegul său iordanian, Tarik Ayyub, a fost ucis). Taiser Alluni s-a refugiat în biroul postului TV din Abu Dhabi și, ulterior, în Hotelul Palestina, care, la rândul lor, au fost bombardate.

Repere ale activității profesionale[modificare | modificare sursă]

La 11 octombrie 2001 l-a intervievat pe Osama bin Laden. În octombrie 2001 a fost singurul corespondent străin de la Kabul care a transmis distrugerea statuii lui Buddha de către talibani. A fost deportat din Irak anterior căderii lui Saddam Hussein. A fost arestat în Spania în timpul anchetei privind atentatele de la Madrid din 11 martie 2004en . La 26 septembrie 2005 a fost condammnat de Tribunalul Național la șapte ani de închisoare sub acuzația că a facilitat transferurile financiare ale al-Qaida și . Taiser Alluni s-a apărat prin a spune că el doar i-a luat un interviu lui Osama bin Laden după atacurile din 11 septembrie 2001. La 6 octombrie 2006, din cauza stării de sănătate precare, a fost plasat sub arest la domiciliu. Descriind starea de sănătate a lui Taiser Alluni, soția sa, Fatma Al-Zahra, spunea că ”suferă de complicații cardiace și dureri de spate”. La 19 decembrie 2013 l-a intervievat pe liderul Frontului an-Nusra (aripa siriană a al-Qaida), Abu Mohammad al-Jawlani.

Acuzațiile de terorism după atentele de la Madrid din 2004[modificare | modificare sursă]

La 26 septembrie 2005 un tribunal spaniol l-a găsit vinovat pentru colaborare cu al-Qaida și l-a condamnat la șapte ani de închisoare. Taiser Alluni a pledat nevinovat, insistând că el doar ia luat un interviu lui Osama bin Laden în Afganistan după atacurile de la 11 septembrie 2001. Acuzat de a fi acționat ca facilitator al fondurilor pentru al-Qaida Taiser Alluni a susținut că el și-a făcut doar datoria de jurnalist. O campanie intensă pentru demonstrarea nevinovăției sale a fost realizată de Al Jazeera și Comisia Arabă a Drepturilor Omului. La 17 ianuarie 2012 un tribunal european a decis că pedeapsa de șapte ani care i-a fost aplicată lui Taiser Alluni a fost ilegală. În martie 2012 a fost eliberat din arestul la domiciliu și a revenit la Doha.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Taiser Alluni”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ en „Who Is Bin Laden? - A Biography Of Osama Bin Laden - Hunting Bin Laden - FRONTLINE - PBS”. FRONTLINE. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Al Jazeera

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviul acordat de Abu Mohammad al-Jawlani lui Taiser Alluni [1]

Interviul acordat de Osama bin Laden lui Taiser Alluni [2]

Informații referitoare la Frontul an-Nusra [3]

Discursul susținut de liderul Frontul an-Nusra în ianuarie 2013 [4] Arhivat în , la Wayback Machine..

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Hugh Miles, Al-Jazeera. The Inside Story of the Arab News Channel That is Challenging the West, Grove Press, 2006